Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22984
De la 07 Ianuarie 2003
122883051
Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov:

Intervine o rasturnare a valorilor specifice unui stat de drept,

  • fiind sacrificat interesul general al societatii in favoarea unui interes de grup
  • 15 December 2017, 23:00
"Din ansamblul modificarilor propuse se desprinde concluzia ca orientarea este in sensul dilatarii sferei drepturilor acordate persoanelor inculpate, in detrimentul pastrarii efective a garantiilor procesuale acordate persoanelor vatamate.
Practic, intervine o rasturnare a valorilor specifice unui stat de drept, fiind sacrificat interesul general al societatii in favoarea unui interes de grup", se arata intr-un comunicat dat publicitatii vineri de Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Procurorii mai atrag atentia ca amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala este de natura sa "afectreze grav" cooperarea internationala si sugereaza ca este nevoie de interventia Avocatului Poporului.
Redam mai jos integral comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, dat publicitatii in urma convocarii Adunarii Generale a procurorilor din acest parchet:
"Procurorii exprima ingrijorarea profunda fata de maniera accelerata si netransparenta in care se organizeaza dezbateri atat asupra legilor privind organizarea sistemului judiciar, statutul magistratului si organizarea CSM, dar si asupra Codului de procedura penala, fara ca (de principiu) prevederile propuse sa fie fundamentate la nivel practic si fara o analiza atenta a implicatiilor asupra sistemului normativ.
Avansarea agendei legislative pe baza unui context limitat, de transpunere in legislatia interna a unor prevederi legislative ale UE, se transforma in <> Codului de procedura penala in domenii care nu sunt legate de actul legislativ european, dar avand un potential cert si ridicat de afectare a echilibrului instrumentelor reglementate pentru cercetarea infractiunilor, pentru realizarea dreptului la siguranta al cetateanului.
Ca parte a sistemului judiciar, procurorii au datoria sa apere interesele generale ale societatii, rolul lor principal fiind legat de exercitarea actiunii penale in cazul savarsirii de infractiuni. Instrumentele necesare strangerii probelor trebuie sa se mentina eficiente, pentru descoperirea infractiunilor, pentru a da relevanta principiului aflarii adevarului si rolului activ, nu doar pentru a interveni - procurorii sau organele de cercetare penala - cand posibilitatile de strangere a probelor au fost compromise.
Administrarea probelor tine cont, in primul rand, de interesul social vatamat, care poate privi o persoana fizica ori o persoana juridica si de obligatiile pozitive izvorate din art. 2, 3 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului in sensul ca statul trebuie sa faca anchete efective de natura sa duca la trimiterea in judecata si pedepsirea persoanelor care comit infractiuni care afecteaza dreptul la viata, integritatea fizica a persoanelor, viata sexuala etc (e.g. hotararea CEDO din 15 martie 2016 data in cauza M.G.C. impotriva Romaniei, cererea nr. 61495/11).
Din ansamblul modificarilor propuse se desprinde concluzia ca orientarea este in sensul dilatarii sferei drepturilor acordate persoanelor inculpate, in detrimentul pastrarii efective a garantiilor procesuale acordate persoanelor vatamate. Practic, intervine o rasturnare a valorilor specifice unui stat de drept, fiind sacrificat interesul general al societatii in favoarea unui interes de grup.
Legislatia moderna se bazeaza pe principiul non-regresiunii, in sensul ca nivelul de eficienta sau sfera de cuprindere a unor institutii juridice in viitor sa nu fie mai restranse sau reduse decat nivelul dintr-o etapa anterioara al acelor prevederi.
Adoptarea unor legi prin care se restrange sfera mijloacelor de proba (ex. inregistrarile audio video publice) este de natura sa afecteze grav cooperarea internationala in materie penala dintre Romania si alte state cata vreme in astfel de situatii se aplica Codul de procedura penala roman (Legea[1] nr.302/2004, republicata, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala) si se poate astfel ajunge la situatia in care nu vom putea da curs unor comisii rogatorii internationale.
Ne exprimam convingerea ca Avocatul Poporului va actiona, conform prerogativelor sale, pentru a semnala afectarea echilibrului constitutional de posibile acte normative care ar contine prevederi in aceasta directie.
De asemenea, in cadrul cooperarii cu Procurorii Generali din Statele Membre ale Uniunii Europene ori in cadrul organismelor Consiliului Europei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are canalele necesare pentru a pune in discutie evolutiile ingrijoratoare care privesc organele de urmarire penala si activitatea acestora."
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 15.12.2017
In 1994, Eugen Nicolicea cerea ca Regele Mihai sa fie declarat persona non grata pe teritoriul Romaniei
Daniel Morar, despre fotografia in care apare impreuna cu Iordache:
"Nu era o intalnire programata. Mi-a aratat niste modificari la statutul magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale. Nu m-am uitat, pot sa merg si la testul poligraf"
Comisiile de buget-finante, mai multi bani pentru primari:
Cotele defalcate din impozitul pe venit ce se transfera bugetelor locale cresc la 100%
Un nou exemplu despre cum te afecteaza modificarile Codului de procedura penala:
Gigel, functionarul care ia mita la eliberarea fiecarui document si nu mai poate fi arestat
Traian Basescu vrea sa candideze la alegerile parlamentare din 2018 din Republica Moldova
Fostul ministru rus al Economiei, Alexey Ulyukaev, a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru mita
Doua cazuri de false argumente aduse in sustinerea amendamentelor
devastatoare propuse de PSD – ALDE
Flashmob cu oglinzi pe care scrie ”Voi vă vedeţi?”, în faţa sediului PSD din Sibiu
Consiliul de Administratie al Romgaz a decis demiterea directorului general Virgil Metea,
fiind considerat responsabil de prejudicii de 160 de milioane de lei, constatate de Curtea de Conturi/ Este inlocuit cu Emil Cindrea, implicat in dosarul DIICOT "Gaze ieftine pentru InterAgro"
Romania, exportatoare de forta de munca inalt calificata:
15.700 de medici romani, 15.000 de cercetatori romani si numerosi IT-isti lucreaza in strainatate. De ce pleaca specialistii
Modificarile aduse Codurilor penale vor paraliza capacitatea de a apara ordinea de drept,
drepturile si libertatile cetatenilor
Horoscopul zilei de 1612.2017
Bancul zilei: Consolarea amantului
„Doctorul” Ionică Nechifor şi masacrul asupra caprelor
Ioan Rotundu
Lumrs lu Rotundu: Eroi sau şarlatani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog