Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Mondene
Publicitate
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15362
De la 07 Ianuarie 2003
122875429

Părintele Băsescu exorcizează demonii civici

  • 1 July 2009, 23:00
Intelectuali sau comentatori, care pana in prezent au fost favorabili lui Traian Basescu s-au intors impotriva lui. Detasarea Alinei Mungiu Pippidi de Basescu, sub pretextul candidaturii fiicei sale nu a fost o intamplare. Basescu a fost atacat si in revista intelectualilor elitisti, pentru ca ar fi ruinat relatia cu Republica Moldova din cauza incoerentei si pentru ca ar fi abandonat-o pe mana serviciilor secrete. Exact tezele lui Voronin, motiv pentru care articolul a fost preluat in Moldova Suverana", oficiosul Guvernului de la Chisinau.
Participarea lui BAsescu la intronizarea episcopilor de la Slobozia si Husi, precum si referirea lui la parteneriatul dintre Statul Roman si Biserica Ortodoxa, a fost bomboana pe coliva pentru "civici". Basescu ar promova astfel o "ideologie paternalista" si ar da sute de milioane de euro de la buget pentru Catedrala Neamului, in schimbul sprijinului electoral. La Slobozia, Basescu "a condus soborul de demnitari si si-a gasit fratii intru credinta, Vadim si Becali". Ba chiar apelul la Biserica, sa sprijine romanii din afara granitelor, ar fi dovada incontestabila a periculosului derapaj nationalist al presedintelui, coroborat si cu preocuparea "excesiva" pentru Basarabia sau fermitatea fata de revendicarile autonomiste maghiare.
Oare de ce l-or fi sustinut pana acum civicii pe Basescu si de ce s-au sucit? Raspunsul este simplu. Unii dintre intelectualii civici vor sa impuna politicienilor anumite puncte de pe agenda lor, fara insa a avea raspunderea acestora. Asa a patit si Emil Constantinescu cu "Alianta Civica", care mai apoi i-a retras sprijinul. Apogeul intelectualilor civici s-a inregistrat in 2005, cand PNL si PDL isi intruneau forurile de conducere ca sa discute studiul SAR, ce propunea fuziunea dintre aceste partide.
Intelectualii din reteaua de ONG-uri sunt in mare parte de stanga, in adancul inimii. In Occident este un fenomen normal. De fapt, partidul lor ar fi trebuit sa fie PSD, dar acolo au gasit locul ocupat de alti intelectuali, cei care au sarit din barca lui Ceausescu in cea a lui Iliescu. Iar PSD, desi partid socialist, avea un discurs nationalist si favorabil Bisericii Ortodoxe, pe placul electoratului sau de la sate. Asa ceva nu era compatibil cu vederile intelectualilor civici. Acestia s-au gandit ca nu mai pot avea rabdare pana va imparti Victor Ponta tricouri cu Che Guevara, la tot partidul. In plus, PSD era nefrecventabil ca partid neocomunist si cu grave acuzatii de coruptie asupra sa. Reteaua civica a incercat, in consecinta, sa-si impuna agenda intr-o formatiune de centru-dreapta, cum a fost Alianta DA (PNL-PD). Basescu parea OK. Refuzase ca primar general autorizatia de constructie pentru Catedrala Neamului in Parcul Carol si afirmase ca 20% dintre romani sunt homosexuali.
Dar oamenii se mai schimba. Preocuparile lui Basescu fata de romanii din exil, Basarabia, apropierea de Biserica, nu figureaza pe agenda corectitudinii politice. De aici si ostilitatea la adresa sa. Civicii cu vederi de stanga s-au simtit tradati de Basescu. Pentru clarificarea si credibilizarea politicii romanesti, intelectualii civici ar trebui sa-si urmeze convingerile la un partid de stanga. Mai degraba ar avea succes sa-si impuna agenda acolo decat intr-o formatiune de centru dreapta, mai ales de cand partidele romanesti sunt componente ale formatiunilor europene si trebuie sa fie solidare cu acestia. De exemplu, PSD si PNL au votat in Parlamentul European pentru rezolutia Catani, un manifest al corectitudinii politice, in timp ce PDL a votat contra, toate partidele romanesti respectand astfel indicatiilor grupurilor europene din care fac parte. Democratia romaneasca va fi functionala daca va avea partide atat de stanga cat si dreapta, clarificate doctrinar, cu exponenti care au convingeri politice sincere, nu de circumstanta.
Un articol de George SCARLAT, Ziua
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Criză de comisari la Garda de Mediu Botoşani
noul şef îi fereşte de ispite pe angajaţii din subordine
Au şi botoşănenii „Săgeata albastră”!
Contestaţiile strică socotelile autorităţilor şi ale firmei Tehnic Asist
Românul şi concertele
Marginalii la un amplu program de manifestări culturale "Ştefan Luchian"
Capra cu trei iezi
Ministerul Educaţiei preconizează noi modificări în sistemul de examinare
Directorii de spitale au zilele numărate
Beleaua cu tichetele de sănătate pică tot pe cei care muncesc
cel puţin aşa a decis ministerul Sănătăţiinoul bir este cu 50% mai mare decât cel actual şi se adaugă la cel vechi
Încercările de copiat la Bac n-au leac deocamdată
Filarmoniştii botoşăneni ar cânta şi la ţară, dar nu au scaune
Accidentat de către un atelaj hipo scăpat de sub control
D-le Pogea, dar pentru boii care plătesc la zi datoriile la stat, ce daţi ?
Comuniştii au început deja fraudarea alegerilor din iulie
utilizând televiziunile Moldova1,N4 si NIT
S-a plătit trădarea intereselor româneşti?
Bani maghiari pentru PNL şi PSD în anul 2007
A fost realizată cea mai completă hartă a Pământului
Antrenament politic
Pe cine îl doare în pix pentru Memorialul Ipoteşti ?
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 iulie
Joaca lui Blaga si Videanu cu micutul Boc
Spectacol: „ Apus de Soare “
de BARBU ŞTEFĂNESCU DELAVRANCEA
Magda Pălimariu, vacanţă all’italiano la început de vară
Casierii comune E.ON în judeţul Botoşani pentru plata facturilor de gaze şi electricitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog