Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3107
De la 07 Ianuarie 2003
122888756

Părinţii sunt vinovaţi de dezastrul din învăţământul românesc

  • 18 September 2008, 23:00
Veti gasi mai jos un comentariu facut de o doamna care este jurnalista si parinte de copil care a inceput clasa I. Comentariul ei este bun, surprinde realitatea crunta din invatamantul romanesc, insa eu vreau sa il completez.
Vreau sa pun accentul pe faptul ca, noi parintii din Romania, ar trebui sa incetam sa ne mai vaitam, intrucat noi suntem vinovati de dezastrul din invatamantul romanesc, pentru ca ne lasam copii sa mearga in scoli fara lumina, caldura sau care stau sa cada pe ei, pentru ca acceptam sa le predea copiilor nostri pensionari, si pentru ca asteptam mereu ca cineva de undeva din politica sau mai stiu eu de unde, sa faca pentru noi; sa ne bage in plasa, in gura , sa mestece si sa si inghita daca poate! Parintii care aleg resemnarea, sunt mai vinovati decat hotii din Ministerul Educatiei Nationale si decat smecherii din politica care fac averi si fura in vreme ce calitatea invatamantului scade , iar copii care incep acum scoala in clasa I vor fi cei mai slabi pregatiti din istoria tarii, si acest lucru va fi un handicap urias cand vor intra in viata si nu-i va angaja nimeni pentru ca nu sunt pregatiti.
Ia sa vedeti daca la o scoala din asta care arata a bombardata, se aduna 2-300 de parinti si fac scandal, vin televiziunile si ei vor spune ca nu isi lasa copii la scoala ca nu vor sa aiba ce duce la cimitir cand cladirea se va prabusi pe ei. Ia sa vedeti ce repede vor veni politicienii si se va rezolva situatia. Ce va costa sa va revoltati ? Ce va costa sa le trimiteti reclamatii, sa cereti sprijinul mass-media ? sa le deschideti procese sa le cereti sa raspunda pentru acest haos ? Nu va dati seama cat este de scump sa nu faci nimic ? Nota de plata creste enorm de mult cand nu faci nimic sa lupti pentru tine .

Haideti sa va dau un exemplu : doua orasele din America, unul in Michigan si unul in New Jersey. In oraselul din New Jersey, locuitori se comporta ca romanii, adica asteapta sa faca cineva ceva pentru ei; consecinta : din cauza lipsei lor de reactie, intrucat politia nu se implica sa stavileasca valul de infractiuni [ furturi, talharii, violuri ] acestia au inceput sa isi puna gratii la ferestre si usi ! si sa tremure de frica cand ies din case.
In Michigan, in celalalt orasel, rata infractionalitatii este zero ! Usile sunt lasate larg deschise si nu intra nimeni; de ce ? pentru ca locuitorii au creat o asociatie civica, si-au cumparat arme, si dupa ce au lichidat vreo 3-4 hoti, nimeni nu s-a mai gandit ca este o idee buna sa le mai atace copii sau casele. Seriful acestui oras spune ca este o placere sa te ocupi de ordinea publica in acest orasel in care locuitorii se implica activ, iar Procurorul General al statului a dat oraselul drept exemplu de mobilizare civica.
Inapoi in oraselul din New Jersey, rata crimelor, asalturilor inarmate este in crestere, si nimeni nu poate face nimic; Nimeni in afara de chiar locuitorii oraselului !

M-am înrolat în oastea părinţilor de şcolari şi mă încearcă indignarea şi o imensă jenă. Şedinţa cu părinţii de la clasa I a fost prilejul de a da piept cu toate neajunsurile învăţământului românesc şi de a le accepta pentru că nu am încotro. Nu-mi erau străine, dar e altceva când te izbesc personal. Am auzit discursul unei învăţătoare care mi-a părut foarte pricepută şi pasionată în meseria ei, dar care, din cauza condiţiilor vitrege, căuta cuvintele prin care să ne transmită că multe dintre cele necesare educaţiei copiilor noştri lipsesc. Că nu are nicio speranţă ca Ministerul Educaţiei sau inspectoratul şcolar să dea bani pentru a umple aceste goluri. Că se poate merge înainte şi aşa, asta e viaţa, asta e România. Dar că, de obicei, părinţii pun mână de la mână pentru a le oferi copiilor cele mai bune condiţii.
E normal ca părinţii să se indigneze că statul nu le pune la dispoziţie cele necesare educaţiei progeniturilor. Dacă mai ai şi vreo cunoştinţă prin străinătate, ai posibilitatea de a afla cum şcolarii din lumea civilizată beneficiază de program after school, adică posibilitatea de a rămâne în instituţie până când părinţii îşi termină serviciul şi de a-şi face temele sub supravegherea profesorilor, de masă de prânz gratis sau contra unor sume modice, de cursuri de înot sau de educaţie muzicală, fără a-şi pune probleme ridicole legate de mobilierul clasei, parchet sau caiete speciale.
E normal ca indignarea părinţilor să se manifeste, întrucâtva, în timpul şedinţelor în care află cât de multe lipsesc şi cam cât ar însemna contribuţia lor. Asta în condiţiile în care plătesc taxe la stat, bani ce ar trebui să li se întoarcă parţial printr-o educaţie de calitate oferită copiilor, nu să finanţeze funcţionarea unei organigrame putrede, bazate pe legea comisionului!
Ceea ce nu mi se pare normal este ca un cadru didactic de ciclul primar - instrument printre cele mai inocente şi eficiente ale acestui organism al Educaţiei, până la urmă mintea şi mâna care muncesc de-adevăratelea - să suporte umilinţa de a se face purtătorul de cuvânt al unui sistem defect, pentru ale cărui defecţiuni nu are nicio vină. Să ia învăţătoarea asupra ei lipsurile generate, în primul rând de o guvernare proastă, dar şi de corupţia din învăţământ, să-i crape obrazul de ruşine atunci când un părinte face vreo remarcă mai acidă, dar adevărată…
Singura ei preocupare ar trebui să fie faţă de educaţia copiilor, care oricum presupune o risipă de energie, o blândeţe, o răbdare şi o dăruire ieşite din comun. Pregătirea orelor, comunicarea cu cei mici, cunoaşterea lor, descoperirea unor valenţe, unor carenţe, ghidarea lor la primii paşi în ceea ce va fi o istorie şcolară de cel puţin 12 ani sunt acţiuni pentru care responsabilitatea trebuie să fie maximă, iar concentrarea, deplină.
În loc de asta, învăţătoarea trebuie să se preocupe de parchet şi de jaluzele, având grijă să netezească relaţia dintre părinţi şi direcţiunea şcolii, în parte responsabilă de neajunsurile din instituţie. De ce nu vine directorul şcolii să ceară părinţilor ce nu poate el obţine de la inspectorat sau de la minister sau de la administraţia locală? Şi, dacă nu poate obţine, nu ar trebui să se plângă, să arate opiniei publice câte demersuri a făcut şi ce răspunsuri a primit? Dar asta e, tăcerea a devenit lege în Educaţie, iar cei care vorbesc, o fac pe răspunderea lor. Ca şi subsemnata [scris de Alina Bargaoanu-Vasiliu]
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXLIV)
(Ioan Rotundu)
Demers neîmplinit în schimbarea numelui unei unităţi de învăţământ
Liderii de sindicat din învăţământ se încaieră de la împărţirea cotizaţiei
Ceauşescu a dat 100 de lei în plus, Tariceanu măreşte pensiile şi salariile profesorilor
nota de plată o vom plăti noi în 2009
Gânditorul de la Hamangia în primul voiaj afară, după şapte milenii
Bogdan Aurescu, încrezător că soluţia CIJ va fi una echitabilă
Un europarlamentar estonian atacă proiectele lui Băsescu pentru românii din Basarabia
SUA nu va accepta prezenţa militară rusă pe teritoriul Basarabiei
Horoscop
Nevasta care n-a învăţat… la fără frecvenţă
Program Tele'M Botoşani vineri, 19 septembrie
Performanţele lui Boc
Ce preţ vrea....pe numai două camere?!
Încep pregătirile pentru alegerile parlamentare
Ultimul avertisment pentru managerul de la Apa Grup
Dedeman a primit botezul amenzilor
Bătaie pe biletele de tratament
Furnizorii de utilităţi s-au mai cuminţit
Liviu Conţac este ameninţat cu DNA şi Curtea de Conturi
ameninţările au început imediat ce a contestat preţul gigacaloriei fixat de Termica
Ai carte, n-ai parte!
Ioan Rotundu
Vaccinare gratuită
Ţurcanu s-a dus la grădiniţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog