Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21972
De la 07 Ianuarie 2003
122907621
Patronatele din industria alimentara:

Nu ştim de unde apar aceste scumpiri de 50% la alimente. Sunt doar zvonuri

  • 29 December 2009, 23:00
De cateva zile, Romania este cuprinsa de isteria scumpirilor fiind anuntate cresteri de preturi la alimente de 20%,30% si chiar 50%. In mass-media au aparut informatii potrivit carora aceste scumpiri fabuloase sunt anuntate de patronatele din industria alimentara. Insa, contactati de HotNews.ro, reprezentantii a doua patronate reprezentative au spus ca nu pot confirma asemenea informatii, fiind doar speculatii. "Sunt doar zvonuri. Nu stiu de unde apar aceste scumpiri de 50%", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Romalimenta, Sorin Minea. "Noi nu am dat asemenea informatii si nici nu cred in ele", a spus la randul sau, Aurel Popescu, presedintele Rompan.
Scumpirile anuntate in ultima vreme sunt puse pe seama majorarii accizelor la carburanti, cresterii pretului la energia electrica, taierii subventiilor in industria carnii si devalorizarii leului. Sorin Minea sustine, insa, ca influentele sunt minore si in niciun caz nu vor determina scumpiri de 50%.
Pot aparea anumite cresteri de preturi, dar vor fi minore, fiind vorba de indexari in raport cu inflatia. In plus, fiecare agent economic isi stabileste preturile in functie de propriile vanzari. "Pot sa apara anumite fluctuatii. Un produs s-ar putea scumpi cu 5%, in timp ce altul sa se ieftineasca. In general, scumpirile apar in functie de inflatie si de devalorizare. Devalorizare a leului nu prea am avut in ultima vreme. Deci, ar putea fi usoare preturi in raport cu rata inflatiei", a declarat Sorin Minea.
Acesta a precizat ca in aceasta perioada ar mai putea sa se scumpeasca legumele si fructele, fapt care nu reprezinta pentru nimeni nicio surpriza deoarece preturile acestor depind de sezon. "In fiecare an, fructele si legumele se scumpesc iarna si se ieftinesc vara", a spus Minea.
Nici in industria de panificatie nu vor fi influente majore asupra preturilor. "Daca vor exista anumite influente, acestea vor fi minore si ar putea fi simtite dupa 30 ianuarie", a afirmat Aurel Popescu. Potrivit acestuia, inca se vand produse agricole obtinute din recolta de anul acesta la preturi mai mici.
Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare fata de anul trecut. De asemenea, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a decis cresterea pretului energiei electrice 3,5-4% de la 1 ianuarie 2010.
(Agenţia de presă HotNews)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ruşinos, tocmai profesorii se opun cinstirii memoriei înaintaşilor
Horoscop
Despre politica liberală
Papa Benedict a luat masa alături de o familie săracă de români
Lui Ţurcanu, de la ţap i se trage!
Bustul lui Eminescu în Comrat
Ce facem cu sârma ghimpată de pe Prut?
Se apropie sezonul executărilor silite?
Legea responsabilităţii fiscale să fie dezbătută în regim de urgenţă
Cum au ajuns revoluţionari 15 „revoluţionari”
Viaţă de profesor... sau de boschetar!
Eclipsă parţială de Lună, în seara de Revelion
Suspecţii furtului de arme au căzut în plasa unui colaborator
cu nume de cod "Marian Guta"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog