Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14951
De la 07 Ianuarie 2003
106344030

Patronii din IT: Varianta Guvernului cu ajutoarele de stat nu este posibilă

  • 20 December 2017, 23:00
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii spune că ajutoarele de stat nu sunt o rezolvare posibilă pentru problema creşterii costurilor firmelor din IT odată cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, după ce ieri, ministrul Finanţelor a anunţat că lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind un ajutor de stat care să acopere aceste costuri.
"Din mai multe puncte de vedere nu credem că este viabilă varianta propusă de Ministrul Mişa, de a acorda ajutoare de stat firmelor din IT pentru a rezolva această problemă (n.red. costurile angajatilor). În primul rând noi nu solicităm ajutoare de stat. Apoi, ajutoarele respective presupun foarte multă birocraţie – aplicarea pentru astfel de fonduri, tot ce înseamnă absobţia lor, volumul lor este insuficient.
Ce se întâmplă cu fiermele care au aplicat deja pentru astfel de ajutoare? Cum am putea să primim o astfel de decizie la nivel european pentru a primi ajutoare de felul acesta? Nu pare o soluţie bună. Nu vrem ajutoare, vrem predictibilitate" – spune Alexandru Lapuşan, vicepreşedinte ANIS şi director al firmei de IT, Zitec. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa a declarat, potrivit Agerpres, că: "se lucrează la ordonanţa de urgenţă, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcţionează în domeniul IT.
Aceasta se va adresa companiilor care au angajaţi IT-işti şi care ar trebui să plătească nişte costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuţiilor. O să explicăm şi mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea şi să primească diferenţa de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu."
Reprezentantul ANIS mai atrage atenţia că valoarea ajutoarelor care pot fi accesate de firme este foarte mică. "Ajutoarele de minimis sunt de 200.000 de euro pentru 3 ani. Pentru cine rezolva problema? Punctual pentru câteva firme, probabil. În niciun caz pentru industrie. Aceşti bani ar trebui lăsaţi pentru ce sunt ei făcuţi să fie", a mai adăugat Alexandru Lapuşan.
Asociaţia a mai anunţat că primul efect al modificărilor aduse recent la Codul Fiscal privind taxarea salariilor ”vor fi resimțit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajați care pot pierde 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației.”
În plus, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde EUR nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale. Din păcate, modificările recente în plan fiscal forțează evaluări interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arată perspective de creștere în staționare sau chiar în scădere, sub presiunea dificultăților de recrutare și a creșterii costurilor cu forța de muncă.
Lipsa de predictibilitate în plan fiscal și măsurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc către un prognostic general rezervat pentru evoluția industriei tech în 2018, iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt serios afectate.
De asemenea, modificările fiscale aplicabile într-un termen foarte scurt influențează negativ și oportunitățile de dezvoltare a industriei locale. „În mijlocul revoluției digitale, România încearcă să capete o poziție fruntașă, confirmată în 2017 de câteva tranzacții importante pe plan internațional, precum achizițiile Vector Watch de către Fitbit și Clever Taxi de către mytaxi, dar și investițiile anunțate pentru UiPath și Bitdefender. Țara noastră are șansa de a multiplica astfel de povești de succes, dar nu o va putea face fără baze solide și predictibilitate”, spune Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Texte Adrian Duicu, fost presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti, condamnat la un an si sase luni inchisoare cu suspendare
Consiliul Investitorilor Straini, declaratie dura:
Sunt incalcate elemente si principii fundamentale pentru o tara moderna/ Renuntarea la aplicarea regulilor guvernantei corporative va face imposibila aderarea Romaniei la OCDE
PNL a contestat la CCR modificarea legii ANI,
prin care inceteaza interdictiile aplicate parlamentarilor pana in 2013
Modificarile la legislatia penala care au scos magistratii in strada,
dezbatute in Comisia lui Iordache/ Ministerul Justitiei a trimis propunerea prin care se inlocuieste sintagma "suspiciuni rezonabile" cu "probe sau indicii temeinice" in tot Codul de procedura penala
A doua lege a justitiei - proiectul de modificare a Legii 304 privind organizarea judiciara
- a fost votata de Senat si merge la promulgare. Urmeaza a treia lege
Bancul zilei: Logică juridică
Horoscopul zilei de 20.12.2017
Iohannis: Exista un risc evident de activare a articolului 7 in cazul Romaniei, ca in cazul Poloniei,
daca legile Justitiei vor fi adoptate cu modificarile de acum
Posibilul as din mâneca preşedintelui Iohannis
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă