Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21224
De la 07 Ianuarie 2003
122906873

Patru state pentru care anul 2012 a fost mai slab decât Marea Recesiune din 2008-2009

  • 17 September 2012, 23:00
Marea Recesiune din 2008-2009 a dat economiei globale cea mai puternica lovitura de dupa anii 1930. Insa, in cateva tari, anul 2012 s-a dovedit a fi mai slab decat 2009 in ceea ce priveste cresterea economica, in care criza datoriilor suverane, incetinirea in general a economiei globale si problemele de politica interna au jucat un rol determinant in reculul economiei, arata un articol publicat de CNBC.
Nu este o supriza faptul ca, pentru Grecia, anul 2012 a fost unul rau. Statul elen nu a iesit din recesiunea in care a intrat in 2009, cand economia s-a contractat cu 0,5%. Spre deosebire de cea mai mare parte a lumii, care a revenit pe crestere in 2011, Grecia a continua sa se cufunde in recesiune, PIB-ul tarii scazand cu 5,4% si are estimat pentru acest an un declin de 5,2%, conform prognozelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Potrivit, Comisiei Europene, tara a inregistrat o scadere economica de 6,5% in primul trimestru al anului si de 6,3% in cel de-al doilea trimestru.
In multe moduri, Grecia reprezinta "simbolul" crizei datoriilor suverane care a cuprins Uniunea Europeana si un avertisment pentru alte state care se confrunta cu niveluri ridicate ale datoriei guvernamentale. Sarcina datoriei nesustenabile a dus la cresterea ratelor dobanzii pentru finantarea datoriei suverane a Greciei, fortand-o sa solicite un ajutor financiar extern si o restructurare a datoriei la inceputul acestui an.
In schimbul ajutorului, Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana au fortat guvernul elen sa faca reduceri de cheltuieli uriase si nepopulare, ultima dintre acestea fiind anuntata pe 1 august 2012 (in valoarea de 14,1 miliarde de dolari).
Chiar si cu aceste taieri de cheltuieli si restructurarea datoriei, conturile publice ale Greciei sunt aproape epuizate, industriile tarii sunt necompetitive, iar economia continua pe o spirala descendenta.
Situatia este atat de grea incat multi analisti cred ca Grecia va trebui sa abandoneze moneda euro in urmatorii doi ani, sa creeze o noua moneda, care apoi sa fie depreciata imediat pentru a-i permite tarii sa devina competitiva. Insa, in acest mod, si standardele de viata ale poporului grec se vor deteriora puternic.
Chiar daca nu este intr-o situatie atat de rea ca Grecia, Portugalia este si ea o tara care a apelat la un ajutor extern, cu o datorie publica ridicata si cu o economie in declin. In cel mai adanc punct al Marii Recesiuni, economia portugheza a scazut cu 2%. In acest an OCDE prognozeaza un recul de 3%.
Cu toate acestea, Portugalia face ceea ce alte tari europene ar fi dorit ca Grecia sa faca. Tara a luat mai multe masuri dificile pentru a reveni pe crestere: a redus deficitul guvernamental din anul 2010 la jumatate in 2011, a scazut numarul salariatilor din sectorul public si a redus in acest an salariile bugetare cu 14%.
Tara a fost laudata de FMI pentru realizarea celei mai mari parti a angajamentelor de reforma asumate, dupa primirea ajutorului din mai 2011. Cu toate acestea, succesul tarii nu este asigurat. Rata somajului s-a majorat la un nivel record, de 15,2%, in timp ce veniturile fiscale s-au prabusit pe fondul scaderii consumului, ceea ce va ingreuna misiunea Portugaliei de a-si atinge tintele bugetare in acest an.
In plus, vecinul sau comercial, Spania, o tara mult mai mare, are dificultati din cauza propriilor probleme privind datoria publica, care ii pune intr-o lumina sumbra viitorul economic. Insa, Portugalia este de asteptat sa inceapa sa creasca mult mai devreme fata de de Grecia.
India risca sa devina prima tara din BRIC - grupul pietelor emergente cu o crestere economica rapida in care sunt incluse si Brazilia, Rusia si China - care poate experimenta o reducere a ratingului suveran la categoria junk, nerecomandata investitiilor.
Cu doar un an in urma, guvernul indian se astepta la o crestere de doua cifre pentru anul fiscal 2012, nivel inregistrat chiar si in timpul Marii Recesiuni. In prezent, acesta prognozeaza o crestere economica de doar 6,8%, cifra care se poate dovedi prea optimista.
Rata ridicata a inflatiei, ratele ridicate ale dobanzii si sezonul musonic slab, alaturi de o criza politica care a dus guvernul in impas, au fost factori care au condus la o deteriorare puternica a increderii consumatorilor, investitorilor si oamenilor de afaceri.
Exista posibilitatea ca India sa fi atins deja cel mai de jos punct (si ca aceasta sa creasca in continuare cu un ritm care poate fi invidiat de orice tara dezvoltata). Primul ministru, Manmohan Singh, a numit un absolvent al unui MBA de la Harvard pentru postul de ministru de Finante, a redus subventiile guvernamentale si a deschis supermarketurile si industria aeriana pentru investitiile straine.
Cea mai mare surpriza este reprezentata de China. Marea recesiune a redus cresterea reala a PIB-ului Chinei cu o treime - de la rata de 9,2% din 2009, potrivit FMI. In acest an cresterea Chinei este prognozata intre 7,5 si 8 procente, conform mai multor estimari.
Mare parte a declinului sau este deliberat, precizeaza CNBC. Beijingul a inasprit creditarea in incercarea de a controla inflatia, care a impins in sus preturile alimentelor si locuintelor.
Acum, statul incearca sa relaxeze oarecum controlul, pentru a se asigura ca rata de crestere economica nu va scadea prea mult. In multe feluri, China plateste pretul pentru ca si-a construit recuperarea din recesiune pe stimuli uriasi intre 2008-2009. Astfel, preturile caselor au crescut si imprumuturile au creat credite neperformante.
Un numar din ce in ce mai mare de analisti cred ca, pe fondul reducerii exporturilor, in special a celor catre Europa, cresterea Chinei va continua sa fie din ce in mai scazuta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Politeţe
10.000 de basarabenii au cerut în stradă, la Chişinău, Unirea cu România
Contribuţie la dezbaterea publică despre recentele propuneri de modificări fiscale
65% dintre germani regretă marca germană, 36% dintre francezi francul
Începutul de an şcolar parcă e mai zbuciumat ca niciodată
Franta: Supraimpozitarea veniturilor cu 75% va include şi pensiile mari
Războiul orgoliilor in Aalianţa România Dreaptă
Victor Ponta pregăteşte terenul pentru majorarea cotei unice de 16%
Botoşani: Prefectul a păşit în şcoli cu stângul
Doi poliţişti din Suceava au fost „înfundaţi" de colegii lor de la Botoşani.
Micuţii din clasa 0 din Şcoala Stăuceni nu au încă învăţător
Botoşani: Consilierul Cristescu dezvălui mişmaşurile lui Portariuc
„Nu bate poza cu mireasa, domnule primar!”
Dezmăţul din învăţământ
Ioan Rotundu
Botoşani: Ministrul Cepoi i-a vizitat pe neaşteptate pe cei de la UPU
Locul medicului acuzat de luare de mită este greu de ocupat
Procesul dintre Spitalul judeţean şi CAS mai are de bătut cale lungă
Şcolile s-au deschis, dar cu 50 de posturi libere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog