Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1868
De la 07 Ianuarie 2003
122231829

Pe ce se mai duc banii TVR: Un judecator considera ca onorariile pentru avocati sunt "disproportionat" de mari

  • Stelian Tanase ceruse 24.500 de euro fara TVA pentru un contract cu Musat&Asociatii
  • 7 May 2014, 23:00
TVR, sub conducerea lui Stelian Tanase, cheltuie "disproportionat" de mult pentru avocatii care au reprezentat sau reprezinta institutia in cateva procese, inclusiv cele cu realizatorii Mihai Radulescu si Cornel Mihalache.
La inceputul anului, realizatorii au castigat in mod categoric alegerile interne pentru a reprezenta salariatii televiziunii in Consiliul de Administratie, dar s-au ales cu rezultatul anulat si au apelat la instanta. Procesele cu acestia nu au dus la niciun rezultat pana acum, cu exceptia complicatiilor legale pentru Consiliul de Administratie nou desemnat, care functioneaza cu 11 membri in loc de 13, cat prevede legea. Cel putin o instanta a constatat, intr-o sentinta, ca onorariile avocatilor TVR sunt prea mari, potrivit unor documente consultate de HotNews.ro. Cu doar cateva zile inaintea sentintei respective, Stelian Tanase cerea Comitetului Director bani pentru un contract cu societatea Musat&Asociatii, in vederea reprezentarii in trei procese.
Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, pe 26 martie, cand Parlamentul nu desemnase inca noul Consiliu de Administratie al TVR, directorul general interimar Stelian Tanase cerea Comitetului Director sa aprobe un contract de asistenta si reprezentare juridica cu societatea Musat&Asociatii SPARL, contract in valoare de 24.500 de euro (exclusiv TVA). Pana la publicarea acestui material, HotNews.ro nu a putut sa-l contacteze pe Stelian Tanase pentru a afla, intre altele, pentru ce exact au fost alocati acesti bani. Vom publica pozitia acestuia in momentul in care o vom obtine.
De la ce a plecat totul: In ianuarie, in TVR au avut loc alegeri prin care angajatii si-au desemnat reprezentantii in viitorul Consiliu de Administratie. Alegerile au fost castigate categoric de Cornel Mihalache si Mihai Radulescu, cei doi obtinand un numar mult mai mare de voturi decat urmatorii clasati. Dar biroul electoral central din TVR a anulat rezultatul celor doi invocand motive procedurale si i-a declarat castigatori pe urmatorii clasati, Liviu Fetter si Sorin Burtea. Mihalache si Radulescu au apelat la instanta si au depus plangere penala in urma acestor manevre, petrecute sub conducerea directorului general interimar Stelian Tanase. Vezi detalii despre acest caz
Nota: Intre timp, unul dintre cei doi, Mihai Radulescu, a ramas fara emisiunea pe care o prezenta saptamanal la TVR 1. Spatiul respectiv a fost preluat de o emisiune a lui Ion M. Ionita, nou venit in TVR. Emisiunea lui Radulescu avea, la ultimele sale editii, o audienta medie aproape dubla fata de audientele pe care aveau sa le inregistreze Ion M. Ionita si alti realizatori adusi de Stelian Tanase din afara. Ion. M. Ionita a fost inlocuit si el, intre timp, dar emisiunea lui Radulescu a ramas in afara grilei.
Suma ceruta de Stelian Tanase pentru avocati urma sa fie suportata din bugetul de cheltuieli al Cabinetului presedintelui-director general. Fiind vorba despre o suma de sub 30.000 de euro, nu era nevoie de procedura de licitatie. Motivul expus de Stelian Tanase: TVR se confrunta "cu o serie de probleme juridice stringente de natura litigioasa care necesita asistenta juridica de specialitate a unei societati de avocatura cu experienta relevanta in domeniu".
Mai precis, era vorba despre doua procese cu realizatorii Mihai Radulescu si Cornel Mihalache si un al treilea proces avand ca obiect "fond funciar", proces vechi de trei ani. In cazul primilor doi, este vorba, pe de o parte, despre un dosar aflat pe rol initial la Tribunalul Bucuresti, ulterior la Judecatoria Sectorului 1, prin care cei doi contesta rezultatul oficial al alegerilor interne din TVR.
Pe de alta parte, intr-un alt dosar inregistrat la Curtea de Apel, ei solicitau o ordonanta presedintiala care sa impiedice Parlamentul sa confirme reprezentanti ai angajatilor in noul Consiliu de Administratie, pana la lamurirea tuturor disputelor juridice.
Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, pe 31 martie - la cinci zile dupa ce Stelian Tanase cerea bani de avocati Comitetului Director - Curtea de Apel a respins cererea depusa de Mihai Radulescu si Cornel Mihalache. Dar sentinta arata, la final: "Cat priveste cheltuielile de judecata solicitate de parata (...), Curtea va admite numai in parte cererea paratei si va obliga fiecare reclamant la plata a cate 500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea paratei, reducand onorariul avocatilor care, asa cum a fost solicitat si dovedit a fi fost platit, respectiv in suma de 13.837,47 lei, este vadit disproportionat in raport cu activitatea desfasurata de avocati si complexitatea cauzei".
Altfel spus, instanta spune ca TVR a platit avocatilor prea mult, "disproportionat" - aproape 14.000 de lei - pentru activitatea lor in acest dosar.
In cele din urma, intregul proces nu a dus la niciun rezultat. Desi Curtea a respins cererea reclamantilor Radulescu si Mihalache, in incercarea lor de a impiedica numirea oficiala a unor reprezentanti ai angajatilor in CA inaintea de rezolvarea litigiilor, Parlamentul a decis, totusi, sa aprobe un nou CA fara reprezentanti ai angajatilor, validand doar 11 membri din totalul de 13, prevazut de lege.
Problemele conducerii TVR din cauza alegerilor interne din ianuarie nu se opresc, insa, aici. 1. Contactati de HotNews.ro, Mihai Radulescu si Cornel Mihalache au confirmat cheltuielile TVR cu aceste procese si arata ca nu se vor opri pana nu li se va face dreptate angajatilor care i-au votat in alegerile interne. "Mi se pare foarte mare suma de 30.000 de euro bagata de TVR si dl. Tanase in aceste doua procese si inca unul, care se termina acum", a spus Mihalache, in timp ce Radulescu a aratat ca "mergem pana la capat cu procesul de fond si cu plangerea penala. Dreptatea este de partea celor peste 1.200 de salariati care au votat in favoarea noastra. Chiar daca pe moment avem de suferit de pe urma pozitiei noastre, respectul pentru votul salariatilor ne obliga la asta".
2. In prima parte a acestei saptamani, cei doi au avut primele discutii cu politia in urma unei plangeri penale depuse la inceputul anului, la Politia Sectorului 1, pentru abuz in serviciu impotriva membrilor biroului electoral central care s-a ocupat de alegerile interne din TVR. Acestia, sustin cei doi, si-au depasit competentele si au viciat rezultatul alegerilor.
3. Maine trebuie sa se reuneasca din nou Consiliul de Administratie al TVR si nu e clar daca va lua in discutie o cerere lansata la inceputul saptamanii de un sindicat din institutie. TV-R Sind cere refacerea alegerilor interne, aratand ca cele din ianuarie au fost viciate, iar CA al TVR "functioneaza fara reprezentantii salariatilor televiziunii publice, situatie fara precedent de la introducerea Legii 41/1994".
nţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Conflict de familie
Horoscopul zilei
Catalin Ivan: O noua suspendare a lui Traian Basescu este putin probabila, nu ar avea sens
Victor Ponta, intrebat daca va demara suspendarea presedintelui in caz ca acesta a incalcat Constitutia: Nu
Aproape 85% dintre romani cred ca statul creeaza mai multe probleme decat rezolva
Preşedintele Băsescu l-a pârât pe Ponta la CCR
Cum motiveaza Victor Ponta refuzul decorarii lui Patapievici si Mihaies
Anunţ Muzeul Judeţean Botoşani
Bancherii: Vrem sa finantam agricutura, dar fermierii nu sunt credibili financiar
Obligarea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii, neconstitutionala - decizie CCR
Basescu a trimis la Guvern un decret de decorare a lui Marcel Opris, Ponta refuza contrasemnarea
Cine sunt candidatii la alegerile pentru 8 mandate de parlamentari scoase la bataie in 25 mai
Miza bataliei electorale
Manifestare tematică la Muzeul Judeţean: „9 Mai şi valenţele sale istorice”
PNL Botoşani: „Dincolo de limitele dezbaterii politice oneste și argumentate, se află ipocrizia PSD” (P)
Sondaj în județul Botoșani: 77% dintre botoșăneni împotriva candidaturii lui Țurcanu în locul lui Diaconu (P)
Lucrările la drumul Călărași- Libertatea, în grafic
Dragi copii părinţi, bunici,
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog