Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
15176
De la 07 Ianuarie 2003
74850463
Pe motiv că-s dotate primitiv

Oprişanu dă iama printre cabinetele stomatologice rurale

  • pe lângă faptul că-s puţine, şi cele existente riscă să fie închise
  • 16 November 2007, 23:00
Aparatura medicală învechită şi condiţiile igienico sanitare care lasă de dorit se găsesc în majoritatea cabinetelor medicale din mediul rural. La începutul lunii decembrie, majoritatea cabinetelor de stomatologie de la nivelul judeţului vor solicita Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani reavizarea autorizaţiei sanitare de funcţionare. Însă, dacă nu se pun cu toate condiţiile necesare desfăşurării în condiţii normale a actului medical, cabinetele riscă nu mai primească avizul şi să fie închise.
Se pare că la nivelul unora dintre cabinete funcţionează aparatură medicală foarte veche, în condiţiile în care termenul de valabilitate pentru utilizare este între opt şi zece ani de zile.
După cum susţine directorul Autorităţii de Sănătate Publică acest termen poate fi prelungit pentru ca aparatele să fie menţinute în activitate, doar după obţinerea unui aviz de la Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii. Astfel, aparatele mai pot fi utilizate pentru o perioadă de până la 15% din durata recomandată de producător.
"Nici într-un caz durata nu poate fi prelungită cu durata egală a recomandării făcută de producător. Însă la noi în judeţ funcţionează aparatură din 54", a declarat Gabriel Oprişanu, directorul ASP Botoşani. La începutul lunii decembrie medicii stomatologi se vor prezenta la ASP pentru reavizare. În urma unei şedinţe pe această temă, care s-a desfăşurat în cursul zilei de ieri, conducerea ASP a hotărât că nu mai dă autorizaţia de funcţionare, decât după ce cabinetele medicale vor fi verificate. Astfel, se va urmări într-un control dacă declaraţiile pe proprie răspundere ale medicilor stomatologi sunt conforme cu normele şi situaţia de la faţa locului.
"Am decis că nu mai dăm nici un aviz până când cabinetele nu vor fi verificate pas cu pas. Pentru a preîntâmpina declaraţiile medicilor că nu cunosc legislaţia în vigoare sau normele de funcţionare a cabinetelor stomatologice am decis ca începând de săptămâna viitoare le vom trimite prin poştă o scrisoare recomandată cu confirmare de primite titlurile legilor şi Monitorul Oficial în care au fost publicate care prevăd aceste reglementări" a declarat şeful ASP.
În aceste condiţii, la momentul controlului medicii stomatologi nu vor mai putea să invoce necunoaşterea legii pentru a justifica situaţia cabinetelor. Dacă în cazul medicilor de familie din judeţ găsiţi cu nereguli au primit termene de conformare, medicilor stomatologi li se vor închide cabinetele fără nici un fel de termen.
Asta din cauza faptului că aceste cabinete stomatologice reprezintă un potenţial pericol important pentru sănătatea publică a judeţului. Conducerea ASP doreşte ca acele cabinete care funcţionează să asigure siguranţa cetăţeanului din judeţul Botoşani. "În principiu, din nefericire cred că multe din cabinetele stomatologice, cel puţin cele din mediul rural, ar putea să fie închise. Putem să mai acceptăm o perioadă de graţie doar atunci când cabinetul stomatologic ne prezintă contractul de cumpărare a echipamentelor necesare şi o sumă de bani care a dat-o ca avans", a adăugat Gabriel Oprişanu.
Săptămâna viitoare Autoritatea va aplica un test personalului medical din cabinetele stomatologice care are atribuţii directe în sterilizarea instrumentarului folosit. În acest caz asistentele sunt cele vizate pentru că trebuie să cunoască toate normele. Dacă asistenta medicală nu reuşeşte să răspundă corect la toate întrebările din chestionar, îi va fi suspendată activitatea până dovedeşte faptul că îi sunt cunoscute normele igienico-sanitare. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


APIA a finalizat controlul în teren a exploataţiilor agricole
Ţigări confiscate la Mihăileni
ASP a început hăituirea medicilor stomatologi moldoveni şi ucraineni
Comunicat presă E.ON
oamenii lui Victor Construct au mai comis o boacănă
Comunicat de presă
Program TELE’M Botoşani
Votaţi-i, numai aşa vor ajunge în Parlamentul European!
Prefectul Sorescu a ascultat problemele romilor
După ce-a stat pe scaunul de senator, acum vrea să stea pe cel de primar
Peremiştii acuză monopolizarea panourilor electorale
Probe de la benzinării trimise la analize la Bucureşti
Botoşănenii pot consuma liniştiţi produse de post
Anunţ important
Senatorul Ţâbuleac vrea să susţină termoficarea în Botoşani
Avertismentul lui Drăguş pentru 2008
Putreziciunea iese greu la iveală, dar iese
Ioan Rotundu
Diaconiţă crede că are probe zdrobitoare împotriva celor doi poliţişti (II)
ce spune consilierul său juridic despre modul de derulare al ancheteicare este punctul de vedere al inspectorului şef, col. Costică Holcă
Ministrul justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, şi-a cerut iertare
Ruşii lipoveni – istorie pe ritm de kalinka
Sarmale cu dovleac
Horoscop
Mail-ul buclucaş
Magistrala de gaz, o investiţie care se târâie de peste zece ani
vineri, în prezenţa ministrului Vosganian s-a inaugurat începerea lucrărilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă