Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13848
De la 07 Ianuarie 2003
122899497

Persoanele condamnate pentru corupție vor putea beneficia de măsurile alternative

  • ca detenție la domiciliu sau de week-end - propunere PSD
  • 3 April 2018, 23:00
Deputații PSD au depus mai multe amendamente la o serie de proiecte de lege privind măsurile privative de executare a pedepselor privative libertate prin care și persoanele condamnate pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de măsuri alternative de executare a pedepselor, precum executarea pedepsei la domiciliu, executarea fracţionată a pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat sau în regim mixt, cu echivalent în zile de muncă în folosul comunității.
Astfel, deputații PSD - amendamentele sunt semnate de "grup PSD" - vor modificarea, printre altele, a proiectului de lege depus anul trecut de parlamentari de la PNL, așa încât persoanele condamnate pentru fapte de corupție, infracțiuni de serviciu sau cele aflate în recidivă să nu mai fie exceptate de la aplicarea acestor măsuri, iar durata maximă a pedepsei să crească de la 4 la 5 ani.
Comisia juridică a Camerei Deputaților urmează să discute aceste amendamente marți după-amiază și sa dea un raport, pe ordinea de zi existând mai multe proiecte vizând aceste executarea pedepselor, printre care și unul al UDMR.
UPDATE 17.00 PNL a anunțat că se opune să fie discutat proiectul lor la pachet cu celelalte și să fie modificată, astfel că s-a decis să se discute altă dată, separat. Se lucrează acum pe proiectul de lege al UDMR.
Consultă aici toate amendamentele depuse pâna la 2 aprilie
Din amendamentele depuse de grupul PSD la proiectul de lege al PNL, adoptat tacit de Senat:
Art.1 (1) Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executarii pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.
(2) Judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei va dispune aceste masuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsa de pana la 5 ani, care au efectuat fractia de 1/5 necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie.
(3) Masurile alternative nu pot fi dispuse in cazul detinutilor care au savarsit abateri disciplinare.
Art.3 – (1) Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere din partea Comisiei de Probatiune cu sau fara brățară electronică, in functie de natura infractiunii savarsite, trecutul si personalitatea infractorului.
(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.
(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profițând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei. *Se elimină continuarea: "infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție cât și persoanelor aflate în stare de recidivă."
Art.4 –(1) Măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciarul in care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenție special înființat în acest scop.
(2) Măsura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 5 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție.
(3) Măsura nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, *Se elimină continuarea: "infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă."
Cel de-ai doilea proiect care va fi discutat este cel al UDMR, care conținea și o serie de prevederi de modificare a Codului penal și codului de procedură penală, elemente care vor fi trimise separat la comisia speciala condusă de Florin Iordache și nu vor fi discutate în pachetul privind masurile de executare a pedepselor.
Printre altele, proiectul celor de la UDMR prevede revenirea la reducerea pedepsei cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa in inchisoare.
Pentru proiectele discutate marți, Camera Deputaților este decizională, Senatul deja adoptându-le tacit anul trecut.
Acestea vor opera modificări la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Aşbeţti – România centenară
Primarul din Ungureni agresat la 50 m de casă
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Munca la români
Horoscopul zilei de 4.04.2018
Noul președinte al CNSAS este Constantin Buchet, propus de Guvern.
Cazimir Ionescu nu obține nicio funcție
Dosarul în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat definitiv la închisoare
cu executare în 2010 va fi rejudecat
Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Dăncilă:
Pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare
Bani pentru pensii și salarii: Romgaz, obligată să vireze 1,9 miliarde lei
sub formă de dividende
In Crimeea au intrat în funcțiune noile radare rusești,
care acoperă complet Marea Neagră
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog