Zilele trecute, la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului (APC) Botoşani s-a formulat o reclamaţie pentru vânzarea de peşte putred, de către nişte copii, în Piaţa Centrală. Botoşăneanca U. F., fiind la cumpărături în piaţă, a fost acostată de un copil care vindea peşte proaspăt cu doar 5 lei kilogramul. Preţul atractiv a determinat-o pe femeie să accepte oferta acestuia, achiziţionând în jur de 2 kilograme, fără a lua în considerare aspectele legate de calitatea acestuia. Abia acasă a constatat că în punga din plastic era doar un peşte proaspăt, ceilalţi fiind alteraţi. Femeia a venit la noi, însă nu am putut să o ajutăm. Am mers în locul de unde a cumpărat peştele şi nu am mai putut găsi copilul, dar am constatat că erau alţi copii cu pungi de peşte. Probabil că cei care se folosesc de copii au un sprijin de undeva. Poliţia pieţei ar trebui să ia măsuri pentru a nu se mai comercializa peştele în condiţii improprii, cu atât mai mult cu cât este cel mai perisabil aliment, a declarat Elena Olaru, preşedintele APC Botoşani. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au precizat că pentru a efectua controale în acest sens este nevoie de o sesizare, cu date exacte, pentru a se putea stabili provenienţa peştelui, unitatea de desfacere sau condiţiile de depozitare. Cei care ar trebui să împiedice apariţia unor astfel de situaţii sunt cei de la Administraţia Pieţelor sau de la Poliţia Pieţei. La noi nu există o reclamaţie de acest fel şi nici nu este de competenţa noastră, a precizat Vladimir Rizac, directorul DSV Botoşani.
Referitor la acelaşi incident, Elena Olaru a mai declarat: Ar trebui să se acorde mai multă atenţie provenienţei produselor alimentare, cumpărătorii de ocazie riscând să ajungă la spital din cauza toxiinfecţiilor alimentare. Poliţia pieţei ar trebui să facă ceva pentru a eradica acest fenomen. Dacă nu ar fi susţinuţi de cineva, aceşti comercianţi de mărfuri alterate nu ar putea rezista. Medicii avertizează în privinţa pericolelor la care se supun cei care consumă peşte alterat. În anotimpul cald, orice aliment alterat reprezintă un pericol pentru sănătate, dar peştele este cu atât mai periculos. Trebuie acordată o atenţie foarte mare alimentaţiei în perioada caniculei, punându-se accent pe hidratare. Grupele de vârstă cele mai sensibile la alimentele alterate sunt copiii şi vârstnicii. Este indicat ca, la apariţia simptomelor unei toxiinfecţii alimentare, cum ar fi senzaţia de vomă, ameţelile, temperatura mare, cei în cauză să se prezinte de urgenţă la un medic pentru a combaterea afecţiunii şi pentru a se evita complicaţiile ulterioare, a sfătuit un cadru medical. Amatorii de peşte sunt îndrumaţi să-l achiziţioneze din locurile de desfacere autorizate, punând mai mare accent pe sănătate şi nu pe un preţ cu mult mai mic decât cel practicat în pescării.(Dumitriţa AILOAE & Dănuţ ROTARIU)