Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7365
De la 07 Ianuarie 2003
114836997

Petrolul scade sub 100 de dolari pe baril, in ciuda tensiunilor din Ucraina, Irak si Libia

  • 8 September 2014, 23:00
Aurul negru a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril luni, la Londra, o premiera de la finele lui iunie 2013, din cauza unei oferte abundente legata cresterea ponderii petrolului de sist pe piete, care compenseaza tensiunile legate de conflictele din Ucraina si Irak, scrie AFP.
In jurul orei 08,30 GMT, barilul Brent a coborat la 99,76 dolari pe Intercontinental Exchange (ICE) din Londra, cel mai redus nivel din 24 iunie 2013.
De la maximul ultimelor luni, atins la jumatatea lui iunie (115,71 dolari), cotatia europeana a pierdut peste 13%, in ciuda intensificarii tensiunilor geopolitice legate de Irak si Ucraina.
Pentru a explica acest paradox, analistii vorbesc de un complex de factori care actioneaza asupra reducerii pretului, printre care abundenta ofertei, slabiciunea cererii la nivel mondial si absenta unor perturbatii reale asupra aprovizionarii tarilor afectate de aceste conflicte.
"Principalul motiv al tendintei actuale este abundenta ofertei pe piata petroliera", au explicat economistii Commerzbank, intr-o nota.
"Din cauza cresterii productiei petrolului de sist, Statele Unite importa din ce in ce mai putin petrol din Africa de Vest", care ajunge pe piata europeana, determinand o abundenta pe zona ofertei, spune Commerzbank.
Cota de consum american de petrol si produse petroliere acoperita de importuri a scazut de la 60% in 2005 la 33% in 2013 si ar putea atinge 22% anul viitor (nivel minim din 1970), potrivit cifrelor Agentiei americane de informatii asupra Energiei (EIA). Aceasta abundenta de petrol este accentuata de faptul ca tensiunile geopolitice din Irak, Ucraina si Libia nu s-au materializat, pentru moment, intr-o reducere a productiei in Irak si Libia.
In Libia productia a reusit chiar sa se redreseze, in ciuda haosului in care a cazut tara.
Necunoscuta irakiana
Evident, piata petroliera a fost afectata in prima etapa de ofensiva jihadistilor din Statul Islamic in Irak, dar s-a calmat rapid, in conditiile in care luptele nu afecteaza sudul tarii, de unde provin 90% din exporturi.
In ceea ce priveste Rusia, aceasta exporta "circa 5 milioane de barili pe zi, in principal spre Europa, dar aceste schimburi sunt suficient de importante pentru ambele parti pentru a nu fi tinta sanctiunilor occidentale sau a masurilor de represalii rusesti", afirma Julian Jessop, economist la Capital Economics.
In fata acestei situatii si a unui consum mediu estimat in scadere pentru doi dintre cei mai mari producatori de aur negrul China si Europa, nu se asteapta cresteri de preturi pentru aurul negru.
La aceste date se adauga robustetea dolarului.
In final, toti acesti factori descurajeaza investitorii speculativi care pariaza pe o crestere a pretului iar retragerea lor amplifica caderea cotatiilor petrolului, au precizat analistii Commerzbank.
Acestia afirma insa ca brokerii "subestimeaza riscurile asupra ofertei pe termen scurt", in conditiile in care productia petroliera ramane vulnerabila in Libia si in Irak. "Daca Irakul se dezintegreaza politic iar sudul cade in mainile (Statului Islamic), aceasta ar putea avea un impact catastrofal asupra pretului petrolului", avertizeaza Natixis.
Irakul este un actor esential pe piata internationala a petrolului, cu exporturi de 2,5 milioane de barili pe zi si cu rezerve dovedite care cumuleaza peste 11% din totalul mondial.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Minciuna românului
Horoscopul zilei
Ponta si comparatiile cu Germania nazista: de la Elmar Brok la Basescu, via Patapievici, Mihaies si ziaristii incomozi
Vasile Blaga, despre intentia de suspendare a lui Basescu
Praf in ochii romanilor, copilarii inventate de Tariceanu pentru a se baga in seama
Avocatul Poporului Victor Ciorbea tergiversează soluţia cazul OUG 55 privind migratia alesilor locali si a Legii Educatiei
Victor Ponta: Batalia adevarata cu Rusia nu va fi cu arme conventionale, ci cu energie.
De ce vrea Tariceanu sa-l suspende pe Traian Basescu
Sanatoriul de Neuropsihiatrie la Podriga va avea un nou director medical
Inventarierea terenurilor realizată în proporţie de 90%
Viorel Iliuță s-a declarat învins şi a părăsit conducerea Spitalului judeţean
De ce s-a ofuscat Cornel Popescu
Ţurcanu şi ai lui învinşi de mafia PSD
Ioan Rotundu
Eurostat a reconfirmat caderea Romaniei in recesiune
Botoşani: Trehnic Asist şi favorurile baronului de Văculeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă