Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22191
De la 07 Ianuarie 2003
122882258

Petru BOGATU : Cine şi de ce e contra unui guvern proeuropean la Chişinău

  • 3 June 2013, 23:00
Nu vă grăbiţi să spuneţi că ştiţi răspunsul la întrebările de mai sus. Titlul articolului nu ascunde secretul lui Polichinelle, ci este mai curând un îndemn la meditaţie asupra mărturisirilor unui inamic declarat al Republicii Moldova.
Moscova e împotrivă
Marţi, oficiosul „Vocea Rusiei" a difuzat un interviu de proporţii cu Andrei Maslov, directorul Departamentului 4 al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse. Dialogul cu diplomatul MID-ului poate fi lecturat şi pe site-ul acestui post de radio care, precum se ştie, exprimă punctul de vedere al guvernului de la Moscova.
După ce constată că nivelul relaţiilor Kremlinului cu România „este cel mai scăzut dintre toate ţările UE", Maslov se apucă să discute despre criza politică din Republica Moldova şi nu ezită să arate cu degetul spre cei care, în opinia sa, sunt responsabili pentru declanşarea ei. Fără să stea prea mult pe gânduri, el dă vina pentru destabilizarea situaţiei de la Chişinău pe SUA, Uniunea Europeană şi România.
„Moscova, declară înaltul funcţionar al MID-ului, a observat că în ultimele luni câteva ţări UE au cerut să fie restabilită cu orice preţ Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce reprezintă un amestec (sic!) în treburile interne ale unui stat suveran". Aşadar, ruşii sunt contra refacerii AIE, iar poziţia partenerilor noştri occidentali care, de bună seamă, s-au pronunţat pentru continuitatea unei guvernări proeuropene este calificată drept o ingerinţă nocivă.
Plâns de balalaikă
Vă daţi seama ce ipocrizie de filfizon spilcuit? Vizita lui Stefan Fule la Chişinău în cursul căreia comisarul UE pentru extindere a îndemnat la împăcare politicienii moldoveni este un amestec. Dar medierea pe faţă de către Serghei Narîşkin, trimisul special al preşedintelui rus, a formării unei coaliţii PD-PCRM ce era? Plâns de balalaică? Iar discursul recent al vicepremierului rus Dmitri Rogozin din Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva integrării europene a Republicii Moldova ce a fost? Spectacol cu russkaia vodka, kazaciok şi kalinka?
Pus pe şotii propagandistice şi tentat să dea lecţii de bună purtare politică, oficialul MID-ului nu se opreşte aici. El explică ce anume nu-i place deloc Rusiei în raporturile Bucureştiului cu Chişinăul. „Ţinând cont de componenţa multietnică a populaţiei din Moldova, spune el, noi ne exprimăm îngrijorarea cu privire la politica de „românizare" promovată de Bucureşti, intenţia de a inocula în conştiinţa oamenilor idei unioniste".
Ce om neliniştit e acest Maslov, nu? Decât să moară de grija altuia, mai bine s-ar uita în propria ogradă ca să vadă că Rusia este mai multietnică decât Moldova. În fosta metropolă numai tătarii, procentual vorbind, fac cât toţi ruşii de la noi luaţi laolaltă. Ca să nu mai vorbesc de iakuţi, kalmuci, bureaţi, musulmanii din Caucazul de Nord, milionul de azeri din Moscova etc.
Inamicul fără camuflaj
Iar în privinţa românizării, rusul a întârziat cam cu vrei trei-patru secole. Basarabenii, ca şi toţi moldovenii, au fost „românizaţi" de limba lor maternă, de tipăriturile româneşti ale voievodului Vasile Lupu, de „Cazania" lui Varlaam – „Carte românească de învăţătură...", de domnitorul unionist Mihai Viteazul, de cronicarul Miron Costin, de „Albina Românească" a lui Gheorghe Asachi, de poetul naţional Mihai Eminescu şi nu în ultimul rând de Ştefan Cel Mare, votat recent de majoritatea covârşitoare a moldovenilor, oltenilor, muntenilor, bănăţenilor şi ardelenilor drept cel mai mare român din toate timpurile.
Şi cum în tot răul este şi un bine, interviul „Vocii Rusiei" cu şeful de departament al MID-ului are şi valenţe pozitive. De altfel, ca şi speech-ul lui Dmitri Rogozin din centrul Chişinăului. Aceste ieşiri publice scot masca de pe chipul Rusiei care, nemachiată şi necamuflată, ni se prezintă acum ca un duşman declarat al aspiraţiilor noastre europene. Moscova nu vrea sub nicio formă reeditarea AIE, doreşte eradicarea fiinţei noastre naţionale numită „românism", se opune alierii Chişinăului cu UE şi SUA.
Astfel, lucrurile se clarifică. Avem un adversar extern care ne înfruntă deschis. Iar cei din interiorul Republicii Moldova care, cu voie sau fără voie, le fac jocul ruşilor, nu sunt altceva decât cozi de topor în mâna Moscovei.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Gantomele şi… administratorul
Polonezii au lansat cu succes un tren marfar pe ruta Lodz - Chengdu (China)
Candidaţi separaţi la europarlamentare şi echipă mixtă la prezidenţiale
o nouă formă de referendum şi un cod de conduită
"Incredibilul turc" - cine a fost Mustafa Kemal Ataturk, simbolul Turciei laice
apărat de protestatari in marile oraşe ale ţării
Subteranele afacerii transfrontaliere Moldomin
ervicii secrete, masoni, oligarhi ş corupţe
Impozitarea cu 85% a plăţilor compensatorii uriaş
Alune americane
Botoşani: 1750 de foşti angajaţi suferă din cauza unui funcţionar nepriceput
Ioan Rotundu
Bogat o fi, dar tot măcelar a rămas
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog