Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17262
De la 07 Ianuarie 2003
122902911
Petru BOGATU:

Puncte divergente în negocierile PLDM-PDM-PL

  • 15 December 2010, 23:00
Opinia publică fierbe. Majoritatea a votat partidele AIE şi acum este impacientată de tergiversarea negocierilor în vederea formării unei coaliţii de centru-dreapta. Se caută vinovaţii cu lumânarea ziua în amiaza mare. Aceştia de cele mai multe ori sunt găsiţi şi aspru apostrofaţi în funcţie de gusturile fiecăruia.
Mai puţin se discută ofertele reale şi diferenţele de opinie dintre partide. Este adevărat că negocierile nu sunt suficient de transparente ca să ne dăm bine seama unde anume trenează lucrurile. Însă tot atât de adevărat este faptul că din declaraţiile făcute în ultimele zile de Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, dar şi de alţi fruntaşi de seamă ai partidelor, ne putem face o idee mai mult sau mai puţin clară despre discrepanţele ce există între cele trei formaţiuni politice. Iată două dintre principalele puncte divergente. Să le luăm pe rând.
1. Partajarea funcţiilor în guvern. Marian Lupu, sprijinit, se pare , de Mihai Ghimpu, se pronunţă pentru reprezentarea egală a partidelor în executiv. Colegul Constantin Tănase are perfectă dreptate când scrie că această condiţie este exagerată şi inacceptabilă.
Sper, totuşi, că liderul PDM a făcut o atare propunere nu din rea credinţă, nu pentru a bloca discuţiile, ci pentru a ridica ştacheta cerinţelor avansate de formaţiunea sa. Este la mintea oricui că partidul cu cele mai multe mandate nu trebuie să pretindă şi o reprezentare proporţională în guvern în funcţie de voturile întrunite sau de mandatele câştigate în alegeri. Şi PLDM, din câte am înţeles noi din afirmaţiile făcute luni de Alexandru Tănase la Jurnal TV, nu insistă asupra acestui fapt. Liberal-democraţii vor ceda, dar şi partenerii trebuie să fie rezonabili şi să nu ceară luna de pe cer.
Exemplul german, la care se referă Mihai Ghimpu, nu este relevant. În RFG partidul mare , de bună seamă, oferă partenerilor mici nu 5 la sută din portofolii, cât au au obţinut aceştia din urmă în alegeri, ci adesea de trei mai ori mai multe decât li s-ar fi cuvenit în cazul unei reprezentări proporţionale. În niciun caz însă nu se ajunge la o partajare egală pe care o invocă Marian Lupu. În plus, în Germania partidul câştigător îşi adjudecă nu una, ci două dintre cele mai importante funcţii în stat şi anume cea de cancelar şi de preşedinte al republici, ceea ce nu-i cazul nostru. Aşadar, PLDM să facă cedări generoase, dar nici partenerii nu trebuie să întreacă măsură şi să impună liberal-democraţilor nişte condiţii umilitoare.
2. Procesul decizional în executiv. PDM insistă pe adoptarea tuturor hotărârilor de guvern prin consens. Cu alte cuvinte, se impune dreptul de veto în Cabinetul de Miniştri după calapodul Parlamentului. Nu-i vorbă, astfel de practici există în Europa. În Marea Britanie, de exemplu.
Numai că acolo, cu unele excepţii, guvernele sunt monocolore şi de aceea consensul nu generează probleme. În condiţiile unei coaliţii largi însă, precum cea de la noi, nu-i exclus să apară disfuncţionalităţi periculoase. Până la urmă, PLDM, pentru a nu pune în primejdie reconstituirea Alianţei, ar putea să se conformeze, totuşi, şi să accepte propunerea PDM.
Numai că în acest caz, dreptul de veto urmează să fie extins asupra întregului proces decizional, de la guvern până la şeful statului. Cu alte cuvinte, spaţiul de manevră al preşedintelui trebuie limitat pe principiul consensualităţii. Toate decretele sale, bunăoară, ar urma să fie contrasemnate de prim-ministru, ceea ce cadrează întru totul şi cu practica europeană, şi cu prevederile noastre constituţionale.
Vocea Basarabiei

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Bogăţia românilor
Ambasadorul Bulgariei in România a colaborat cu serviciile secrete comuniste din ţara vecina
Protestatarii au atacat două hoteluri de lux cu cocktailuri Molotov
poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene
Monica Iacob Ridzi ar trebui exclusa din PDL
CCR: Legea pensiilor este constituţională
Andreea Olariu a impresionat Italia cu vocea ei
Caricatura zilei: Scrisoarea lui Ţâbuleac către Moş Crăciun
Un doctorand rom\n la Oxford a c\;tigat marele premiu al concursului IT "Sense the World"
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea pensiilor
Colţos de rang înalt împovărat de datorii
„A trecut vremea fripturiştilor”
este de părere dorohoianul Constantin Bursuc, responsabil pe Colegiul Dorohoi din partea PNL
Şeful „clanului Gavril” din Frumuşica a ajuns după gratii
„Aderarea României la Schengen nu trebuie condiţionată de problema rromilor”
Prezenţă numeroasă la Târgul ONG desfăşurat la Casa Sindicatelor
„Botoşani 360ș”, proiectul finanţat de Primăria Botoşani Asociaţia Culturală
Sanatoriul Guranda îşi schimbă superiorul
La anul, cadrele didactice vor munci în şcoală opt ore zilnic
În 23011 bugetarii nu vor primi al 13-lea salariu cuvenit pentru 2010
Bolnavii cronici vor avea mari probleme în 2011
necazurile vor veni de la subfinanţarea sistemului de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog