Un protest enigmatic
Acum două săptămâni s-a produs un fenomen aparent enigmatic. Circa 200 de primari au protestat în faţa Parlamentului şi Guvernului, cerând adoptarea definitivă a proiectului de lege privind finanţele publice locale.
Stârnea o anumită nedumerire faptul că marea majoritate a protestatarilor reprezentau nu opoziţia comunistă, ci partidele de guvernământ.Explicaţia acestei şarade politice e simplă. Proiectul de lege privind finanţele publice locale a fost pregătit în cel mai europenesc mod cu putinţă.
Cu subvenţii suedeze, cu o expertiză naţională, cu antrenarea Guvernului şi a mai multor comisii parlamentare, cu participarea ONG-urilor şi, în fine,dar nu şi în ultimul rând, cu o amplă consultare a primarilor şiconducătorilor de unităţi teritorial-administrative, documentul fusese votat de deputaţi în două lecturi, bucurându-se de sprijinul real al puterilor locale.Şi primarii, şisocietatea civilă, şi donatorii externi aveau mari aşteptări.
O lege indispensabilă pentru cauza europenizării
Când însă toată lumea se pregătea să bea şampanie, majoritatea parlamentarăa amânat aprobarea definitivă a proiectului. Astfel, adoptarea unei măsuri capitale pentru europenizarea statului risca să fie împinsă până la calendele greceşti de frica viitoarelor alegeri, a consecinţelor imprevizibile pe termen scurt a unei descentralizări rapide etc.
Săptămâna trecută, la emisiunea Săptămâna politică" de la Radio Vocea Basarabiei", împreună cu Nicolae Negru am luat în răspăr nehotărârea coaliţiei de guvernământ. Am taxat-o pentru faptul că, de dragul unui interes de moment, este pe cale să tergiverseze implementarea unei reforme indispensabile. Au existat şi alte voci critice.
În consecinţă, bunul-simţ are acum şanse mari să triumfe. Legea urmează a fi votată, săptămâna viitoare, în lectura a treia. Actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar deja în 2014 vor fi selectate mai multe raioane, unde reforma va fi implementată ca proiect-pilot.
Primari gospodari, nu cerşetori
De ce Legea finanţelor publice locale are o semnificaţie aparte? Pentru că, alături de reformarea justiţiei, urmează să imprime Republicii Moldova un aspect efectiv european. Să conducă la descentralizarea statului pe principiile subsidiarităţii. Să elimine relaţiile de dictat şi subordonare dintre centru, pe de o parte, şi teritoriu, pe de alta.
Mai simplu vorbind, reforma va oferi primarilor şiadministraţiilor locale dreptul să-şi croiască din venituri proprii bugete independente de puterea de la Chişinău. Acestea nu vor putea fi înstrăinate de Ministerul Finanţelor, după cum se întâmplă la noi de vreo 12 ani, adică de când Voronin a centralizat şi a monopolizat întreaga putere de sus în jos.
Astfel,primarii n-ar mai umbla cu mâna întinsă la Guvern sau la partidele de guvernământ. Ca în toată Europa, metoda fiind verificată de ani buni în spaţiul UE, descentralizarea va descătuşainiţiativafuncţionarilorşialeşilor locali, va stimula concurenţaşi implicarea populară, va aduce mai multă luciditate şi calitate în procesul decizional.
Orizontala puterii
Autonomia locală încurajează investiţiileşi creează locuri de muncă în democraţiile avansate, dar şi în cele în curs de afirmare. Aceste efecte benefice nu se vor lăsa aşteptateşi în Republica Moldova.Coroborată cu cele şase incubatoare de afaceri, fondate de Guvern la Soroca, Ştefan Vodă, Coşniţaşi în alte localităţi, care deja pun în mişcarebusinessul micşi mijlociu în zona rurală, deschid întreprinderi, demarează noi proiecte, reforma finanţelor publice are şansa să primenească provincia, s-o trezească din amorţire.
În treacăt fie spus, datorită descentralizării, se vor crea condiţii pentru repatrierea a mii de conaţionali care muncesc în străinătate. Mai ales în vecinătatea estică, unde riscă acum ori să fie goniţi de isteria xenofobă de la Moscova, ori să fie expulzaţi în urma măsurilor represive pe care ar putea să le ia Putin.
Dincolo de toate acestea, descentralizarea, secundată de reformarea justiţiei, va ucide aşa-zisa verticală a puterii. Aceasta, deşi îi este atribuită exclusiv lui Putin, există într-o formă trunchiată şi la noi.
Administraţia, poziţionată astăzi de sus în jos, va fi reaşezată în sfârşit pe orizontală. Adică pe un suport sănătoscare exclude ingerinţele puterii de la Chişinău în atribuţiile exclusive ale primăriilor. Astfel, vor fi îngropate definitiv rămăşiţele sistemului ultracentralizatmoştenit de la Lenin, Troţki, Stalin, Brejnev şi compania.
Sursa: ziarulnational.md