Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3297
De la 07 Ianuarie 2003
122888946
Petru Bogatu:

Ce vrea Medvedev de la România?

  • 26 October 2010, 23:00
Arătam în editorialul anterior că Bucureştiul contează în jocurile franco-germano-ruse, întrucât România este sinonimul Moldovei. Şi viceversa. Însă preşedintele Rusiei a recunoscut semnificaţia ei nu într-un exces de sinceritate. Şi nu doar în urma unei resemnări forţate. Se pare că Dmitri Medvedev, pentru a tăia nodul gordian al conflictului transnistrean, chiar are astăzi mare nevoie de România.
Rusia vrea includerea României în formatul de negocieri
După ce ani buni s-au împiedicat de factorul românesc în Republica Moldova, alegându-se cu o sumedenie de cucuie şi vânătăi politice, şi Vestul, şi Estul, în sfârşit, s-au dumerit. Şi, în consecinţă, au hotărât să nu mai calce pe greblă. Cu alte cuvinte, să nu mai neglijeze România în procesul de reglementare
transnistreană. Pentru că, orice s-ar spune, factorul românesc nu înseamnă doar Bucureşti, Iaşi sau Cluj, ci şi Chişinău. El face parte din fibra naţională a Republicii Moldova.
Totuşi liderul de la Kremlin a vorbit, în Deauville, nu doar în sens negativ, sugerându-i Bucureştiului să ia o anumită distanţă faţă de Chişinău, după cum afirmă unii experţi. Altceva vrea acum Rusia de la România. Ceva ce încă ieri nici nu speram să vedem vreodată.
Cunoscutul analist rus Dmitri Trenin, citat de „The National Interest", consideră că, de fapt, Medvedev s-a pronunţat pentru includerea directă a României în formatul de negocieri. Şi noi suntem de acord cu el. Altminteri zicând, ruşii vor să discute problema transnistreană cu românii. Dar de ce? Care-i poanta aici?
Întâlnirea antipozilor
Ce interes ar avea Moscova să se afle faţă-n faţă cu antipodul său, Bucureştiul, în procesul de reglementare transnistreană? Confruntată cu frontul comun al Franţei şi Germaniei, Rusia se cramponează acum de România tocmai pentru că aceasta din urmă, văzându-şi de interesul ei naţional, are o viziune uşor diferită de cea a aliaţilor săi occidentali în ceea ce priveşte Republica Moldova.
Se ştie că extremele se ating. În matematică, de exemplu, unde „minus infinit"şi „plus infinit"se întâlnesc. Sau în psihologie, atunci când se afirma ca „de la genialitate la nebunie e un singur pas". Şi, conform teoriei negocierii, părţile, aflate pe poziţii diametral opuse, uneori ajung mai uşor la un numitor comun decât cele care au puncte de vedere relativ apropiate. În cazul în care identifică un singur obiectiv comun, extremele bat palma, renunţând la celelalte interese aferente.
Priviţi din acest unghi, antipozii România şi Rusia se dovedesc a fi acum parteneri ideali de negocieri. Cea dintâi este mai mult interesată de Basarabia, de teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi mai puţin de malul stâng. Rusia, din contra, se concentrează preponderent pe regiunea rebelă din est, punând un preţ mai mic pe malul drept. Anume aceste interese opuse leagă cele două ţări. Unii analişti consideră că, astfel stând lucrurile, Rusia şi România s-ar putea înţelege în cazul în care ar conveni să abandoneze obiectivele minore pentru a le atinge pe cele prioritate.
Reîntregire sau partajare?
La drept vorbind, poziţiile Rusiei şi României sunt la ora actuală mult mai negociabile decât cele ale Germaniei şi Franţei. Cele două state vest-europene dau senzaţia că vor să cuprindă necuprinsul: să se debaraseze de prezenţa militară rusă, să determine Moscova să cedeze controlul asupra Transnistriei în favoarea Uniunii Europene şi să asigure reîntregirea Republicii Moldova din perspectiva integrării ei în UE? Cam mult, nu-i aşa? Dar cu ce se va alege Kremlinul? Doar cu promisiunea ridicării vizelor şi a asistenţei occidentale? Cam puţin pentru ambiţiile Rusiei. Apetitul Parisului şi Berlinului este mult prea mare ca să poată fi satisfăcut de Moscova.
Se creează impresia că Dmitri Medvedev, pentru a avea argumente în discuţiile cu Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, şi-ar dori o tranzacţie, Basarabia contra Transnistria, care, în ultimă instanţă, să fie tranşată de Moscova şi Bucureşti cu binecuvântarea Parisului şi Berlinului. Acest mod de abordare a problemei transnistrene le-ar consolida ruşilor poziţiile în negocieri.
Sunt semne că Rusia, pentru a evita cedarea regiunii separatiste sub mandatul Uniunii Europene, înclină să renunţe la malul stâng în favoarea Ucrainei. Medvedev speră că Băsescu, pentru a obţine întâlnirea mult râvnită a celor două state româneşti în UE, nu va ţine cu dinţii de Transnistria. În cazul în care problema se va pune în aceşti termeni, se va negocia nu atât reîntregirea, cât partajarea efectivă a celor două maluri ale Nistrului.
Totuşi, deocamdată, relaţia dintre România şi Rusia e mai curând una de conflict decât de cooperare, chit că apropierea dintre cele două ţări în domeniul energetic e mai semnificativă astăzi ca oricând. În aceste împrejurări, este greu de spus dacă vor reuşi să găsească un limbaj comun. Cred că şansele sunt 50 la 50%
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Rusul Serghei şi Mona Lisa
Preşedintele statului Chile îşi cere scuze pentru sloganul nazist
pe care l-a folosit in timpul unei vizite în Germania
A sărit la bătaie la cadrele medicale de la Spitalul Municipal
Senatorul Câmpanu votează azi pentru căderea Guvernului Boc
Democraţia indiferentă şi proxeneţii politicii
Moţiunea de cenzură - cum cheamă partidele "artileria grea europeană"
M-a speriat un Lenin din Italia
Ofertă social-democrată plină de gratuităţi
PROGRAM OPERATIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE
„METODE MODERNE DE OCUPARE PENTRU PERSOANE NEOCUPATE”
„OCUPARE PRIN MĂSURI ACTIVE ÎN JUDEŢUL BOTOŞANI”
Nu glumiţi cu jurnaliştii că iată ce poate ieşi!
1.000 miliarde lei vechi au dat năvală peste preşedintele Ţâbuleac
nu toţi patronii firmelor de construcţii îşi pot freca mâinile
Municipalitatea oferă patine gratuit
Poate începe campania antigripală
Părinţii nu mai vor la catedră cadre necalificate
Calitatea de membru într-un CA nu va mai fi o afacere rentabilă
De la anul vom avea şi medici ucenici
Biblioteca Judeţeană Botoşani, în doliu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog