Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13381
De la 07 Ianuarie 2003
122899030
Petru Bogatu

Cel de-al 20-lea an de independenţă poate fi ultimul

  • 26 August 2011, 23:00
Înţeleg foarte bine că titlul distonează cu starea sufletească din ajunul sărbătorii naţionale. Unora ar putea să le pară tras de păr. Alţii ar înclina să creadă că e vreo manevră publicitară la mijloc. Eu zic, totuşi, că-i realitatea goală care deja ne priveşte în faţă.

Şi de ce oare ar fi exclus ca acest 27 august să fie ultimul pentru Republica Moldova când clopotele bat după zona euro? Analiştii financiari şi cei politici prezic la unison sfârşitul monedei unice în 2012. Pe fundalul degringoladei economice a Greciei care se scufundă în datorii, devin incerte până şi perspectivele Uniunii Europene. Traian Băsescu lasă să se întrevadă că UE ori se va transforma în Statele Unite, ori nu va fi deloc.
Şi el nu-i deloc original. De aceeaşi părere sunt o droaie de experţi şi politicieni de pe bătrânul continent. Fostul preşedinte al Comisiei Europene (între 1985 şi 1994), francezul Jacques Delors, în mandatul căruia au fost puse bazele adoptării monedei unice, afirmă, într-un interviu pentru cel mai important cotidian belgian, „Le Soir", că proiectul UE e pe cale să dea chix. „Să căscăm ochii, zice el fără înconjur, euro şi Europa sunt pe marginea prăpastiei".
Nu degeaba în Franţa e decretată austeritate totală. Italia de asemenea strânge cureaua. Belgia se dezintegrează pe o nimică de ceas. În orice caz, regele Albert al II-lea avertizează că anul curent ar putea fi ultimul pentru ţara sa.
O fantomă cu actele în regulă
Privită din acest unghi, Republica Moldova este cea mai fragilă entitate politică din lume. În orice caz, e mai fărâmicioasă decât zona euro. Săracă, depopulată, instabilă, neguvernabilă, demoralizată, pierdută în interminabile rătăciri identitare, a ajuns să fie o pură ficţiune constituţională.
O fantomă cu actele în regulă. Este ca unul care a murit îndată după naştere, dar pretinşii săi copii se fac că plouă, refuză să înregistreze decesul şi continuă să-i primească pensia.
Lumea se află la răscruce. S-a spulberat definitiv utopia statului asistenţial. Chiar dacă rezistă, Uniunea Europeană un timp va încremeni în proiect pentru a se reînnoi ulterior pe temelii politice, economice şi morale eminamente noi.
În aceste împrejurări, promisiunea lui Băsescu care spunea că „ne vom reîntâlni în graniţele UE", delicat vorbind, nu mai este de actualitate. S-ar putea să nu avem pur şi simplu unde să ne „reîntâlnim". Iar singuri nu putem rezista. Asta e clar deja.
Occidentul şi de acum încolo ne va ajuta, desigur, să nu murim de foame. De aceea, nu vom sta chiar cu dinţii la stele. Dar nu va exista niciun un imbold interior pentru o dezvoltare durabilă. Acesta, de altfel, lipseşte şi astăzi. De aici şi toată harababura politică la vârf. Când naţiunea n-are conştiinţă de sine, reperele, oricât de tentante ar fi, nu sunt bune de nimic.
Ne întâlnim cu Europa în România!
Ce rămâne? De o parte e Rusia care, orice s-ar spune, rămâne un pericol. Fosta metropolă încă se uită pofticios la noi. Aceasta însă nu ne mai poate înghiţi. Riscă să i se răstoarne maţele. Nu de alta, dar ruşilor le cade „Progresul" în cap. Este vorba, fireşte, de corabia cosmică prăbuşită alaltăieri în Taiga împreună cu toată „modernizarea" lui Dmitri Medvedev. Nici măcar rusofilul Ianukovici nu-i dispus să se lege cu Rusia, necum ceilalţi.
Pe de altă parte, este România. Mama care, deşi lucrează în Europa, nu ne-a abandonat. E lângă noi şi nu pleacă nicăieri. Singura soluţie viabilă, deci, care poate fi pusă pe masă, e să revenim acasă. Anul 2012, când se împlinesc două secole de la desprinderea Basarabiei din trupul Ţării, e în măsură să se constituie într-o platformă de relansare a ideii unioniste.
Dacă ne dezmeticim, 2011 ar putea fi ultimul an al iluziei că putem reveni la normalitate prin aderarea la UE. Cuvintele „integrare europeană" sună frumos, bineînţeles, dar ele indică astăzi un drum ce pare tot mai lung şi fără de sfârşit. Nu ne mai „reîntâlnim cu România în Europa". O luăm pe scurtătură. Ne întâlnim cu Europa în hotarele României. Şi punctum!
Îmi cer scuze dacă unora le-am stricat dispoziţia. Mă consolează gândul, totuşi, că altora, neîndoios, le-am ridicat-o. Nici de sărbători nu poţi să le intri la toţi în voie.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Suferinţele până la lacrimi ale lui Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Andrei Dolineaschi, atac la Buhăianu
Ce spun fanii bulgari şi ce scrie presa de peste Dunăre
după ce Steaua a eliminat-o pe TSKA din Europa League
Bancul zilei: Directorul şi noua secretară
Horoscop
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Pui albi înăbuşiţi
Crin, dă-ţi jos cravata!
China îşi extinde arsenalul nuclear
Radu Mazăre îmbogăţeşte PSD-ul cu manechine
Vladimir Putin is-a ales cu o entorsă a umărului
Până la urmă se face moul partid condus de Sebastian Lăzăroiu
USL propune un litoral pe placul lui Mazăre
Turcia si Ucraina, cele mai vulnerabile state în cazul unei noi crize financiare
Inaugurarea Complexului “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”
”Din inimă pentru inimi”
Anunţ ISU Botoşani
Întreruperi furnizare apă în ziua de 29 august
Liceenii slabi la Bac şi la componentele digitate
Constructorii cu lucrări la şcoli mai au de aşteptat banii
Bolnavii fără bani se vor trata doar cu medicamente ioeftine
Urgenţele medicale vor fi internate obligatoriu
La rectificare de buget, Udrea l-a sărit pe Ţâbuleac
]n în schimb a fost generoasă în promisiuni
Primele contracte vor fi încheiate până la finele anului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog