Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15447
De la 07 Ianuarie 2003
122901096

Petru Bogatu: Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacţie în lanţ

  • 4 February 2014, 23:00
Premierul Iurie Leancă declara deunăzi că îndărătul referendumului din Găgăuzia se ascunde Partidul Comuniştilor. Este adevărat. Dar tot atât de adevărat este faptul că în spatele PCRM se mai ascunde altcineva.
Fără mască şi perucă
Un altul este autorul votului ilicit de duminică. Şi acesta nu trebuie căutat cu lumânarea ziua în amiaza mare. El se relaxează într-o matrioşkă politică de pe masa başcanului de la Comrat.
Rusia este adevăratul infractor care a comandat referendumul. Formuzal, Burgudji şi compania sunt doar killerii care execută o comandă venită de la Moscova.
De altfel, Kremlinul nici nu are prea multă nevoie de camuflaj. Acţionează adesea pe faţă. Fără mască şi perucă.
Recent, precum se ştie, ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Mukhametshin, a avertizat că Taraclia şi Comratul „vor deveni zone de interes special ale Federaţiei Ruse". Zis şi făcut. Referendumul a avut loc chiar în ciuda faptului că fusese declarat în justiţie ilegal.
De unde vine acest tupeu? Din slăbiciunea puterii de la Chişinău. Din timiditatea ei. Din lipsa de curaj de a spune lucrurilor pe nume. Din incapacitatea de a aplica legea.
Or, un demers diplomatic al autorităţilor moldovene se impunea de urgenţă încă de la începutul lunii ianuarie, când Farit Mukhametshin făcuse declaraţiile sale provocatoare. Dar nici acum nu-i prea târziu.
Ambasadorul rus trebuie chemat la Ministerul de Externe pentru a i se înmâna o notă oficială de protest şi a i se cere să înceteze amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova. Aşa va fi şi corect, şi protocolar, şi în conformitate cu toate practicile diplomatice.
Plecat sau nu, capul încasează pumni
Să nu-mi spuneţi însă că un gest de condamnare a Kremlinului îl va înfuria pe Putin. Că nu trebuie să repetăm greşeala lui Saakaşvili a cărui gură mare ar fi provocat invazia Rusiei din august 2008.
Moscova acţionează împotriva noastră pornind de la propriile planuri, nu în funcţie de capul plecat sau nu al Chişinăului. Putin n-are nevoie de pretexte ca să te lovească sub centură sau chiar în moalele capului.
Atâta doar că lipsa de reacţie a oficialităţilor moldovene are efectul bumerangului. Îi întăreşte pe ruşi în convingerea că au de a face la Chişinău cu nişte nătăfleţi care pot fi călcaţi în picioare fără nicio reţinere. Nu vedeţi că Moscova de la o vreme nici nu se îngrijeşte cel puţin să justifice embargoul vinurilor. Tace şi face.
Şi de ce ne-am mira? Dacă un stat nu-şi respecte legile, uzanţele politice şi diplomatice, cine să le mai respecte? Puşkin? Lavrov? Haideţi să fim serioşi.
Un îndemn la debandadă
Referendumul din autonomia găgăuză înainte de a fi o incitare la separatism, este un îndemn la haos şi debandadă. O sfidare a justiţiei care l-a catalogat din timp ca fiind contrar legii.
Va da cineva socoteală pentru încălcarea normelor juridice în vigoare? Dacă nu, halal de acest stat. Se duce pe apa sâmbetei.
O democraţie, potrivit lui Raymond Aron, înseamnă mai întâi de toate egalitatea tuturor în faţa legii. Dar şi responsabilitatea lor efectivă în faţa legii. În caz contrar, nu există nici democraţie, nici stat de drept. Totul se năruiește.
Autonomia găgăuză nu-i mare sculă separatistă, bineînţeles, oricât tumbe ar face ca să ne impresioneze. Nu are unde să se desprindă.
Dar dacă la Comrat nimeni nu va fi adus în faţa instanţei pentru a răspunde pentru ilegalitatea comisă, mâine vor scoate capul alte hahalere din toate colţurile ţării. Nu-şi vor vedea lungul nasului, pentru că nimeni nu le va pune-n faţă oglinda justiţiei.
Dacă legea rămâne literă moartă
N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Am spus-o şi o repet: referendumul din Găgăuzia e o furtună într-un pahar cu apă. O bazaconie. O infamie mică, dar penală.
Iar hoţul care a sustras un pahar cu apă trebuie tras la răspundere la fel ca şi gangsterul care a furat un diamant. Atâta doar că pedeapsa celui dintâi va fi mai mică decât a celui de-al doilea.
În cazul în care autorităţile centrale însă se vor face că plouă, iar justiţia nu se va pune în mişcare pentru a sancţiona fărădelegea comisă în autonomia găgăuză, situaţia ar putea scăpa de sub control. Referendumul nepedepsit riscă foarte mult să provoace o reacţie în lanţ
Impunitatea măreşte îndrăzneala. Când legea rămâne literă moartă, statul încetează să existe.
ziarulnational.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Raţiune zdruncinată
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Proiectul cu un singur candidat al dreptei, măcar în turul doi, înseamnă înţelegere cu PNL
Victor Ponta: Ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali
eu aş propune asta, trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii
Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Andrea Schaechter, FMI: Discuţiile privind reducerea CAS vor fi reluate la vară
băncile vor decide cu mare atenţie cazul fiecărei persoane în cazul reducerii ratelor
Victor Ponta: În opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va creşte creditarea şi consumul
Ponta, despre propunerea ca Înaltei Curţi să nu îi mai revină competenţa de judecată a parlamentarilor
ideea e să nu mai aibă parlamentarii vreun privilegiu în faţa justiţiei penale
Isărescu: Nu i-as spune nici rescadenţare, nici reeşalonare. Este o schemă
Victor Ponta susţine că România dispune de prea puţine fonduri europene pentru perioada 2014-2020
Interceptările se fac numai în procesul penal, procurorul nu le mai poate dispune
Probele obţinute în mod ilegal, folosite doar dacă sunt in favoarea acuzatului
Portariuc se pune bine cu slujitorii lui Dumnezeu
Botoşani: Ce n-a spus prefectul Macaleţ
Pofta ce-o pofteşte Portariuc
Ioan Rotundu
Incendiu cu victimă la Truşeşti
Impactul noilor masuri ale Guvernului asupra mediului de afaceri
Radu Merica: Pomană electorală, nici în comunism n-am mai auzit asta Florin Pogonaru: Incoerenţă, haos în fiscalitate
Cum îşi împart ministerele banii europeni 2014-2020. Ministrul de 14 miliarde de euro
Rudel Obreja, reţinut de procurorii DNA in dosarul Gala Bute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog