Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12418
De la 07 Ianuarie 2003
122872485

Petru Bogatu: România cât opt Basarabii

  • 11 June 2013, 23:00
Dacă prioritatea zero pentru România, vorba premierului român, Victor Ponta, pe plan extern este Republica Moldova, pe plan intern pare să fie amendarea Constituţiei. Totodată, modul în care este abordată revizuirea legii Supreme se constituie de asemenea într-o dovadă în plus că Basarabia contează în calculele politice ale Bucureştiului.
Nevoia de reparaţii constituţionale
Nu voi stărui asupra nevoii de reparaţii capitale care trebuie făcute Constituţiei României. Orice Lege Supremă reclamă din când în când îmbunătăţiri. Până şi cea americană a suportat de-a lungul timpului 27 de amendamente.
Deşi croită după modele europene, Constituţia României, concepută de FSN în 1991, în multe privinţe trebuie precizată şi chiar rescrisă pentru a răspunde cu succes provocărilor timpului. Nu comentăm aspectele discutabile ale procesului de amendare care trezesc controverse în mijlocul establishmentului politic şi al opiniei publice din dreapta Prutului.
Voi parcurge doar din fuga condeiului câteva dintre modificările care au fost acceptate de comisia de revizuire. Mai întâi, cred că trebuie salutată diminuarea prerogativelor prezidenţiale. În urma acestei operaţii, România, aidoma majorităţii absolute a statelor europene, va avea în sfârşit un regim parlamentar clasic în care va fi evitată dualitatea conflictuală a puterii executive la vârf.
Mai apoi, păstrarea Parlamentului bicameral, orice s-ar spune, este de asemenea un lucru bun. Menţinerea Senatului respectă o tradiţie democratică seculară, întreruptă abuziv doar de dictatura comunistă. Camera de sus echilibrează puterea legislativă, constituindu-se într-o stavilă în calea unor posibile ticuri şi ingerinţe de natură autoritaristă ale puterii executive. În fine, Senatul, după calapodul american, francez sau italian, va deveni o reprezentanţă a teritoriilor, instituţie absolut indispensabilă în procesul de regionalizare a ţării.
Un model de descentralizare pentru Chişinău
Şi dacă a venit vorba de regionalizare, vom constata că noua organizare teritorial-administrativă urmăreşte nu federalizarea, ci descentralizarea României ca element intrinsec al autonomiei locale şi al unui sistem politic centrat pe trei niveluri. Cel dintâi va fi reprezentat de comune şi municipii, iar cel de-al doilea – de judeţe. Regiunile, mulate pe osatura actualelor regiuni de dezvoltare, create anterior pentru absorbţia fondurilor europene, vor forma cel de-a treilea nivel administrativ.
Practic, România preia modelul polonez de regionalizare. Acesta, la rândul său, este inspirat din experienţa Italiei, Franţei şi Olandei, ţări care au furnizat prototipuri pentru autonomia locală europeană. Aşa fiind, Republica Moldova va avea în preajmă exemple comunitare de descentralizare efectivă.
Dacă e să-i dăm crezare viceprim-ministrului Liviu Dragnea, în total în România vor fi opt sau nouă regiuni. Fiecare dintre ele va avea o suprafaţă de circa 30 mii kilometri km2 şi o populaţie de la 2 până la 3 milioane de locuitori.
Poarta României spre Basarabia Cifrele de mai sus parcă ne amintesc ceva, nu? Regiunile de dincolo de Prut vor avea aproximativ suprafaţa şi populaţia Republicii Moldova. Fără Transnistria, desigur. Altfel spus, sub aspect cartografic, România va fi cât opt Basarabii.
De remarcat este şi faptul că două regiuni, situate la frontiera răsăriteană a României, se vor numi, după toate probabilităţile, Moldova de Nord şi Dunărea de Jos. Ambele cu un PIB şi cu venituri pe cap de locuitor de trei ori mai mari decât în Republica Moldova. Rolul lor va fi greu de subestimat, deoarece ele, volens-nolens, se vor constitui, din punct de vedere politic, cultural şi economic, într-o adevărată vitrină românească pentru Basarabia.
Astfel, dincolo de oportunităţile de dezvoltare, pe care le va oferi, noua structură administrativ-teritorială va crea un cadru legal şi o proximitate spaţială pentru sincronizarea intra-română şi, implicit, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. România va avea o poartă spre Basarabia.
Bate şi ţi se va deschide.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Consolarea lui Gigi
Ponta a promis marea cu sarea, Berlinul i-a dat un cec in alb
Rămâne de văzut ce va face premierul cu acest avans
Liberalul Ghişe cere demisia premierului Ponta
Victor Ponta, despre discuţiile cu Angela Merkel
Victor Ponta: Reducerea TVA la pâine se amână după 1 iulie
România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani
Botoşani: Scandalul dintre taberele rivale de la Asociaţia nr. 29 continuă
Ioan Rotundu
Efectul Roşca – Ghişe
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog