Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
2288
De la 07 Ianuarie 2003
76715667

Petru Grozavu: „Interziși” pentru Ucraina

  • 18 April 2013, 23:00
Joi, 18 Aprilie 2013 Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News „...Parintele a fost gasit mort intr-o dimineata de vara pe o banca din parcul central din Ismail. Versiunea oficiala, trecuta in expertiza medico-legala – «strangulare», desi nu avea nicio urma pe gat, in schimb avea tampla nasadita".
Pe 26 martie, la vama de la Maiaki (Ucraina), bloggerul si administratorul site-ului www.basarabia91.net, Dragos Galbur, primea interdictia autoritatilor ucrainene de a intra in Ucraina timp de 5 ani. Acesta scrie pe blogul sau (galbur.md) ca a fost dat jos din autocarul in care se deplasa, alaturi de alti colegi de generatie, spre Odesa, la meciul de fotbal Ucraina—Moldova. «Nu mi s-a adus nicio acuzatie, nu mi s-a prezentat nicio explicatie... Am ramas perplex, e prima oara cand mi se intampla asa ceva, n-am incalcat in viata mea nimic pe teritoriul Ucrainei», se revolta bloggerul.
Singurul lucru — pe care zice Dragos ca i l-au spus granicerii mai explicit — a fost ca interdictia pentru Ucraina este din 2011, iar decizia ar apartine SBU (serviciului ucrainean de securitate). «Curat murdar», vorba lui Caragiale. Lucrurile, insa, nu se termina aici. La nicio saptamana, situatia se repeta, de data asta «prada» fiind Vlad Durnea, ex-vicepresedinte al Organizatiei Studentilor Basarabeni din Romania.
Durnea a fost retinut la Vama Siret, pe 1 aprilie, in drum spre Ucraina, unde urma sa participe la manifestarile omagiale consacrate victimelor macelului de la Fantana Alba (Katynul Romanesc), unde, in 1941, au fost impuscati, de catre sovietici, peste 3000 de romani nord-bucovineni.
Ca si Galbur, Durnea se declara la fel de nedumerit pentru ce i s-a intamplat, deoarece, zice el, «ori de cate ori am fost in Ucraina, am mers doar la activitati culturale, organizate de comunitatile romanesti din teritoriu». Pai, asta, frate, si este problema: relatiile cu conationalii din Ucraina. Sunt lucruri care, in versiunea SBU-ului ucrainean (oricat ar fi paradoxul de mare), se cheama «diversiune», «actiuni de spionaj».
Dragos Galbur da, de altfel, prin ceea ce scrie pe blogul sau, un detaliu extrem de semnificativ in acest sens, din care reies explicatiile de care a avut nevoie si pe care nu i le-au dat «vamesii» ucraineni. «Coborat din autocar, am intrat intr-un birou si 3 persoane au inceput a ma interoga, cine sunt, ce ocupatii am si daca lucrez pentru SIS...» Intrebarea «lucrezi pentru SIS?» este, de fapt, o aluzie directa la spionaj. Chiar daca nu ai nimic de a face cu SIS-ul sau cu SRI-ul, oricum esti spion, din momentul in care «nu stai acasa», «ai treaba» la Odesa sau in Bucovina, te preocupa si te zbati pentru viata comunitatilor romanesti din Ucraina.
Calvarul de la Anadol
Cazul celor doi nu e primul si nici singurul. In anii 1996 -1997, parintele Nicolae Asargiu, cleric al Mitropoliei Basarabiei, cetatean al R. Moldova, originar din sudul Basarabiei, fusese cerut sa preoteasca in Anadolul sau de bastina, la Reni (reg. Odesa). A primit binecuvantarea Ierarhului, a intrat in slujba, a pus pe picioare un paraclis, a dezgropat, impreuna cu mirenii, ruinele bisericii demolate de sovietici in anii '70, a facut rost de proiect, de materiale, a pornit constructia bisericii, a deschis un alt paraclis in Frecateii din vecinatate, isi facuse loc in scoala si la gradinita, altfel zis, se apucase din scurt de pastorire. S-a gandit la bine.
Autoritatilor, insa, nu a placut activismul preotului. Nici celor laice si, cu atat mai mut, celor bisericesti de la Odesa, subordonate Moscovei, desi activitatea parintelui nu intra in contradictie nici cu legile civile si nici cu cele bisericesti din Ucraina.
Problema era alta: apartenenta clericala si spirituala a preotului la Biserica Romana si Neamul Romanesc, care, in Ucraina, se defineste ca «crima impotriva statului»... si se condamna la fel.
Calvarul de la Anadol a durat mai bine de un an. In functie au fost puse si politia, si primaria, si securitatea, si administratia raionala. Lumea, insa, a stat zid pentru preot. Era al ei, era cu ea, era pentru ea. Cu ce credeti ca s-a terminat epopeea? Cu aceeasi interdictie pe 5 ani de intrare in Ucraina, ca si in cazul Galbur-Durnea.
A fost «furat» intr-o zi de lucru de pe santierul bisericii, dus la Reni, acuzat ca «slujeste Romaniei» (fiind cleric al Mitropoliei Basarabiei), dupa care i-a fost "stampilat» pasaportul, transportat, sub escorta, pana in vama cu Giurgiulestii si prevenit ca va face puscarie daca nu va uita drumul spre Anadol. I se punea «interdictie» pe relatia cu satul in care se nascuse, in care isi avea inmormantati buneii, avea parinti batrani in viata, avea frati, surori, avea o comunitate de crestini care ramanea balta si avea dreptul la libera circulatie, garantata de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Parintele nu incalcase nimic din ceea ce putea fi condamnat legal, iar apartenenta sa la Biserica Romana era un dat prin nastere, de aceea nu avea cum fi crima, decat in fantezia bolnava a SBU-ului si oficialitatilor ucrainene... Si daca pentru parintele Asargiu toate se terminau cu «interdictia» pentru 5 ani, in cazul parintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu), cu aceeasi apartenenta bisericeasca, cu scoala in Romania, cetatean si el al R. Moldova, originar de la Ciamasir, Chilia, s-a mers mult mai departe.
Acesta a fost gasit mort intr-o dimineata de vara pe o banca din parcul central din Ismail. Versiunea oficiala, trecuta in expertiza medico-legala: «strangulare», desi nu avea nicio urma pe gat, in schimb avea tampla nasadita.
Nimeni, cu exceptia celor de la institutiile speciale din Ucraina si de la Ministerul de Externe al R. Moldova, nu au pus la indoiala faptul unui omor premeditat. Se vede ca parintele era si el din aceeasi lista de «spioni romani», numai ca in cazul lui s-a mers pe un alt gen de interdictie pentru Ucraina, una pe viata. De altfel, nici aceste doua cazuri (Petcu-Asargiu), la fel ca si celelalte doua (Galbur-Durnea) nu sunt singurele intrate pe lista «condamnatilor» pentru «spionaj». In Sudul Basarabiei mai sunt cunoscute (din ceea ce a devenit cunoscut) «cazul Lupu», «cazul Pinteac», «cazul Mohoreanu», «cazul Catanoi», «cazul Cojocaru», «cazul Cristea», «cazul...
Ucraina — Albania secolului 21
Toata spionomania asta, preluata de la sovietici si intrata, cu anii, in practica SBU-ului ucrainean, incepe a semana a paranoia. O relatie oficiala dinspre Bucuresti sau Chisinau cu comunitatile romanesti din Ucraina este ori «politica», ori «spionaj». Aceeasi relatie la nivel non-guvernamental este si ea etichetata la fel. O carte romaneasca este si ea «spion roman», un tricolor la reverul hainei, un ziar, o revista, un SD, o relatie cu «cineva de dincolo» – la fel.
Aflam zilele trecute ca, din bibliotecile scolilor de limba romana din reg. Odesa, a fost data afara toata beletristica editata in grafie latina. S-ar putea ca «rationamentele» sa fie aceleasi, daca tinem cont ca aceasta carte a ajuns in aceste scoli fie din R. Moldova, fie din Romania – Kievul nu se cheltuie pentru nevoile bibliotecilor de carte romaneasca din scoli sau cele publice.
Straniu si grav de tot, dar Ucraina de azi ne aminteste tot mai mult de Albania anilor '70, care se vedea amenintata de peste tot — si din Est, si din Vest. Frontiera toata era impanzita de cazemate si transee. La ce i-a folosit? Si pana unde vrea sa mearga Ucraina?
In timp ce, in R. Moldova, misiunea OSCE cauta sa simplifice la maximum regimul de circulatie de pe un mal al Nistrului pe altul, Ucraina, avand presedintia OSCE pentru 2013, insista tot mai mult sa se transforme intr-o Albanie a secolului 21.
Ziarul de Garda

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Test psihologic la angajare
Gastronomie: Răcitură de pui (Piftie)
Botoşani/Centrul Vechi: S-au înmulţit solicitările pentru chiriile de un euro C
Viorel Olariu, contabilul turmentat de la Primăria Vf. Câmpului
CJ Botoşani: S-ar putea ca Ţurcanu să dea un verdict pripit
Chirurgii din Boston, puşi în faţa unor alegeri dramatice
Botoşani; Ciudatele negocieri ale primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Domnule primar, opriţi abuzurile din parcarea Elv!
Ioan Rotundu
Parteneriat economic Botoşani – Szceava
Florin Ţurcanu nu renunţă la pedepsirea comentatorilor incomozi
Gheorghe Portariuc face afaceri profitabile cu partenerii germani
Cum cumpără Guvernul USL tăcerea protestatarilor de la Oltchim
Nu pot să-ţi ţină gura, ne putem lipsi de ei
Botoşani: MQsine, un nou magazin in Uvertura Mall
Comunicat de presă: Modern Calor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă