Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10139
De la 07 Ianuarie 2003
101880447

Pezevenghiul

  • 3 July 2013, 23:00
Despre Vasile Niculiţă, inspector sanitar în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat Botoşani s-a scris frecvent în presa locală. Fie că s-a scris despre modul său original de a face controale, mai mult cu caracter tendenţios şi răzbunător, fie despre activitatea sa de lider sindical în Sănătate, când a luat poziţie tranşantă şi irevocabilă faţă de unele decizii ale administraţiei. Puţini însă ştiu, sau îşi mai aduc aminte de „cazul salmonela”, când societatea Recopan SRL Botoşani, patronată de soţii Aurel şi Alina Şuşter, a fost acuzată că a provocat o toxiinfecţie alimentară în rândul elevilor de la mai multe unităţi şcolare din municipiul Botoşani. Iar elevii intoxicaţi cu salmonela au fost peste 150 la număr.
De atunci au trecut, adică din toamna anului 2001, când a avut loc evenimentul, aproape şapte ani. Nimeni însă n-a elucidat misterul apariţiei salmonelei. Adică sursa de unde a pornit infecţia. Cercetarea celor de la poliţia economică a sfârşit în coadă de peşte. N-au găsit în depozitele şi laboratoarele de producţie ale Recopan nici urmă de salmonela. Verificaţi, angajaţii s-au dovedit a fi sănătoşi. Şi, totuşi, produsele de cofetărie şi patiserie ajunse în şcoli erau infestate cu salmonela.
Deşi toată lumea şoptea pe la colţuri, nimeni n-a avut curiozitatea să cerceteze rolul pe care l-a avut în toată această tevatură inspectorul sanitar Vasile Niculiţă. Pentru că, de la patron la poliţişti, toată lumea l-a bănuit pe Niculiţă că a strecurat cultură de salmonela în caroseria maşinii cu care au fost transportate produsele alimentare. A procedat astfel pentru că Aurel Şuşter, ori de câte ori Niculiţă l-a controlat, nu i-a dat nimic: bani sau produse. Iar când Niculiţă s-a obrăznicit, Şuşter l-a dat afară din unitate.
Cu câteva zile înainte de a izbucni „cazul salmonela” între Şuşter şi Niculiţă avusese loc o altercaţie verbală, soldată cu şutuirea lui Niculiţă afară din laboratorul de patiserie. Iar Niculiţă l-a avertizat că va plăti scump pentru modul în care s-a comportat faţă de el. Nici acum nu s-a finalizat acest proces, fiind pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar Şuşter a fost nevoit să-şi vândă apartamentul, situat în blocul vecin Casei căsătoriilor, zonă ultracentrală, şi să se mute la părinţi. L-au sărăcit avocaţii, iar răzbunarea lui Niculiţă, dacă la mijloc a fost mâna sa, a fost cruntă.
În aceste zile, în presa locală, directorul Autorităţii de Sănătate Publică, medicul liberal Gabriel Oprişanu, a anunţat că Niculiţă nu mai este inspector sanitar, ci a primit alte atribuţiuni. Trecerea s-a pe alt post s-a făcut cu titlu de sancţiune. Cică Niculiţă a solicitat şi primit de la agenţii economici controlaţi sume de bani şi produse, iar măsura a fost dispusă ca urmare a reclamaţiilor primite de la aceştia. Oprişanu s-a cam contrazis. L-a mutat pe Niculiţă pe un alt post la cererea celor controlaţi, dar tot el recunoaşte că nici un agent economic n-a vrut să recunoască în scris că i-a dat ceva lui Niculiţă.
Totul este cusut cu aţă albă. Mai ales că Niculiţă a demonstrat cu mărturii scrise, obţinute de la agenţii economici, că Oprişanu i-a şantajat cu controale şi i-a determinat să dea bani la PNL pentru campania alegerilor locale. Niculiţă, chiar dacă-i numai tehnician sanitar, este mult mai inteligent şi mai versat decât Oprişanu.
Este şi o fire răzbunătoare, iar patronii de la Recopan ştiu cel mai bine acest lucru. Oprişanu va fi făcut şah-mat de către Niculiţă, care va câştiga procesul în instanţă pe motiv de răzbunare a lui Oprişanu că i-a dat în vileag abuzurile comise pentru a aduna bani la partid. Mai ales că, în afară de supoziţii, Oprişanu nu prea are probe.
Oprişanu şi-a făcut de lucru cu dracul gol, într-un moment total defavorabil pentru el. PNL a anunţat că Oprişanu va candida în Colegiul Botoşani pentru Camera Deputaţilor. Numai să înceapă campania electorală şi Niculiţă îl va mânca cu tot cu fulgi, va da cu Oprişanu de pământ, fără ca acesta să se mai poată ridica.
Cu oameni ca Niculiţă nu-i bine să ai de-a face în viaţă. El face parte din aceiaşi tipologie umană din care au făcut parte miliţienii Nicolau şi Călin, de care se temeau şi şefii lor. Îi drept, Oprişanu nu are a se teme de Judeţeana PCR, cum se temeau şefii celor doi miliţieni, dar are a se teme de ceva mult mai periculos: contracandidaţii săi, care-l vor lua la forfecat sub privirile satisfăcătoare ale pezevenghiului de Niculiţă. Să dea Dumnezeu să n-am dreptate!
15.08.2008

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Boală care se ia de la sfârcul pacientei
Gastronomie: Mici, ca pe vremea când era bunica domnişoară!
Se mai pune la cale o ticăloşie
Poliţistul Siminiceanu vrea să-i impună lui Săvinescu legea omertei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă