Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Fapt divers
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8900
De la 07 Ianuarie 2003
123132471
pnl

Ploile au făcut ravagii în judeţ

  • 21 June 2006, 23:00
Ploile torenţiale şi grindina abătute asupra judeţului luni şi marţi au adus din nou necazul în zeci de localităţi. Potrivit unei evaluări realizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ploile au făcut ravagii. 21 de localităţi au fost izolate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. Au fost afectate 26 de posturi de transformare.

Tăvălugul ploilor
Pe întuneric au rămas localităţile Pădureni, Hăneşti, Moara-Jorii, Hulub, Iacobeni-Buneni, Iacobeni-Coşteni, Iacobeni, Hilişeu-Cloşca, Strahotin, George Enescu, Dumbrăviţa, Ibăneşti, Dumeni, Griviţa, Arborea, Unţeni, Burla, Codreni, Sărata-Drăguşeni, Mihail Kogălniceanu şi Drăguşeni. Ieri după amiază, nu era asigurată alimentarea cu energie electrică în localităţile Hulub, Strahotin, Hilişeu-Cloşca şi George Enescu. Pentru remedierea defecţiunilor s-au deplasat în teren şapte echipe de la E.On Electrica Moldova. Cu toate acestea, realimentarea cu energie electrică a acestor localităţi va mai dura câteva zile, din cauză că trebuie înlocuiţi 24 de stâlpi. Afectate de grindină au fost 65 de locuinţe şi anexe, 35 din municipiul Dorohoi şi 30 din comuna Ibăneşti. Locuinţele din aceste localităţi au rămas fără geamuri sau cu acoperişurile caselor sparte . Pe o lungime de 4,12 km au fost afectate trei drumuri comunale în Ibăneşti, Corlăteni şi Cândeşti. Aceeaşi soartă au avut-o şase drumuri săteşti din aceleaşi localităţi. Au fost deteriorate 10 podeţe în Ibăneşti şi un pod în Cândeşti. La Ibăneşti furtuna a doborât 71 de pomi. Tot ploile sunt de vină şi pentru colmatarea a 25 de fântâni din municipiul Dorohoi. „Din fericire, nu a fost necesară evacuarea oamenilor. De asemenea, nu au fost semnalate disfuncţionalităţi la celelalte utilităţi publice, apă sau gaze naturale”, a declarat inspectorul şef al ISU Botoşani, colonel Radu Anton.

Încă nu am scăpat
Grupul de Suport Tehnic pentru Apărarea împotriva Fenomenelor Meteorologice Periculoase din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis un comunicat de alarmare către ISU, dar şi cotidienelor locale. „Ca urmare a precipitaţiilor prevăzute pentru următoarele ore, există posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. Acestea vor avea efect de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice Prut şi Siret”, a sesizat inginerul Vasile Crecel. Potrivit declaraţiilor făcute de acesta, riscul de inundaţii locale va persista până azi, la amiază. Inginerul Cercel consideră că se impune urmărirea cu atenţie a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice. De asemenea, este necesară pregătirea lacurilor de acumulare pentru atenuarea şi tranzitarea valurilor.

S-a dat alarma în comune
Avertismentul inginerului Cercel a fost întărit de avertizarea meteorologică transmisă de Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Bacău. Potrivit acestui serviciu, vremea va fi, în general, instabilă. Pe spaţii relativ extinse se vor semnala averse care, trecător, pot avea caracter torenţial. Descărcările electrice vor fi frecvente, iar vântul va prezenta intensificări de scurtă durată. Cantităţile de apă vor fi însemnate, depăşindu-se, local, 30-35 l/mp şi, izolat, 50 l/mp. Tot izolat va cădea grindină. Pentru a putea face faţă unor eventuale inundaţii, au fost înştiinţate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, în vederea pregătirii comunităţilor locale. La primării va trebui asigurată permanenţa la sediu şi verificată starea funcţionării sistemelor de avertizare-alarmare. Primăriilor li s-a recomandat să informeze populaţia asupra posibilelor situaţii de urgenţă ce pot apărea şi cu privire la măsurile ce trebuie aplicate la nivelul fiecărei localităţi. „Centrul Operaţional Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat măsuri pentru pregătirea întregului personal al inspectoratului. Au fost pregătite tehnica şi materialele din dotarea subunităţilor de intervenţie. Vom monitoriza permanent eventualele efecte generate de fenomenele hidrometeorologice. Sunt pregătite şi structurile cu atribuţii de prevenire, protecţie şi intervenţie pentru salvarea vieţii oamenilor şi a bunurilor materiale”, a precizat maiorul Mihai Flâmînzanu Mateiuc, ofiţer cu relaţiile publice în cadrul ISU „Nicolae Iorga” Botoşani. (Marian MOROŞAN)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Preluarea marilor contribuabili se face la 1 iulie
Baia Centrală, în renovare
Năravul l-a dat pe mâna poliţiei
De la testul naţional, la spital
Matematica, piatra de încercare a testelor naţionale
Medici sancţionaţi de casa de asigurări
Pacienţi trataţi din milă
O nouă zi dedicată demolărilor
Medicii s-au transformat în recuperatori
Cel mai bun poliţist este femeie
profesie moştenită din familie cei anchetaţi de ea ajung pe mâna soţului, la Penitenciar consilierul juridic al IPJ s-a şcolit la securitatepoliţista care a predat limba română maghiarilor
Coreea de Nord sfidează presiunile internaţionale
Ovidiu Tender aşteaptă decizia CEDO
Constantinescu cere SRI să transmită documentele referitoare la Traian Băsescu
Gazprom vrea să majoreze preţul pentru Ucraina
Urmări grave ale ploilor abundente din ultimele 24 de ore
Subiecte sensibile pentru ambele părţi pe masa de lucru
Un motociclist beat a lovit un Opel
Credite cu dobândă redusă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog