Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Important
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9450
De la 07 Ianuarie 2003
122869517

Poetul Naţional al românilor serbat la Chişinău

  • 16 January 2011, 23:00
Cu ocazia zilei de naştere a marelui poet român, la Chişinău se desfăşoara mai multe manifestaţii, inclusiv depuneri de flori la bustul lui Eminescu în Grădina Publică „Ştefan cel Mare" şi în scuarul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu", scrie Jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
La 161 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu, politicieni, funcţionari publici, diplomați, oameni de artă, cetăţeni de rând s-au adunat ieri 15 ianuarie, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare", pentru a depune flori şi a-i aduce un omagiu pentru moștenirea lăsată, scrie "Nimeni nu poate să subestimeze importanța acestei zile. Multe generații au crescut învățând operele lui Eminescu, este un proces absolut firesc și veșnic. Eminescu a fost, este și va fi", a declarat
Președintele interimar, Marian Lupu, la ceremonia de depunere de flori la bustul poetului.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a spus că la distanța de 161 de ani de la nașterea lui Eminescu vedem, prin opera pe care a creat-o, cât de contemporan este. "Important este ca noi să învățăm din aceea cum a fost acest mare om, care prin comportamentul său reprezintă un exemplu de cetățean care a avut poziție civică și a transmis mesaje care sunt valabile și în zilele de astăzi. Este important să trăim și să nu uităm ceea ce ne-a transmis Mihai Eminescu, a subliniat premierul.
Primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune că Eminescu este nemurirea literaturii noastre, poetul nepereche, cu cea mai vastă operă literară din istoria neamului nostru. "Atunci când a fost în viață a fost contestat, invidiat, nu a fost recunoscut decât după moarte, dar și acum ne limităm doar la depuneri de flori, dar prea puțin se aplică din ceea ce a spus poetul", a spus edilul, adăugând că versurile critice pe care le-a scris marele Eminescu în adresa clasei politice de atunci sunt actuale și astăzi și la fel de aplicabile, oferind exemplul Scrisoarii a III-a, Epigonii.
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a subliniat că Mihai Eminescu este un geniu al neamului românesc, un poet universal, care ne-a cântat neamul şi pământul cu cele mai frumoase cuvinte, care a luptat pentru libertatea noastră prin versul şi prin cuvântul său, actual şi azi. "Am venit astăzi la bustul poetului cu gândurile pe care ni le-a lăsat, să iubești, să ții la limbă, la neam, la istorie, la oameni, să fii om pentru țara ta", a continuat liderul liberal.
Ieri 15 ianuarie la Palatul Naţional din Chisinau, a avut loc loc un spectacol extraordinar cu genericul „Vreme trece, vreme vine...". Pe scena Palatului Naţional vor evolua compozitorul Eugen Doga şi Orchestra Naţională de Cameră; Maria Mocanu; Alexandru şi Ionel Manciu; Nicolae Jelescu; Ansamblul „Concertino"; Studioul coral „Vocile primăverii"; Cristina şi Alexei Terentiev, Gicu Cimbir, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu din România. Vor răsuna creaţii celebre şi melodii pe versurile lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Arcadie Suceveanu, ş.a.
Luni, 17 ianuarie 2011, manifestările organizate de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu vor continua cu spectacolul „Dor de Eminescu", susţinut de cunoscutul actor român, Ion Caramitru, începând cu ora 18.00, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu".
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Unul hotărăşte şi altul răspunde, dar asta este România”
a cugetat cu glas tare preşedintele Ţâbuleac
Judecătorii Ilie şi Mihalache în conducerea Biroului Electoral de la Corni
Ţurcanu şi-a desemnat ortacii în Alianţa PNL – PC
Sorescu, anul trecut, nu s-a simţitz suficient de luminat
Şi PRM visează la Primăria Corni
să le urăm vise plăcute
Ţâbuleac şi fiorii eminescieni
Familia Berişteanu ridică o biserică pe heltuiala sa
ieri a fost sfinţit clopotul
Drama unei botoşănence trăită în Slovenia
O escrocherie pe măsura escroacei
Ioan Rotundu
Şezătoarea culturală ”Mihai Eminescu” la Milano
Tunisia – Încă un dictator a fugit de frica poporului său
Caricatura ziilei: Sinucidere colectivă
Andrei Chiliman nu vrea primari aleşi din primul tur
Monica Iacob-Ridzi se va interna azi la o clinică din Viena
Horoscop
Bancul zilei: Autovinovăţie
Marine Le Pen moşteneşte de la tatăl său conducerea extremei dreapta din Franţa
Trei din cele patru măicuţe de la Mănăstirea Tanacu condamnate au fost eliberate
tAlgocalminul şi alte 12 calmante se vor vinde numai cu reţeţă
Au început olimpiadele şcolare
Nu ne vindem ţara întreagă, o vindem cu hectarul
aşa be cer cei din UE
Protecţia Consumatorilor va monitoriza soldările de mărfuri
„Paşii Poetului la Băneşti”
La APM, Grindei afară. Boaru în locul său
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog