Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10670
De la 07 Ianuarie 2003
122896319

Poliţia a rămas fără baza de date, amprentele sunt verificate manual

  • 13 September 2012, 23:00
Politia a ramas din 20 iunie fara baza de date, intrucat cele doua programe folosite pentru recunoasterea faciala si identificarea amprentelor suspectilor nu mai functioneaza din cauza unor probleme tehnice, verificarile fiind astfel ingreunate intrucat amprentele suspectilor sunt comparate manual, relateaza Mediafax.
Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza din 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata.
Potrivit reprezentantilor Politiei, a fost facuta achizitia pentru un nou sistem de alimentare, iar specialistii lucreaza la remedierea problemelor. In lipsa celor doua programe, politistii sunt nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza procedura.
Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat la Realitatea TV ca cercetarile politistilor sunt ingreunate in acest moment din cauza nefunctionarii sistemului informatic de amprentare al Politiei Romane.
"Eu am luat informatiile necesare atunci cand am venit in minister si am incercat, si am si reusit, ca la rectificarea bugetara sa aloc sume pentru incheierea contractului de mentenanta si pentru a achizitiona echipamentele necesare pentru punerea in functiune a sistemului. Procedurile sunt demarate. Maine avem ultimele negocieri pentru incheierea contractului si sper ca imediat firma care a instalat softul sa inceapa sa remedieze sistemul si acea lucrare in plus privind interfata pentru conectarea la sistemele europene.
Cercetarile organelor de cercetare penala sunt ingreunate pentru compararea amprenetelor sau a imaginilor faciale. Se face manual pe baza fiselor de evidenta. Aceasta situatie am gasit-o cand am venit in minister si am facut eforturi pentru a aloca bani pentru punerea in functiune a sistemului si pentru a perfectiona sistemul", a spus Dusa.
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta. Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak stocheaza si examineaza fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare si date despre fapta si modul de operare, in scopul identificarii unor categorii de persoane care au savarsit fapte penale si al clarificarii unor aspecte de interes operativ in activitatea Politiei si altor unitati din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, potrivit datelor de pe site-ul Politiei Romane. Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak a fost implementat in anul 2004 la nivel national, cu statii de lucru la fiecare inspectorat judetean de politie si la Serviciul Criminalistic din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.
Perceperea de catre victima sau martorul ocular a imaginii persoanei infractorului, in momentul in care acesta savarseste fapta penala, poate fi asimilata, intr-o acceptiune foarte larga, cu o urma de memorie, respectiv cu ceea ce s-ar putea denumi "urma ideala", aceasta avand un evident caracter material, specific proceselor psiho-fiziologice de la nivelul scoartei cerebrale. Devine astfel posibila identificarea infractorului pe baza portretului vorbit facut de martor, ori recunoasterea sa dupa fotografie sau dintr-un grup de persoane, potrivit Politiei Romane.
Sistemul de recunoastere faciala Imagetrak avea rolul sa inlocuiasca clasoarele clasice cu fotografii de semnalmente, folosite pentru identificarea persoanelor, prin prelucrarea si stocarea la nivel national a fotografiilor si a datelor de stare civila ale persoanelor in stare de arest sau libertate, ca urmare a comiterii de infractiuni prin diverse moduri de operare. Fotografia este digitalizata in limbaj pentru computer, procesata si stocata intr-o banca de date.
Sistemul Imagetrak foloseste un algoritm de cautare faciala care este independent de culoare, respectiv la cautare nu se ia in calcul culoarea fotografiei sau culoarea pielii. Din punct de vedere al rasei, nu ia in calcul structura fetei deoarece aceasta este universala. Sistemul permite o plaja larga in privinta sursei de preluare a imaginilor, acestea putandu-se face prin folosirea unui scanner, a unei camere foto sau video.
In privinta varstei, faceprint-ul ramane neschimbat odata cu trecerea timpului. Machiajele, parul facial, ochelarii sau iluminarea nu influenteaza identificarea persoanelor, precizeaza Politia Romana.
Programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.
Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale - AFIS 2000 - a fost implementat de catre Politia Romana din anul 1996 si a reprezentant un pas important pe linia modernizarii politiei tehnico-stiintifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Namcul zilei: Reproşul soţiei
Continuă pregătirile pentru Marşul Unirii de la Chişinău
Se schimba regulile privind "luarea in spaţiu"
gazdele care nu declară date reale pot face până la 2 ani de închisoare
Petrom, şase scumpiri în şase săptămâni
Herman Van Rompuy, detalii despre proiectul Europei federale
Ponta vrea o reformă administrativă, creând o nouă suprastructură
O nouă specie de maimuţă a fost descoperită în Congo
Guvernul USL va impozita piscinele şi va mări taxele pentru proprietăţi multiple
PSD si PNL s-au pitit în Delta Dunării
cazaţi în condiţii de lux, ei vor să-şi împartă candidaturile la parlamentare
Fiscul va recompensa financiar delatorii evazioniştilor
Între turnători şi turnaţi stau arginţii lui Iuda
Ioan Rotundu
Modalităţi de plată a facturilor de servicii apă-canal
Moaştele Sf. M. Muceniţe ECATERINA din Sinai vor fi aduse la Călăraşi
Peste 200 de motociclişti au anunţat că vin Festivalul Auto Moto Fest, ediţia a II-a
Juristul lui Amişculesei, trimis în judecată pentru evaziune fiscală
paguba trece de o sută mii lei noi
Botoşani: O lucrare care înghite decenii
Barajul de peste 90 de milioane de lei de la Vârfu Câmpului
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită şi la Botoşani
Concurs de artă păpuşărească la Teatrul „Vasilache”
Asociaţiile de pacienţi din judeţ au cerut MS amânarea introducerii coplăţii
Un alt director interimar la Protecţia Copilului
În acest week-end, şcolile vor avea vizitatori de la IŞJ
IŞJ îi îndeamnă pe directorii de şcoli la bună convieţuire cu primarii
L-au prostit şi pe ăsta?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog