Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Pamflet
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10739
De la 07 Ianuarie 2003
122870806

Poliţia n-are leac pentru un ţigan de 14 ani, cu 188 spargeri la activ

  • 4 November 2008, 23:00
Un puşti, ţigan botoşănean, de doar 14 ani, a reuşit să obţină performanţa de a avea la activ până în prezent nu mai puţin de 188 de furturi, majoritatea din autoturisme. Arun Balan este de-acum client al poliţiştilor botoşăneni, care îi dedică o bună parte din activitatea lor pentru a-i soluţiona isprăvile comise. Mai nou, ieri dimineaţă, minorul botoşănean a spart autoturismul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Pavel Rusu, cel responsabil de educaţia elevilor şi implicit a tânărului infractor.

Tânărul Arun Balan se află în prezent în stare de libertate, în ciuda eforturilor poliţiştilor botoşăneni de a-l aduce pe calea cea bună, aplicând legea. Tocmai legea este cea care le pune piedici. Pe 10 mai 2008, minorul a împlinit vârsta de 14 ani şi avea deja în „palmares” 123 furturi, majoritatea din autoturisme. Metoda de operare nu era complicată. Prin spargerea unui geam, pătrundea în maşină şi fura tot ce îi cădea la îndemână: laptop-uri, telefoane mobile, detectoare radar, borsete.
La numai şase luni de la aniversarea zilei de naştere a mai acumulat încă 65 de infracţiuni. În total, adunând 188 de furturi, fiind campion în rândul minorilor botoşăneni din punct de vedere infracţional. Pentru 16 din furturi au fost definitivate cercetările, dosarul fiind înaintat la Parchet cu propunere procedurală, respectiv sesizarea instanţei de judecată. În alte 12 cazuri a fost dispusă şi confirmată urmărirea penală, restul cauzelor aflându-se în faza actelor premergătoare.
„Sunt poliţişti care lucrează pentru el, la câte infracţiuni are. Profită că nu poate fi pedepsit pentru că e minor. La noi, pedepsele pentru minori sunt foarte blânde. Este primul pe judeţ şi nu ştiu dacă nu şi pe ţară din punct de vedere a numărului de furturi comise”, au declarat surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Calvar legislativ
Legea este foarte îngăduitoare în cazul minorilor, lucru ce le dă rău de furcă poliţiştilor care se simt neputincioşi în a stăvili avântul infracţional al unora. Pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, un minor cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani, cum este cazul lui Arun Balan, poate fi internat într-un centru de reeducare numai dacă există o hotărâre judecătorească prin care Instanţa de judecată să fi dispus punerea în executare de îndată această măsură.
Şi asta după o expertiză medico-legală psihiatrică, menită să determine existenţa sau inexistenţa discernământului pentru fiecare faptă comisă. Pentru efectuarea expertizei minorul este internat în prealabil cel puţin 3 zile la Secţia de minori a Spitalului de Psihiatrie. În această unitate medicală unde este internat, minorul nu este privat de libertate, astfel că uneori reuşeşte să fugă, cum s-a întâmplat şi în cazul lui Arun Balan. Reuşind astfel să împiedice efectuarea expertizei la data stabilită.
Nu mai vorbim de faptul că fiecare expertiză costă în jur de 80 lei, contravaloarea acesteia fiind suportată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Şefi de instituţii prădaţi de teribilul infractor
Sâmbăta trecută, ţiganul Arun Balan a fost reţinut alături de alţi minori cunoscuţi cu antecedente penale pentru cercetări referitoare la comiterea unui viol. A doua zi, duminică, a furat o maşină cu care s-a deplasat la Suceava, fiind prins de poliţiştii suceveni. Ieri dimineaţă, Arun a mai dat încă o spargere: autoturismul inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, Pavel Rusu. Nu este singurul oficial care a fost prădat de Arun Balan. Printre cei care s-au numărat ca victime sunt şeful Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, Gabriel Oprişanu, a cărui autoturism a fost spart chiar în faţa Bisericii unde cununa o pereche de tineri.
La fel a păţit şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, care şi-a parcat autoturismul marca Hyundai Tucson în stradă, în faţă capelei militare, unde cununa religios. În prezent, poliţiştii aşteaptă hotărârea primei Instanţe ca să vadă dacă dispune internarea lui Arun Balan într-un centru de reeducare. Nu se ştie cum, până acum Arun Balan a reuşit să scape de fiecare dată fără să fie pedepsit. A fost internat anul acesta într-un centru de reeducare, dar a reuşit să fugă. (Eliza Sofian)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi febra alegerilor
Oprişanu vine în ajutorul bolnavilor cronic
Lăsăm să moară, România?
Programul activităţilor în Zilele Colegiului Economic "Octav Onicescu"
Horoscop
Lecţia juridică a poliţistului către avocat
Profesorul Morcov, un pedagog care înjură şi plestenşe birjăreşte
Vă cere votul, pentru că ştie ce va face cu el!
A pus scut abuzurilor asupra consumatorilor
Băncile CRIMINALE au făcut încă o victimă
o femeie din Neamţ s-a spânzurat din cauza ratelor majorate de la bancă
De ce-a ajuns Stolojan la urologie!
Nu ne vindem ţara, dar am vândut-o!
Ioan Rotundu
PSD-ul şi-a tras un sondaj care ridică multe semne de întrebare
„Oraşul Botoşani nu-i ţara PD-L”
sesizare la BEJ fiindcă steagul României a fost înlocuit cu cel portocaliu
Şeful poliţiei botoşănene este anchetat de DNA
Vrea să reactiveze Universitatea populară la Ungureni
Peste 30 vaci bolnave de TBC şi leucoză au fost trimise la abator
Tarlaua Chişculiţa va fi cercetată azi cu detectoare de metale
Agenţia de plăţi sociale şi-a început activitatea
Generalul Rusu scoate gunoiul de sub preşul şcolilor
Şi ceferiştii fac o pauzuă de… activitate
Şomajul creşte alarmant
Şomajul creşte alarmant
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog