Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18340
De la 07 Ianuarie 2003
122903989

Politica italiană, văzută de Elena, îngrijitoare la Roma

  • 14 February 2013, 23:00
Suntem în plină campanie electorală: pe 24 şi 25 februarie italienii vor alege noua conducere a ţării. În funcţie de rezultatele la alegerile parlamentare, se va şti cine va forma coaliţia care va guverna Italia în următorii cinci ani. Spre deosebire de alegerile locale, unde conaţionalii noştri pot participa la vot, în calitate de cetăţeni comunitari, la alegerile politice din 24 şi 25 februarie se pot prezenta la urne doar cei cu cetăţenia italiană.
Cât de interesaţi sunt românii din Peninsulă de politică şi în ce măsură consideră că noul guvern le-ar putea influenţa viaţa în Italia? Am discutat despre alegeri, candidaţi şi politică cu o româncă stabilită de 8 ani în Peninsulă şi care lucrează la Roma ca îngrijitoare.
"Nu-mi place politica şi nici politicienii. Nici cei români, nici cei italieni. Sunt toţi nişte mincinoşi, când ajung la putere nu mai fac nimic", sunt primele cuvinte ale Elenei, când ne aşezăm la o cafea şi o întreb dacă urmăreşte campania electorală a candidaţilor italieni. Elena îmi spune că se mai uită din când în când la ştiri, mai ales când bătrânul de care are grijă este atent la câte un telejurnal.
Berlusconi, un afemeiat
Cel mai des îl vede la televizor pe Silvio Berlusconi, care era premier încă de când a ajuns în Italia.
"Berlusconi nu mi-a plăcut de la început. Când l-am văzut prima oară la televizor mi-am spus că are faţă de persoană neserioasă, căruia îi plac femeile! Şi chiar aşa a fost, chiar îmi spuneam, când a fost scandalul cu fetele pe care ele invita la petreceri, uite că am avut dreptate!".
De Pierluigi Bersani, Elena nu a auzit, sau nu-şi aminteşte numele, "poate l-am auzit la televizor, dar nu ştiam cum îl cheamă". În schimb a auzit de Partidul Democrat, "cu care ţine şi Carla, fiica bătrânului de care am grijă". "Şi ea şi o altă bătrână la care lucrez, doamna Rossana, ambele ţin cu PD şi sunt împotriva lui Berlusconi. Rossana, deşi are 81 de ani, este expertă în politică, merge la şedinţe şi votează de fiecare dată, ba chiar a luat cuvântul să-l critice pe Berlusconi. M-a întrebat eu cu cine ţin şi mi-a explicat că eu nu pot vota la alegerile parlamentare".
Grillo, "cel care urlă"
Un alt personaj pe care Elena îl cunoaşte de la televizor este Beppe Grillo: "Ah, cel care urlă? Pare un Vadim Tudor al nostru, cu ce-i iese din gură! Oricum, nu-mi displace, pentru că îi critică pe toţi, deşi câteodată critică ce nu trebuie!"
Alemanno, "prietenul românilor"
Personajul politic pe care îl simpatizează cel mai mult este Gianni Alemanno, pe care a avut ocazia să-l asculte la spectacolul organizat de Asociaţia Românilor din Italia. Nu ştie că face parte din acelaşi partid ca Silvio Berlusconi, dar asta nu o împiedică să aibă o bună părere despre edilul Romei: "De Alemanno îmi place, a spus că noi, românii, suntem gospodari, harnici şi că există şi printre noi răi şi buni, ca şi printre italieni. Şi că face diferenţa între romi şi români".
Monti şi Liga Nordului
Bineînţeles, a avut ocazia în cei opt ani de Italia să afle mai multe şi despre Liga Nordului: "Au ceva cu străinii, dar nu îşi dau seama că mai întâi trebuie să vadă uscăturile din pădurea lor".
Mario Monti, cu scurta lui guvernare, nu i-a plăcut Elenei: "Cine, cel înalt şi slab? Profesorul? Am înţeles că a furat şi că e bogat. Dacă are bani, de ce nu-i ajută pe alţii, în loc să facă scumpiri?"
De un lucru şi-a dat seama românca: "Şi aici, şi în România, pare că sunt numai bătrâni la putere. Şi preşedintele, Napolitano, nu putea să lase locul unuia mai tânăr?".
Un material de Miruna Căjvăneanu, Gazeta Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Citiţi de sus în jos şi invers
Gastronomie: Ruladă de caşcaval cu umplutură de cârnăciori
România a crescut cu numai 0,2% anul trecut
e şi acesta un rezultat al lipsei reformelor, al scandalurilor politice şi al lipsei de proiecte economice
Ipocrizia prefectului Macaleţi
Ioan Rotundu
Uvertura Mall va gazdui primul magazin H&M din Botosani
O noua acţiune a Politiei Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Timoc
îin scopul intimidării romanilor/vlahilor din localitate
Economiile Germaniei, Italiei, Portugaliei s-au contractat in ultimul trimestru din 2012
Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani
Program pentru prevenirea consumului de droguri
Personal insuficient la Poliţia municipiului Botoşani
Şmecher ieşean anchetat pentru înşelăciune
Un poliţist comisar acuză… câinii maidanezi
Alţi doi patroni botoşăneni trimişi în judecată pentru evaziune fiscală
Şef nou la Cadastru
Botoşăneni sclavi la suceveni… în Anglia
Mihai Ţurcanu bravează faţă de francezi
Spitalul judeţean: Damian, concurentul fără adversari
A început evaluarea activităţii directorilor instituţiilor de cultură
Gripa a ajuns şi în Botoşani
Botoşani: Botoşănenii au descoperit rostul alocaţiilor europene
S-a obrăznicit comisarul Cătălin Radu?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog