Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14049
De la 07 Ianuarie 2003
122899698

Politică şi fotbal

  • 25 June 2006, 23:00
Referirile publice la fotbal sunt aşa de frecvente încât au devenit un fel de corectitudine politică (mai ales masculină) la Bruxelles. Şedinţa de marţi a comisiei de politica externă a Parlamentului European, condusă de conservatorul german Elmar Brok. Referirile publice la fotbal sunt frecvente la Bruxelles Tema e Turcia, iar sala e arhiplină. Comisarul pentru extindere Olli Rehn, se miră că e aşa de multă lume într-un moment atât de important. Evident, vorbeşte nu de criza relaţiilor cu Turcia (care e foarte serioasă), ci de meciul în desfăşurare, Germania-Ecuador. „Văd că domnul Brok e relaxat, pentru că Germania conduce cu 1-0, a marcat Klose,” anunţă Rehn. În următoarele 90 de minute, dezbaterea e punctată de întrebări dificile privind recunoaşterea Ciprului, rolul armatei turce sau situaţia femeilor kurde forţate să se sinucidă. Dar meciul e evident mai important. Pe la mijloc, Elmar Brok anunţă că Klose a marcat din nou şi părăseşte ostentativ sala să vadă finalul partidei, făcând voios semne către alţi euro-deputaţi germani să-l urmeze. În cele din urmă, şedinţa se încheie cu un anunţ victorios că Germania conduce cu 3 la 0, iar Polonia cu 2 la 1 în alt meci. Scorul dezbaterii e şi mai prost pentru Turcia şi viitorul ei european. Dar meciul va mai dura mulţi ani, iar premierul turc Erdogan are experienţa fotbalului profesionist. De altfel, a şi marcat un gol în partida amicală desfăşurată luna trecută la Viena cu participarea mai multor lideri europeni (inclusiv Călin Popescu-Tariceanu), înaintea summitului UE-America Latină. Reţeta partidei, o sută de mii de euro, a fost destinată copiilor străzii din România şi Moldova. Dar cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, care a condus una din echipe, n-a pierdut ocazia să puncteze politic. „Fotbalul e un joc de echipa ca şi politica, mai ales politica în Uniunea Europeană. Cred că e bine ca oamenii să-i vadă pe politicieni nu doar la conferinţe în costum şi cravată, dar şi luptându-se, asudând şi amuzându-se jucând fotbal,” spunea Schuessel.
Cine e de vină pentru scorul Serbiei
Dar pentru Serbia, metafora fotbalistică e crudă. După ce premierul Kostunica a acuzat Uniunea Europeană că foloseşte metode contra-productive (prin suspendarea negocierilor pentru acordul de stabilizare şi asociere datorită lipsei de cooperare a Belgradului cu tribunalul de la Haga), Olli Rehn - mare microbist - a reacţionat prin vocea purtătoarei sale de cuvânt Krisztina Nagy. Rehn e mulţumit că premierul Kostunica nu-l face răspunzăor şi pentru rezultatele Serbiei şi Muntenegrului la mondial. „Domnul Rehn e mulţumit că premierul Kostunica nu-l face răspunzăor şi pentru rezultatele Serbiei şi Muntenegrului la mondial. Nu e realist ca Serbia să dea vina pe UE pentru propriile sale neîmpliniri. Guvernul sârb e cel care trebuie să îndeplinească condiţiile pentru a transpune în viaţă perspectiva europeană,” a spus Nagy. Şeful biroului de presă al guvernului sârb a dat imediat replica la adresa comisarului finlandez. „În ceea ce priveşte succesul la fotbal”, a spus Srdan Duric, adăugând că „echipa noastră s-a calificat pentru Cupa Mondială, spre deosebire de cea finlandeză, despre care nici nu-mi amintesc când a reuşit să se califice ultima oară.” Echipa Serbiei şi Muntenegrului (probabil în ultima apariţie împreună pe scena mondială) a pierdut cu 6 la 0 în faţa Argentinei. Am aflat scorul după terminarea summitului european de săptămâna trecută, când m-am întâlnit la ieşirea din centrul de presă cu trei colegi foarte veseli. Motivul nu era amânarea Constituţiei Europene cu încă un an, ci meciul tocmai încheiat.
Ghici cine vine la cină
Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (C)
(Ioan Rotundu)
Viclenie popească
Ioan Rotundu
Horoscop
PSD doreşte să îşi scape unii lideri de puşcărie
Patronatele propun negocieri colective cu caracter voluntar
Cea mai gravă situaţie se înregistrează în Bistriţa Năsăud
România caută surse alternative de energie
O nouă criză a gazului?
Canal de televiziune pentru Camera Deputaţilor
Leul s-a depreciat cu 2,4 la sută în ultima săptămână
Ucis pe trotuar
Directorul moşier şi duşmanul din pahar
* adevărul despre moştenirea lăsată cu limbă de moarte* cum a falsificat Istrate semnătura şi ştampila prefectului * mândrie moşierească înecată în şapte beri şi un coniac* Cozmâncă şi Roman pe post de bau–bau * directorul Istrate se ţine de citate
Un candidat din trei a picat testele naţionale
Societăţi obligate să refacă străzile
Fondul de pensii facultative
“8% din PIB va fi contribuţia noastră către Uniunea Europeană”
Camera de comerţ caută dreptatea în instanţele europene
Luxul din taxiuri, între nevoie şi moft
Amenzi pentru desfacerea cărnii de pasăre
Certificate de onorabilitate pentru comercianţi
Agerime fatală
Locul mortului
Cu furca în piept la Havârna
Tăiat cu coasa
Servicii medicale decontate după ureche
Bacalaureat 2006 - emoţii pentru absolvenţii de liceu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog