Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27055
De la 07 Ianuarie 2003
122912704

Pont de vacanta. Turcia limitează consumul de alcooll

  • 26 May 2013, 23:00
Un proiect de lege propus de Partidul Dreptate si Dezvoltare (AK) aflat la guvernare, care vizeaza limitarea consumului de bauturi alcoolice si tigari, a fost aprobat vineri de Parlament, impunand restrictii la vanzarea bauturilor alcoolice si sanctiuni pentru incalcarea legii.
Guvernul premierului Tayyip Recep Erdogan a propus acest proiect de lege cu scopul de a proteja copiii si tinerii de efectele nocive alte bauturilor alcoolice, potrivit editiei online a cotidianului Zaman.
Proiectul de lege a fost aprobat dupa 17 ore de dezbateri tensionate in Parlament. Un reprezentant al Partidului Republican al Poporului a acuzat partidul de guvernamant ca actioneaza ca sultanul Murat al IV, care a interzis alcoolul si tigarile, afirmand ca Partidul Dreptate si Dezvoltare se interfereaza in alegerea cetatenilor privind stilul de viata.
Proiectul de lege a trecut cu votul a 193 de parlamentari ai partidului de guvernamant. Noile reguli vor intra in vigoare dupa ce proiectul va fi aprobat de presedintele Abdullah Gull, care a interzis la randul sau publicitatea la bauturi alcoolice in orice forma.
Campaniile de promovare sau actiunile incurajeaza consumul sau vanzarea acestor produse vor fi interzise. Companiile care produc, importa sau comercializeaza bauturi alcoolice nu vor mai avea dreptul sa sponsorizeze evenimente folosind brandul sau logoul acestor produse.
Acestor companii nu li se va mai permite sa ofere bauturi aloolice gratuit in cadrul unor actiuni de promovare. Incalcarea acestui proiect de lege se sanctioneaza cu amenda intre 5000 de lire turcesti (aproximativ 2500 de euro) si 200.000 de lire (aprox 100.000 de euro). Nici o imagine cu bauturi alcoolice nu va mai fi permisa in seriale TV, filme sau videoclipuri muzicale decat blurate. Mai mult, vanzarea de bauturi alcoolice va fi interzisa intre 10 p.m. Si 6 a.m. Cei care incalca legea vor fi amendati cu sume cuprinse intre 20.000 de lire (aprox 10.000) si 100.000 (aprox 50.000).
Potrivit acestui proiect de lege, bauturile alcoolice nu vor putea fi vandute persoanelor sub 18 ani. Incalarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda intre 10.000 de lire turcesti (aprox 5000 euro) si 500.000 de lire (aprox 250.000 euro). Daca santatea minorului a fost pusa in pericol, pedeapsa este de inchisoare intre sase luni si un an.
Persoanele sub 18 ani nu vor putea fi angajate in producerea, vanzarea sau comercializarea bauturilor alcoolice. Daca exista deja angajati sub 18 ani in acest sector li se va permite sa lucreze inca un an. Bauturile alcoolice nu vor putea fi vandute in automate. Insemnele publicitare care fac reclama la alcool vor fi indepartate in cel mult un an.
Avertismente privind riscurile pentru sanatate vor fi incluse pe sticlele sau ambalajele cu bauturi alcoolice. Orice sticla sau ambalaj care nu contine astfel de avertismente nu poate fi vanduta. Daca bautura contine orice cantitate de alcool, aceasta cantitate trebuie trecuta pe sticla intr-un mod vizibil pentru consumator.
Vanzarea sau consumarea de bauturi alcoolice nu va mai fi permisa in locurile de pe autostrazi. Mai mult, vanzarea de bauturi alcoolice va fi interzisa in restaurantele studentesti, in spatiile medicale, pe stadioane in sali sportive, in orice tip de spatii educationale, cafenele, patiserii sau in restaurantele de pe langa benzinarii.
Incalcarea acestei reguli se sanctioneaza cu amenda intre 10.000 de lire (aprox 5000 de euro) si 100.000 (aprox 50.000 de euro).
Magazinele care vand bauturi alcoolice vor trebui sa fie plasate la cel putin 100 de metri de scoli, universitati sau campusuri studentesti. Potrivit proiectului de lege, soferii care inregistreaza o concentratie alcoolica mai mare de 0,05 vor fi amendati cu 700 de lire (aprox 350 de euro) si carnetul suspendat pentru sase luni. Soferii care refuza sa se supuna alcool-testului vor fi dusi la cel mai apropiat spital sau centru medical unde li se va preleva proba de sange, saliva sau urina. Soferii depistati cu o concentratile alcolica in sange mai mare de 0,1 vor fi pedepsiti cu inchisoare de pana la doi ani.
In cazul in care carentul a fost suspendat pentru conducerea in stare de ebrietate iar conducatorul auto incalca din nou legea tot pentru consum de alcool, amenda va fi de aprox 400 de euro iar carnetul suspendat pentru doi ani. Proiectul de lege interzice de asemenea fumatul la volan.
Primul ministru Recep Tayyip Erdogan a luat apararea proiectului de lege care limiteaza vanzarea si publicitatea la alcool, afirmand ca guvernul nu doreste o “generatie pierduta”.
“Nu dorim o generatie care bea ziua si noaptea si care este pierduta. Aceasta generatie de tineri trebuie sa fie treaza si echipata cu cunostinte. Ne dorim o generatie in acest fel si face pasi in aceasta directie”, a spus Erdogan. Si adjunctul premierului, Bekir Bozdag, a comentat pe marginea noului proiect de lege afirmand ca acesta aduce Turcia la standarde europene si americane in ce priveste interzicerea bauturilor alcoolice intre 10.00 pm si 6 am.
“Noile reguli nu vizeaza interzicerea consumului de alcool”, a mai spus acesta. Potrivit vicepremierului, articolul 58 din Constitutie arata ca statul are responsabilitatea de a proteja tinerii de dependenta de alcool, adaugand urmatoarele: “Daca privim in Europa sau US gasim interdictii publicitare. Dar Turcia nu se alinia standardelor din aceste tari. In multe tari, magazinele care vand alcool nu pot sa o faca dupa o anumite ore”.
Vicepremierul Bozdag a amintit decizia municipalitatii din Istambul, condus de un reprezentant al opozitiei, care a interzis vanzarea de baturi alcoolice dupa 10 pm fara sa intampine opozitie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Poliţistul, fiola şi… citiţi bancul
Un 0grup de ţigani şi-a instalat tabăra într-o zonă exclusivistă a Londrei
ei cer protecţie şi grijă de la regina Angliei
Ponta, la Congresul UDMR, a manifestat alergie la culorile galben-albastru
Lumea lu' Rotundu: Din culisele festivalului buceceasn
Nu mai sunt probleme cu urşii, acum sunt probleme cu şacalii şi mistreţii
Crin Antonescu continuă excluderile din PNL
Dragnea: Posturile vacante din sistemul bugetar vor fi desfiinţate
România trebuie să suporte corecţii de aproape 700 de milioane de euro
Toţi îs o apă şi-un pământ
Ioan Rotundu
Alune americane
Ioan Rotundu
Botoşani: Scopul este comun, banii adunaţi sunt cheltuiţi diferit
Ioan Rotundu
Loto România: Numerele câştigătoare la tragerea din 26.05.2013
Mesajul este mult mai dur, domule primar!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog