Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7999
De la 07 Ianuarie 2003
78557556

Ponta, despre propunerea ca Înaltei Curţi să nu îi mai revină competenţa de judecată a parlamentarilor

  • ideea e să nu mai aibă parlamentarii vreun privilegiu în faţa justiţiei penale
  • 4 February 2014, 23:00
Premierul Victor Ponta a declarat marti, intrebat cum comenteaza faptul ca noua Constitutie ar urma sa prevada ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu ii mai revina competenta de judecata in cazul parlamentarilor, a declarat ca e o masura menite sa asigure ca parlamentarii sunt "oameni obisnuiti", judecati conform Codului de Procedura Penala, si sa nu mai aiba "vreun privilegiu in fata justitiei penale". Explicatia premierului e asemanatoare cu cea a vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea constitutiei, Ioan Chelaru, care sustine ca deputatii si senatorii trimisi in judecata nu trebuie sa aiba un regim special.
La observatia ca parlamentarii au venit luni cu o noutate pentru Constitutia revizuita si anume sa nu mai poata fi judecati de Inalta Curte ci de instantele inferioare. Ponta a raspuns: "Nu e edevarat, ca sa nu mai poata, dimpotriva. Eu stiu despre ce e vorba dar conteaza cum intelegi si cum prezinti. Parlamentarii sa fie oameni obisnuiti, asta s-a ceriut, iar oamenii obisnuiti sunt judecati conform Codului de Procedura Penala, nu trebuie sa mai facem privilegii pentru parlamentari si cred ca e o masura foarte buna. Cand s-a spus ca nu mai sunt judecati de Curtea Suprema, sunt, eventual, in caile de atac, cum e fiecare roman in parte".
"Ideea e sa nu mai aiba parlamentarii vreun privilegiu in fata justitiei penale, sa fie judecati asa cum e judecat orice cetatean care incalca legea penala. Cred ca e o masura foarte buna si democratica pe care toti o cereau. [...] Parlamentarii trebuie sa fie oameni obisnuiti si sa fie judecati cum se judeca orice om obisnuit, si eu cred ca e un lucru foarte bun", a adaugat Ponta.
Comisia pentru revizuirea Constitutiei a stabilit luni ca Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa nu ii mai revina competenta de judecata in cazul parlamentarilor, potrivit Agerpres.
Articol eliminat: "Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti".
Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea constitutiei Ioan Chelaru a explicat ca deputatii si senatorii trimisi in judecata nu trebuie sa aiba un regim special.
"Trebuie sa aiba un regim comun si atunci competenta pentru a judeca procesele cand persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie sa ramana la instantele obisnuite. Am scos competenta de judecata care apartine ICCJ", a spus Chelaru in dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constitutiei.
"Acolo unde se judeca si cu procedurile cu care se judeca oricare dintre cetatenii Romaniei, acolo se judeca si parlamentarii pentru ca suntem egali in fata legii. Sigur, acum in anumite cauze in evolutia unui proces, in apeluri, in recursuri, se poate ajunge, dar vorbim de situatia perfect comparabila a oricarui parlamentar cu a oricarui cetatean", a spus si presedintele Comisiei, Crin Antonescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Raţiune zdruncinată
Horoscopul zilei
Elena Udrea: Proiectul cu un singur candidat al dreptei, măcar în turul doi, înseamnă înţelegere cu PNL
Victor Ponta: Ministrul Justiţiei a primit o cerere de graţiere a lui Gigi Becali
eu aş propune asta, trebuie să ne gândim la beneficiul societăţii
Miza STS: leac pentru frica aparatcikului PSD
Andrea Schaechter, FMI: Discuţiile privind reducerea CAS vor fi reluate la vară
băncile vor decide cu mare atenţie cazul fiecărei persoane în cazul reducerii ratelor
Victor Ponta: În opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va creşte creditarea şi consumul
Isărescu: Nu i-as spune nici rescadenţare, nici reeşalonare. Este o schemă
Victor Ponta susţine că România dispune de prea puţine fonduri europene pentru perioada 2014-2020
Interceptările se fac numai în procesul penal, procurorul nu le mai poate dispune
Probele obţinute în mod ilegal, folosite doar dacă sunt in favoarea acuzatului
Petru Bogatu: Referendumul nepedepsit riscă să provoace o reacţie în lanţ
Portariuc se pune bine cu slujitorii lui Dumnezeu
Botoşani: Ce n-a spus prefectul Macaleţ
Pofta ce-o pofteşte Portariuc
Ioan Rotundu
Incendiu cu victimă la Truşeşti
Impactul noilor masuri ale Guvernului asupra mediului de afaceri
Radu Merica: Pomană electorală, nici în comunism n-am mai auzit asta Florin Pogonaru: Incoerenţă, haos în fiscalitate
Cum îşi împart ministerele banii europeni 2014-2020. Ministrul de 14 miliarde de euro
Rudel Obreja, reţinut de procurorii DNA in dosarul Gala Bute
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă