Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18424
De la 07 Ianuarie 2003
122878491
Precum s-a anticipat

Controlul efectuat la DGSPC n-a evidenţiat nimic spectaculos

  • 16 May 2007, 23:00
O comisie formată din consilieri judeţeni a verificat activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Botoşani în perioada 04 decembrie 2006 – 1 mai 2007. Din comisie au făcut parte consilierii Ştefan Ţarcă, Petru Nechita, Narcis Ştefan, Mihai Jităraşu (foto) şi Cristian Achiţei. Comisia şi-a propus discuţii cu factorii de răspundere din cadrul DGASPC Botoşani, privind elementele ce au stat la baza întocmirii bugetului pe anul 2006, respectiv 2007, modul de contractare al produselor de care au nevoie unităţile subordonate, vizite la centrele de îngrijire şi asistenţă socială din Dorohoi, Leorda, Dersca şi Pomârla, care au ridicat probleme legate de bugetul acestora. Pentru anul 2006, în vederea desfăşurării activităţii sistemului de protecţie a copilului, a persoanelor adulte cu handicap şi vârstnici, bugetul de cheltuieli alocat DGASPC Botoşani s-a cifrat la 38.224.060, din care 16.890.000 lei au reprezentat cheltuieli de personal , 8.639.060 lei cheltuieli materiale , 12.433.000 lei transferuri consolidate de la bugetul de stat prin Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, iar 262.000 lei cheltuieli de capital. La începutul anului, în luna ianuarie 2006, bugetul alocat a fost de 24.400.000 lei. Au urmat o serie de rectificări de buget, în luna martie 2006 cu 990.000 lei, în luna iunie 2006 cu 660.000 lei, în luna septembrie 2006 cu 4.355.000 lei, în luna octombrie 2006 cu 633.210 lei, în luna noiembrie 2006 cu 7.185.850 lei, ajungându-se abia la data de 24 noiembrie 2006 la valoarea totală a bugetului alocat de 38.224.060 lei. Cheltuielile efectuate în anul 2006 pentru protecţia copilului au fost finanţate atât din surse bugetare cât şi extrabugetare, respectiv donaţii primate de la Fundaţia SERA., contribuţii ale consiliilor locale (pentru protecţia copilului) – 3.632.000 lei, bugetul Consiliului Judeţean Botoşani – 883.210 lei din care 250.000 lei în ianuarie 2007.
Standardele minime de calitate nu sunt respectate
Pentru anul 2006 DGASPC Botoşani a încheiat convenţii de finanţare privind activitatea de protecţie a copilului şi a persoanei majore care beneficează de protecţie în condiţiile legii, cu consiliile locale din judeţ, cu excepţia municipiului Botoşani şi Dorohoi şi a comunelor Mitoc şi Adăşeni. Bugetul existent nu a permis renovarea şi reabilitarea centrelor de îngrijire şi asistenţă şi a centrelor de recuperare şi reabilitare conform standardelor minime de calitate, cu excepţia pavilionului „D” a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Adăşeni pentru care s-a repartizat prin Hotărâre de Guvern suma de 165.000 lei pentru lucrări de reparaţii curente şi igienizări. Datorită subfinanţării, unitatea a efectuat cu prioritate plăţi curente pentru a preîntâmpina penalităţile, condiţii în care au rămas restante plăţile salariale şi banii de buzunar, echipament, cazarmament, pentru copiii din plasament, restanţe ce au fost plătite odată cu ultima rectificare de buget din noiembrie 2006, ceea ce a determinat conflicte sociale. „Din totalul creditelor bugetare alocate anului 2006, s-au achitat toate drepturile de personal cuvenite angajaţilor, iar din creditele pentru cheltuieli materiale s-a efectuat plata furnizorilor restanţi din anul 2005 şi s-au efectuat cheltuieli pentru utilităţi (combustibil pentru încălzit, apa-canal, energie electrică, gaz metan), alte cheltuieli necesare desfăşurării activităţii atât în centrele de plasament cât şi în centrele de adulţi, cât şi cheltuieli pentru indemnizaţiile şi alte drepturi cuvenite persoanelor cu handicap”, arată raportul prezentat celor 33 consilieri judeţeni. La data de 31.12.2006 s-ai înregistrat furnizori restanţi în sumă de 442.158 lei, din care pentru (livrările de alimente din) gospodăriile proprii în valoare de 354.045 lei, pentru livrările de pâine, carne, lapte şi produse lactate, medicamente din ultimele zile ale anului în valoare de 34.228 lei, pentru transportul cu handicap 2.854 lei. Raportul arată că DGASPC Botoşani a întâmpinat dificultăţi în implementarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial şi a standardelor minime de calitate pentru centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap din cauza personalului de specialitate insuficient şi a imobilelor improprii, clădiri vechi precum CRR Ionăşeni, CRR Dersca, CIA Adăşeni, fără dotări adecvate.
Dificultăţi în asigurarea personalului de specialitate
Comisia formată din consilieri judeţeni a remarcat faptul că asigurarea personalului de specialitate este destul de dificilă în condiţiile actuale. „Asigurarea cu personal de specialitate este foarte dificilă din cauza salariilor foarte mici din acest sector bugetar, precum şi lipsei unor instrumente de motivare alternativă, cunoscându-se regimul sever al incompatibilităţilor şi restricţiile impuse funcţionarilor publici”, este una din concluziile la care au ajuns consilierii implicaţi. În anul 2006 nu s-au organizat concursuri de angajare deoarece toate posturile vacante existente la data de 1ianuarie 2006 au fost blocate. Din totalul cheltuielilor de personal efectuate în anul 2006, o pondere de 10% reprezintă plata sporului de tură, a sporului de noapte şi a orelor lucrate peste durata normală a timpului de lucru. În perioada ianuarie-martie 2005 s-a verificat de către controlorii Curţii de Conturi activitatea economică a DGASPC Botoşani anului bugetar 2004. Raportul de control reţinut în sarcina instituţiei acordarea necuvenită a sporului de condiţii deosebite sau încordare psihică foarte ridicată, funcţionarilor publici pentru perioada iulie 2003 – decembrie 2004. Curtea de Conturi a dispus sesizarea Tribunalului Botoşani pentru stabilirea răspunderii şi recuperarea sumelor aferente. În urma derulării litigiului şi în baza expertizelor efectuate, instanţa de judecată a respins ca neîntemeiată sesizarea formulată de Camera de Conturi Botoşani, hotărârea rămânând definitivă şi irevocabilă. Urmare a Sentinşei nr 331/14 iunie 2006 a Tribunalului Botoşani, DGASPC Botoşani a pus în aplicare dispozitivul hotărârii şi a acordat restanţele salariale datorate către angajaţi.
Centrele de asistenţă sociale au ieşit cu faţa curată din verificări
Comisia a vizitat trei apartamente din Dorohoi, unde a constatat o stare de curăţenie foarte bună, dotarea corespunzătoare a acestora. De asemenea au fost vizate centrele de asistenţă socială din Dorohoi şi Leorda, unde s-a constatat o bună gospodărie a acestor centre, asistaţii fiind bine îngrijiţi, mulţumiţi de modul în care sunt trataţi medical. Comisia s-a deplasat şi la Centrul Prietenia Botoşani unde de asemenea a constatat o bună gospodărire a acestuia. Centrele de asistenţă socială au ridicat problema procedurii greoaie pentru aprovizionarea cu materiale.
Recomandări pentru Conducerea DGASPC
În urma discuţiilor purtate cu conducerea DGASPC Botoşani, comisia a recomandat să se stabilească două persoane care să răspundă de aprovizionarea la timp a centrelor cu cele necesare. Comisia propune majoritatea sumelor alocate pentru copii instituţionalizaţi şi chiar uniformizarea acestei sume pe tot teritoriul ţării, remarcându-se faptul că suma alocată unui copil instituţionalizat de exemplu la Bucureşti este dublă faţă de cea alocată pentru un copil instituţionalizat la Botoşani. Toate cheltuielile bugetare s-au efectuat în concordanţă cu prevederile legale. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lucrări pe banii publici, executate în dorul lelei
Primăriile creează probleme de sănătate profesorilor
Fermierii care n-au depus cerere de sprijin financiar sunt penalizaţi
Memorialul Ipoteşti organizează „Ziua şi Noaptea Muzeelor”
Elevii de clasa a VII-a susţin azi teza unică la limba română
Comentariu la comentarii (XCVII)
(Ioan Rotundu)
Agenţie Loto prădată de un minor
Pieton beat accidentat de un taximetrist
Poliţist care nu „Cedează Trecerea”
Şi-a luat zilele de dorul soţiei
Preacinstitul Drăguş cere prefectului să prindă hoţii electorali
Cei de la E.ON continuă să facă legea iluminatului public
Vicepreşedinta Lozneanu trăieşte emoţia licitaţiilor
Cicliştii vor fi cazaţi la Memorialul Ipoteşti
Vor fi montate 14 indicatoare de intrare în judeţ
Noi precizări pentru referendum
Cum păstrezi pâinea proaspătă
Horoscop
Citate şi cugetări din Rusia ţi unele ţări din fosta URSS
Politeţuri
Vrei să devii consultant în afaceri?
Programul de "Ziua şi noaptea muzeelor"
COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ public
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog