Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21185
De la 07 Ianuarie 2003
122906834

Preot ortodox român aflat în slujba securităţii sârbe

  • Patriarhia română îl protejează, de ce oare?
  • 21 April 2008, 23:00
In general tradatorii sunt oameni obisnuiti. Ii vezi pe strada si nu stii ce se ascunde in spatele unei fizionomii normale. Nu sar prin nimic in evidenta. Asta te face sa nu ii scuipi si sa le spui sa dispara din neamul tau, din familia ta si sa se ascunda la cei de care ii platesc. Acesta este tradatorul simplu. Este insa si un alt tip de tradator care are mai multe fete si atunci chiar daca vei sti, vei fi incurcat si nehotarat: pe care din aceste fete sa scuipi ?
Doi dintre acesti tradatori si-au dat in petec in ultimele zile in Serbia. Amandoi sunt din Voivodina si dupa nume ar trebui sa fie romani. Numai dupa nume pentru ca in realitate ei sunt nimicuri. Nu romani, nu altceva. Nimicuri ! Numele lor sunt Moise Ianas si Ion Cismas. Unul ocupa functia de vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane din Serbia, inca nerecunoscuta de statul sarb, iar celalalt se intituleaza pompos Presedinte al Directiunii Generale al Comunitatii Romanilor din Serbia.
Ambii fac afaceri grele pe spatele statului roman si al romanilor din Voivodina, lucrand in paralel pentru securitatea sarba. Asta o spun oameni care ii cunosc si le cunosc si afacerile. Romani din Voivodina aflati in apropierea celor doi.
Moise Ianas este cunoscut colaborator al securitatii sarbe. In general s-a ocupat de arendarea terenurilor din parohiile romanesti vacante din Voivodina. Pamant mult, bani multi! Pentru ca sa fie lasat in pace de securitatea sarba, turna. Turna tot ce se facea in comunitatea romaneasca. De curand securitatea sarba i-a cerut sa trimita la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, acolo unde urma sa se discute soarta romanilor din Timoc, o scrisoare. In scrisoarea semnata de Ianes se arata cat lapte si miere este in Serbia si ca toate cererile romanilor din Timoc sunt facute degeaba pentru ca ei nu ar fi romani si ca parintele Boian Alexandrovic din Timoc, amenintat cu moartea zilnic si tarat prin tribunale, nu are de ce sa se planga. Cu toate faptele sale, cunoscute de Patriarhia Romana, aceasta refuza sa-l schimbe. De ce oare ? Unii zic ca o parte din banii (nu putini) stransi de Ianas, luau drumul Bucurestiului si ajungeau la niste baieti cu ochi albastri care-i asigurau lui Ianas spatele la Patriarhie. Asa s-ar explica « ezitarile » Bisericii Ortodoxe Romane.
Celalalt, Ion Cismas este mai rau decat Ianas. Ianas cel putin, chiar daca se straduie sa-si ascunda mizeria umana din el, nu reuseste. Cismas reuseste sa se dedubleze mai bine si pacaleste pe cel cu care vorbeste. Poti crede ca a fost un luptator anti-milosevici, iti recita si vorbeste de istoria romaneasca sa te faca sa crezi ca lucrurile care le spune l-au marcat. Pe multi a pacalit Cismas. Pe multi de buna credinta care chiar au crezut in demagogia discursurilor lui.
Imediat dupa ce a ajuns Prefect al Banatului de Sud, ceva vreme in urma, Cismas si-a tras cu voie de la serviciile secrete sarbe, garda de corp. Era blonda si avea picioare lungi, iar Cismas o plimba peste tot cu el. Au fost filmati de securitatea sarba in momentele lor de intimitate. Cismas zice ca a rezistat santajului si ca si-ar fi anuntat sotia de lucrul acesta. Nici macar un copil nu ar putea sa-l creada. Marturisirea lui facea parte din scenariul securitatii sarbe care urmarea sa-i dea credibilitate in mediile romanesti si sa inlature banuiala colaborarii lui.
O parte din scenariu a reusit. Papagalii de la Bucuresti au muscat din momeala si sotia lui Cismas a fost angajata la noul Consulat romanesc de la Varset. Pretul angajarii il puteti banui...colaborarea lui Cismas. Din momentul angajarii nevestei sale la consulat, baietii cu ochii albastri care se pare ca dirijeaza fondurile Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni au inceput sa pompeze bani in organizatia lui Cismas. Peste 500.000 de euro numai anul trecut ! Asta in timp ce nici una dintre organizatiile reprezentative ale celor aproape 300.000 de romani din Timoc nu primeau nimic. De ce oare ? Pentru ca nu aceptasera sa colaboreze cu baietii cu ochi albastri de la Bucuresti si pentru ca securitatea sarba nu daduse unda verde pentru ei.
Ar fi, cred, destul de interesant daca Curtea de Conturi dar si Directia de Protectie Interna a SIE s-ar apleca asupra finantarilor din Serbia din ultimii ani. Ar fi de urmarit in special daca valoarea facturilor se regaseste in costurile reale ale actiunilor derulate. Sunt mari indoieli in aceasta privinta, cel putin la o parte a apropiatilor lui Cizmas.
Ei bine acest individ cu fete multiple, ca si Ianes, a primit ordin de la stapanii sai din umbra sa atace coalitia romanilor din Timoc, acum inainte de alegerile din Serbia. Si individul lipsit de moralitate dar si de caracter se apuca sa arunce cu noroi in fata romanilor din Timoc.
«Cizmas a prevenit membrii comunitatii romanesti ca la alegerile republicii va apare o lista noua a minoritatii nationale vlahe despre care a zis ca este inventata. El a precizat ca deputatii acestei liste au fost parteneri ale comunitatii romanesti pana acum o luna, dar ca au decis sa iese independent la alegeri... »
"Cred ca Serbia a avut destule probleme cu unele minoritati nationale, dar noi suntem una dintre cele mai loiale minoritati care si-a dat contributia spre construirea Serbiei democrate moderne", a zis Cizmas pentru presa sarba.
Frica lui Cizmas, care este si frica complice a baietilor cu ochi albastri de la Bucuresti si de la Belgrad, profund atasati valorilor miloseviste, este aceea ca romanii din Timoc pot sa conteze cu adevarat in ecuatia politica din Serbia. Si in momentul cand ei vor conta, plosnitele urat mirositoare ca Cismas sau Ianas vor dispare din peisajul comunitatilor romanesti din Voivodina si Timoc, care numai impreuna vor reusi sa-si duca mai departe destinele. Frica lui Cismas si a stapanilor lui, ca romanii din Voivodina ar putea vota cu singura lista romaneasca la viitoarele alegeri parlamentare din Serbia este justificata. Foarte multi dintre romanii de buna credinta din Voivodina au simtit ca forta lor poate fi multiplicata numai de numarul mare al celor din Timoc si ca impreuna pot sa faca istorie la viitoarele alegeri.
Pentru Romanian Global News, L.S., Varset, Voivodina

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nişte intelectuali obosiţi şi plictisiţi
Ioan Rotundu
Poliţistul Oistric se are bine cu hoţii
Cordăreni – comuna unde intelectualii sunt marginalizaţi
Comentariul comentariilor (CIII)
(Ioan Rotundu)
Profesor şi scriitor de modă veche
Românul şi punctul slab
O parte din românii din Spania şi Italia s-ar putea întoarce acasă
Degustare de mâncăruri şi vinuri româneşti la Cap Est
Comunicat de presă
Expoziţie de pictură dedicată zilelor oraşului
PD-L a depus listele de candidaţi pentru alegerile locale
Când vine vorba de braconaj, românii se înţeleg frăţeşte cu moldovenii
Horoscop
Răzbunarea tânărului
Program Tele'M Botoşani marţi, 22 aprilie
Închiriază şi cu ora. Pentru ce oare?
Anunţ documentare
Felicitare sărbători
Vicele Ghiorghiţă a primit puteri sporite asupra taximetriştilor
Să moară indicatorul vecinului!
Flutur şi-a legiferat, ieri, candidatura pentru funcţia de primar
Ajutoare pentru botoşăneni cu probleme sociale
Revista Prefecturii a intrat pe linie moartă
Preşedintele Conţac zice că a cârmuit bine CJ-ul
Înjură-mă cât vrei, dar repară drumul!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog