Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17816
De la 07 Ianuarie 2003
122903465

Preoteasa primăreasă a inventat metode diavoleşti de sancţionare

  • ajutorul de încălzire dijmuit după nevoile primarului şi ale primăriei
  • 10 December 2007, 23:00
Nici n-a început bine săptămâna că am şi primit din partea consilierului Titel Arhip (foto), membru al filialei PD din comuna Frumuşica, un plic conţinând un veritabil atac la dresa primăriţei locale, Margareta Vamanu (foto). Materialul, în care sunt inserate multe acuze, surprinde şi un aspect inedit. Din ajutorul primit de la Primărie pentru încălzirea locuinţelor, cetăţenilor din comună li se opresc câte 20 de lei, fără acordul acestora, pentru serviciul de pază sau “straja”, cum îi spun cetăţenii mai în vârstă.
“Ce puteţi spune despre faptul că aţi reţinut de la unii oameni 20 de lei pentru pază, lucru pe care eu îl consider un abuz în serviciu. Este posibil ca unui om ajuns la respectabila vârstă de 92 de ani, fără un ochi, pe care l-a pierdut în război, pentru ca dumneavoastră să trăiţi bine, să i se reţină, din ajutorul primit de la stat pentru lemne, aceeaşi sumă? El a suferit destul pentru ţară, dar dumneavoastră aţi dat 20 de lei pentru pază? Vă rog să mă iertaţi dacă am întins coarda, dar vorba domnului guvernator al BNR Mugur Isărescu, despre bani şi economie, “n-o mai întindeţi că se rupe”, se menţionează în documentul amintit.
Cum faptul semnalat părea destul de grav, în condiţiile în care ştiam că există legi care reglementează că din nici un fel de alocaţie guvernamentală sau ajutor social nu se pot opri bani datoraţi de localnici serviciilor de taxe şi impozite, ne-am deplasat la Primăria Frumuşica unde am încercat să desluşim cât de legal este acest aspect. Între timp am mai discutat cu câteva persoane din localitate, toate dezamăgite că din milionul de lei prăpădit, primit de la guvern pentru căldură, li s-a oprit şi taxa pentru serviciul de pază. Chiar pe holul primăriei am întâlnit o bătrânică, supărată nevoie mare că “nici n-am primit bine banii pentru care m-am trezit cu noaptea în cap că ne-o şi oprit “straja” din ei”. Femeia, trecută prin viaţă şi plină de datorii, încerca să îi lămurească pe cei de la primărie că pentru ea 10 lei contează foarte mult, rugându-i să o lase să achite acum doar jumătate din sumă, dar din toate părţile era însoţită de aceeaşi întrebare: “mamaie, dacă nu-ţi oprim acum banii, de unde mai plăteşti?”.
Având şi noi în cap o întrebare, ceva cam la genul “dar dacă nu era ajutorul pentru căldură, de unde îşi recupera primăria banii?”, ne-am îndreptat spre biroul Margaretei Vamanu, care a încercat să ne lămurească cam cum stau lucrurile în prezenţa viceprimarului şi a contabilului şef. Mai întâi, ni s-a pus la dispoziţie un extract din Legea 233/2003, unde, la articolul 18, aliniatul 5, am putut citi atât că “persoanele care nu corespund cerinţelor legii pentru a îndeplini atribuţii de pază sau care, datorită ocupaţiilor profesionale, nu pot să execute serviciul de pază, sunt obligate să achite contravaloarea prestaţiilor datorate, în cuantumul stabilit prin hotărâre a consiliului local”, precum şi faptul că “persoanele care deţin proprietăţi în localitate şi nu au domiciliul sau reşedinţa pe raza acesteia sunt obligate la plata unei contribuţii”, cuantumul acesteia urmând să fie fie stabilit tot de primul for administrativ local.
Apoi, în timp ce ni s-a explicat că decizia de recuperare a datoriilor cetăţenilor către primărie a fost “supervizată” de însuşi secretarul comunal Anton Petru, profesionist cu o respectabilă carieră juridică, considerat “eminenţa cenuşie” a instituţiei păstorite de primăriţa Vamanu, ni s-a pus la dispoziţie Hotărârea Consiliului Local nr. 17 / 24.05.2007, care, la articolul 4, prevede că “pentru plata serviciilor de pază se instituie taxa de 20 de lei / familie / an. Prin familie se înţelege orice persoană care are bunuri mobile sau imobile pe teritoriul administrativ al comunei Frumuşica. Taxa se încasează de biroul financiar de taxe şi impozite locale. Taxa astfel încasată se foloseşte exclusiv pentru paza serviciilor de pază".
Am mai aflat că după emiterea acestei hotărâri, în organigrama sectorului public local special de pază au fost angajaţi cinci cetăţeni care asigură paza de noapte şi însoţesc poliţiştii locali în serviciile de patrulare efectuate în cele şase sate ale comunei. “Oamenii nu mai vor să lucreze dacă nu sunt plătiţi şi cum nu mai aveam de unde să scoatem bani necesari retribuirii acestora, am recurs la metoda opririi sumelor datorate de cetăţeni primăriei din ajutorul de încălzire. Nu trebuie să uităm faptul că, orice cetăţean care solicită de la primărie sprijin trebuie să aibă achitate toate datoriile către stat, altfel nu primeşte nici o adeverinţă şi nici un act oficial”, ne-a spus viceprimarul Gheorghe Foca.
Mai temperată în discuţiile purtate cu noi şi cu cetăţenii pe această temă, primăriţa Vamanu ne-a explicat: “La noi oamenii au o regulă a lor. Majoritatea din această cauză îşi fac dosare pentru obţinerea ajutorului de încălzire a locuinţelor, ca din banii primiţi să-şi mai achite datoriile către stat. Asta-i regula lor, n-am făcut-o noi, ce, dumneavoastră credeţi că, cu milionul pe care l-au primit acum, au aşteptat până în decembrie ca să-şi cumpere lemne? Vizavi de cetăţeanul în vârstă la care vă referiţi, vreau să spun că în nici una dintre legile studiate nu există vreo limită de vârstă şi nimeni nu este scutit de plata taxei de pază. Personal, cred că, fiind vorba de un om bătrân şi suferind, cu atât mai mult are nevoie să fie păzit”. În finalul discuţiei purtate cu cei trei reprezentanţi ai Primăriei Frumuşica, am mai aflat că, într-adevăr, încasarea celor 20 de lei pentru pază, de la cetăţeni, “nu este obligatorie acum, dar omul trebuie să plătească această sumă până la sfârşitul anului. Cum credeţi dumneavoastră că îl mai prind eu pe cutare sau pe cutare care spune că nu poate sau că nu vrea ca din banii pentru încălzire să achite paza obştească? Noi trimitem casierul în sat, să încaseze banii, dar ori vine înapoi scuipat şi înjurat, ori ajunge cu tolba goală”.
Înainte de a pleca, am dorit să discutăm şi cu secretarul Anton Petru despre legalitatea opririi acestei contribuţii. Ne-a fost imposibil să dăm de el şi ni s-a spus: “este plecat concediu şi nu puteţi nici să-l sunaţi pentru că nu răspunde, iar numărul de telefon nu-l avem nici noi că nu-l dă la nimeni”.
(BPF)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Toate drumurile Belecăi duc la Clim
Prefectul solicită intensificarea controalelor de Sărbători
Privim cum hăul se adânceşte
Ioan Rotundu
Sorescu se apucă de învăţat
Marcu îl scoate dator pe Vasilescu
Comentariul comentariilor (VIII)
(Ioan Rotundu)
Liberalii au analizat rezultatul europarlamentarelor şi au luat decizii
Două proiecte importante vor căpăta contur în următorii trei ani
Scandal la Inspecţia Sanitară de Stat
controale şi supracontroale pentru ca vinovaţii să fie scoşi basma curată
Conţac este pregătit în lupta cu PD la şefia CJ
Indisciplina din rândul copiilor instituţionalizaţi este de necontrolat
Noaptea se fura pe rupte
ea cere Consiliului Judeţean eliberarea din funcţie
Spitalul Judeţean a scăpat de 8 miliarde lei
Părinţii întorşi din străinătate îşi vaccinează copiii
Jucăriile în atenţia inspectorilor pentru protecţia consumatorului
Comercianţii din oboare luaţi la control
De ziua sa, AJOFM şi-a prezentat realizările
Horoscop
Ceas cu valenţe sexuale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 11 decembrie
Promite să vă câştige toate procesele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog