Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
8313
De la 07 Ianuarie 2003
79910491

Preşedintele Bush interpelat de comunitatea românească din America

  • 30 October 2008, 23:00
“In numele comunitatilor de Romani din America va aducem pentru a sasea oara, scrisorile anterioare ramanand inca fara raspuns (atasate), de pozitia noastra si a celor pe care ii reprezentam privind Basarabia, unde un conflict asemanator celui din Georgia poate izbucni oricand”, se arata in scrisoarea comunitatii romanesti adresata presedintelui Bush si preluata de Romanian Global News. “Dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, atat Georgia cat si Basarabia au fost lasate intr-o zona “gri”, adica in afara interesului tarilor mari si la periferia sferei rusesti devenind inerent victime ale agresiunii tipice ale Moscovei. In calitate de lider al celei mai puternice tari din lume, dvs. aveti posibilitatea si datoria morala sa aparati tarile democrate ale comunitatii internationale. Si ati facut acest lucru in momentul in care trupele rusesti au invadat recent Georgia.
Dle Presedinte, noi va felicitam pentru atitudinea dvs. ferma in apararea Georgiei impotriva agresiunii Ruse. Va sprijinim fara reserve in eforturile de salvgardare a unei tari pasnice amenintata de un colos agresiv. Mica Georgie are atat dreptul la integritate teritoriala cat si dreptul de a se alia cu cine doreste. Trimitandu-i pe Secretarul de Stat Condoleezza Rice si pe Vice-Presedintele Dick Cheney la Tbilisi ati dovedit clar ca Statele Unite sunt categoric de partea Georgiei in aceste timpuri grele. De altfel, senatorul John McCain, candidat repulican la presedintia tarii, a declarat la 4 septembrie ca “Rusia incearca sa-si refaca vechiul imperiu.” In acest sens, si presedintele democratic ales al Georgiei, Mikhail Saakashvili, a atras atentia ca agresiunea contra tarii sale este o reluare a vechii politici de expansiune a Rusiei. Desi de data aceasta, expansiunea afecteaza numai fostele republici Sovietice care nu au fost integrate in NATO, acest lucru pune in pricol pacea intregii lumi.
Acest fapt a fost scos in evidenta de ministrul francez de externe Bernard Kouchner care a afirmat ca dupa Georgia, si alte foste republici Sovietice, precum Ucraina si Basarabia, risca sa devina victime. Este ”o situatie foarte periculoasa,”a atras atentia domnia sa intr-un interviu acordat postului de radio Europa 1. Seful diplomatiei Franceze a precizat apoi ca “Crimea Ucrainiana si auto-proclamata republica Transnistria reprezinta zone cu puternice comunitati rusesti si sunt dominate de unitati militare Ruse dotate cu mari cantitati de armament ramase de pe timpul Uniunii Sovietice. In consecinta, a continuat domnia sa, primejdia este reala, necesita o reactie ferma, si mai presus de orice, impune o noua atitudine din partea occidentului”.
In opinia Comitetului Romano-American pentru Basarabia, Georgia trebue aparata ca tara democrata si independenta. Ca si aceasta, teritoriul dintre Prut si Nistru, adica Basarabia, astazi Republica Moldova, nu a fost ruseasca, ci un stravechi pamant romanesc acaparat de Stalin. Moldova trebuie deci reunita cu Romania careia ii apartine de drept. In acest mod s-ar inchide zona cenusie asa zis apartinand nimanui, dar de mare importanta strategica din sud-estul Europei si ar fi eliminata cauza unui nou conflict regional. Ignorand la infinit caracterul romanesc al Basarabiei, nu face altceva decat sa duca la periclitarea intereselor Americii in sud-estul Europei. Reactia cu manusi a guvernului Roman dupa invadarea Georgiei dezvalue vechea teama a Romanilor de colosul vecin de la rasarit. Atat Gerogia cat si Romania au nevoie de ajutor. Iar America, ce cauta sa-si consolideze pozitia in aceasta regiune, trebuie sa arate prin fapte ca le este prietena.
La scurt timp dupa invadarea Georgiei un grup de intelectuali proeminenti din Moldova s-au intrunit la Chisinau si s-au declarat solidari cu aceasta tara. Manifestari asemanatoare au avut loc si in Romania. Demonstrantii au scos in evidenta pericolul care ameninta Moldova si si-au exprimat speranta ca aceasta se va reuni cu Romania si va deveni parte a Aliantei NATO.
Un subiect frecvent al actualei campanii electorale din Statele Unite este viitorul Americii si dorinta de schimbare. Si schimbari majore vor surveni atat in Statele Unite cat si in intreaga lume. Ne intrebam: vrem ca aceste schmbari sa ne ia prin surprindere, ori dorim sa le influentam? Vrem doar sa reactionam la ce se va intampla in asemenea locuri ca Georgia si Moldova, ori vrem sa prevenim consecintele nedorite ale viitoarelor schimbari?
Este convingerea noastra ferma d-le Presedinte ca cea mai buna solutie pentru republica Moldova, in care elemenul romanesc predomina cu X%, este sa acceptati ideia ca singurul ei loc firesc este in sanul Romaniei. O asemenea solutie ar promova interesele Americii, ar asigura prietenia fara reserve a Romanilor fata de Washington, si ar ajuta chiar si Rusia sa se debaraseze de o sursa de frictiuni regionale. In acest scop d-le Presedinte suntem gata sa va acordam intregul nostru sprijin. Impreuna vom putea promova cele mai nobile scopuri ale tarii noastre adoptive, USA, ale tarii de origine, Romania, si vom contribui totodata la consolidarea pacii si securitatii Europei de Est. »
Cu toata sinceritatea,
Prof. Dr. Nicholas Dima, Executive Vice President, Voice of America Retiree, Arizona.
Prof. Claude G. Matasa, DCE, DSc, DHC, Executive Vice President, Honorary Consul General of Romania, Hollywood, Florida
Valentin V. Tepordei, Communications Vice President, Scientist Emeritus, Virginia.
Dr. Silviu Ziscovici, Public Relations Vice President
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CCXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Curtea cu Juraţi - o necesitate pentru sistemul juridic din România
Program SPORT 1 ( săptămâna 45/2008 )
Horoscop
Explicaţia Bubulinei
Ucraina se teme de România, în timp ce Rusia lucrează la dezmembrare
Drapelul secuiesc, ridicat pe clădirile statului român
România sub asediu
Ambasada Ungară atacă la baioneta publicaţia "Curentul"
Patriarhia Română nu recunoaşte caterisirea părintelui Boian de către BOS
CRIMINALII de la CNADNR au omorât o familie întreagă
haideţi să le răspundem şi noi pe măsură
Drumul care continuă să rămână ghimpele comunelor Coşula şi Copălău
Votaţi canidatul cu cele mai mari şanse de reuşită!
Votează "Omul tău!"
Votaţi paza bună, care să ne ferească de primejdia rea!
"Cancerul la sân - actualităţi şi perspective"
Cu BMW-ul în livadă
850 de imagini adunate de Vasile Şoimaru cu români şi pentru români
Încă o sală de sport pentru botoşăneni
N-a avut rezultate politice, n-are nici caracter
Vom plăti 394,35 lei gigacaloria la iarnă
Indianul mai are un pic de tăiat din „Forma”
Pană s-a molipsit repede de la contracandidaţii săi… să mintă frumos
nici n-a călcat bine prin Botoşani, că deja s-a pus pe fapte marimai trebuie să-şi găsească şi naivii care să-l creadă
Nici cu trădătorul alături, Ţâbuleac n-a obţinut ce şi-a dorit
Votând tinereţea, votaţi schimbarea!
Cadrele din învăţământ vor „vacanţă prelungită”
Se vrea închiderea laboratorului de analize din spitalul judeţean
Nu dau semne că s-ar teme de amenda lui Ţurcanu
Băsescu spune una, ministrul Nicolaescu vine cu alta
Voturile pierdute la profesori le vor recupera mai mult decât dublu de la părinţi
Tăriceanu s-a pus bine şi cu elevii de liceu
Liberalii vor să ne vindece de „portocalită”
cu doi medici candidaţi, promisiunea lor politică ar putea fi îndeplinită
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă