Intrebat de reporterii postului TV francez France 24 daca este posibil ca Portugalia sa apeleze la un plan de salvare, Juncker a declarat ca "nu exclude acest lucru" si a precizat ca in acest caz o cifra de 75 miliarde de euro i se pare o suma "adecvata".
Totodata, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a aratat ca este "indispensabil" ca Portugalia sa isi mentina eforturile planificate de reducere a deficitului bugetar si reformare a economiei, in ciuda demisiei premierului Jose Socrates.
Consolidarea fiscala si reformele structurale sunt esentiale pentru a mentine increderea in economie. Sper ca dificultatile politice care au aparut in Portugalia sa fie rezolvate cat mai curand. Este important ca increderea in economia portugheza si consensul in privinta necesitatii consolidarii bugetare si reformelor structurale sa fie clar reafirmate", a declarat Barroso la conferinta de presa de dinaintea summitului UE. Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat miercuri demisia, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de guvern. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase" pentru tara.
"Criza politica din acest moment, va avea consecinte grave asupra increderii de care Portugalia are nevoie pe pietele financiare. Astazi, toate partidele de opozitie au respins masurile propuse de guvern, pentru a evita un ajutor strain pentru Portugalia", a spus Socrates, a carui demisie vine in ajunul summit-ului UE, legat de raspunsul Uniunii la criza datoriilor.
Miercuri, opozitia a votat la unison respingerea noului program de austeritate, care, in ochii guvernului ar trebui sa garanteze reducerea deficitului public la 2% din PIB pana in 2013 si sa evite recurgerea la un ajutor extern.
"Respingerea acestui plan va agrava conditiile financiare ale tarii si va crea probleme suplimentare, pe care ma indoiesc ca le putem depasi singuri", a avertizat in timpul dezbaterii parlamentare ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos.
Agenţia de presă HotNews