Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24681
De la 07 Ianuarie 2003
122884748
Preşedintele Traian Băsescu:

”Niciodată nu voi confirma aşezarea frontierei pe Prut”

  • 28 January 2010, 23:00
Intr-un interviu acordat la Pro TV Chişinău Traian Băsescu a declarat că nu va semna niciodata ce a semnat Hitler si Stalin, transmite Romanian Global News.
"Eu nu o să semnez ce a semnat Hitler şi Stalin, niciodată! Niciodată nu voi confirma aşezarea frontierei pe Prut. A rămas după cel de-al Doilea Război Mondial. Am recunoscut-o, dar putem discuta un tratat privind regimul frontierei - adică ce facem noi pe frontieră, cum trec cetăţenii frontiera. Dar în niciun caz nu se poate discuta cu mine un acord în care să confirm că frontiera este de aici şi până aici - acest lucru l-a făcut România recunoscând independenţa Republicii Moldova", a subliniat şeful statului român.
In acelasi interviu Traian Băsescu a reconfirmat faptul că un Tratat politic de bază între Bucureşti şi Chişinău nu mai este de actualitate, urmând să fie negociat un Tratat de parteneriat pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, care va fi semnat "atunci când partea moldoveană va fi gata". "Eu am făcut această ofertă şi nu a fost respinsă, dimpotrivă", a adăugat Traian Băsescu Basescu a mai declara ca România a fost parte la formatul de negocieri privind situaţia din Transnistria, dar s-a retras dintr-o greşeală a Guvernului român din 1991.
"România a fost parte a sistemului de negocieri şi, dintr-o abordare neinspirată, în 1991, a Guvernului de la Bucureşti, s-a retras.Trebuia să rămână şi să fie avocatul R.Moldova şi al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Acum este un format etanş, 5 plus 2, în care nu se mai poate intra. Dar, slavă Domnului, este UE (UE este parte în formatul 5 plus 2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean în calitate de observator, alături de SUA, n.red.) din care şi noi facem parte şi punem la dispoziţie expertiza noastră prin Bruxelles", a spus preşedintele, într-un interviu acordat Pro TV Chişinău, difuzat miercuri seară.
Chestionat daca integrarea Basarabiei în UE ar fi posibilă în absenţa unei soluţii în dosarul transnistrean, Traian Basescu a spus că : "UE are o experienţă cu Cipru, care a intrat în UE cu un conflict intern şi internaţionalizat - cu disputa Cipru-Turcia- Grecia - şi a fost o lecţie extrem de dură pentru UE, care are în principiile ei să nu importe în interior conflicte. De aceea trebuie făcut un efort major " Basescu considera ca " UE, SUA trebuie să fie mult mai perseverente în clarificarea situaţiei din Transnistria".
"Republica Moldova este parte a Europei şi nu poţi abondona o parte din trupul european doar pentru că nu ai suficientă forţă de negociere. Trebuie să capeţi mai multă forţă de negociere", punctat seful statului roman.
Referitor la relatia sa cu fostul dictator comunist Vladimir Voronin, seful statului roman a declarat ca:
"O să vă spun că în primul rând naivitatea mea. Am crezut că preşedintele Voronin face ceea ce spune. Am crezut că este pro-european, că este cum spune, dar limbajul dublu a generat neînţelegeri până la urmă. Eu n-am înţeles de la bun început că domnul preşedinte Voronin una declară şi alta face", a răspuns Traian Băsescu.
"I-am spus preşedintelui Voronin de fiecare dată că suntem două state independente, dar un singur popor. Negi acest lucru doar dacă nu vrei să recunoşti realitatea istorică. România a recunoscut independenţa Republicii Moldova, a recunoscut hotarele rămase moştenire de la URSS, dar dacă o să-mi spuneţi că Eminescu sau Ştefan cel Mare sunt numai istoria teritoriului dintre Prut şi Nistru, o să vă contrazic - o să vă spun că sunt parte a istoriei României", a explicat şeful statului român.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Chirtoacă l-a mandata simbolic pe Băsescu să reprezinte Basarabia la UE
Bal românesc al Vânătorilor la Chicago
Cum a funcţionat “ţeapa” cu pandemia de gripa porcină
Reuniune la Bucureşti a Ordinului Cavalerilor de Malta
A încetat din viaţă Traian Popescu (Macă), fost deţinut politic
Conferinţă despre Dumitru Stăniloae, la Strasbourg
„Trăistuţa cu poveşti”
Două intervenţii pentru îndepărtarea ţurţurilor de gheaţă de pe acoperişul blocurilor
Acoperiş incendiat de conductorii electrici improvizaţi
Locuinţe salvate de pompieri
Locuinţă făcută scrum din cauza unui şanţ săpat, fără aprobare, de vecini
Nu cred că vom avea mulţi şomeri, pentru că avem creştere economică
Sunt creştin. Îl iert pe Voronin, spune Basescu
declaraţiile oficialilor români sunt nu numai ofensatoare, ci şi periculoase, spun comuniştii
Horoscop
Cum se deosebesc oltenii de moldoveni
Comentariul comentariilor (XVI)
Ioan Rotundu
Ei ne asmut, noi ne încăierăm!
Ioan Rotundu
Liderul de sindicat de la Apa Grup, vinovat de depresia angajaţilor
aşa susţine preşedintele CJ
La Şendriceni, o mie trei sute de elevi îngheaţă de frig în clase
Gheorghe Dănilă este director la Camera Agricolă Judeţeană
Consilieri judeţeni specialişti în cultură
Poliţiştii fac pândă prin baruri pentru a-i prinde pe elevii chiulangii
Mutu, sfârşitul unei iluzii: Dopat!
Vor deveni Botoşanii coşul de gunoi al Sucevei?
Generala scânceşte la uşa lui Ţâbuleac
Avem şi şomeri datori la AJOFM
Farmaciştii vorbesc altă limbă decât cei de la CAS
în tot acest balamuc, pacienţii aleargă cu reţeta în mână de la o farmacie la alta
Conflictul pe seama nedecontării cheltuielilor de transport se menţine
Medicii de familie suferă de credulitate
ei vor o lege pentru 6% din PIB la Sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog