Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9170
De la 07 Ianuarie 2003
122869237

Preşedintele Traian Băsescu retrage decoraţia acordată fostului ministru comunist de Interne George Homoştean

  • 21 May 2010, 23:00
Presedintele Traian Basescu retrage decoratia acordata fostului ministru comunist de Interne George Homostean. "Presedintele Romaniei, Traian Basescu, regreta situatia creata de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte institutii, a domnului George Ioan Homostean. Presedintele Romaniei a semnat astazi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homostean", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, propunerea de decorare a fostului ministru comunist de Interne s-a facut la propunerea Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, care a precizat ca respectiva persoana nu a suferit condamnari potrivit dreptului comun, arata Administratia Prezidentiala, care precizeaza ca nu detine dosarele persoanelor propuse spre decorare.
"Verificarile derulate in cursul zilei de vineri de catre Administratia Prezidentiala au aratat ca Homostean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi. Ulterior, in conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusa cu jumatate, urmand a executa 7 ani de inchisoare si 5 ani interzicerea unor drepturi".
George Homostean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 si eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, ca ”se reduc cu jumatate pedepsele cu inchisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanta de judecata”, arata sursa citata.
Ulterior, prin decretul prezidential 952 din 27 noiembrie 2002 semnat de Ion Iliescu, la propunerea Ministerului Justitiei, a fost gratiat, restul de pedeapsa ramas neexecutat. In fisa de cadre de la Ministerul de Interne nu se mentioneaza doua lucruri despre cariera lui George Homostean: ca a fost ministru de Interne si ca a fost ambasador in Cehia, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din minister.
Cotidianul.ro a anuntat joi ca Traian Basescu l-a decorat cu ordinul Virtutea Militara in grad de cavaler pe George Homostean, ministrul de Interne al lui Nicolae Ceausescu, condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru coordonarea asasinarii unor protestestari anticomunisti in operatiunea "Autobuzul". Numele lui Homostean este mentionat si in raportul Comisiei „Tismaneanu" privind condamnarea comunismului, fostul ministru fiind acuzat ca a fost implicat in uciderea in bataie, in beciurile Securitatii, a disidentului Gheorge Ursu. Potrivit informatiilor HotNews.ro. Homostean a fost degradat dupa Revolutie, aceasta fiind explicatia pentru faptul ca el apare in decretul de decorare drept sublocotenent in retragere.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amantul Goldberg
Horoscop
„La 7 Hoţi” sau povestea unui cătun pe cale de dispariţie
Paradă în Parlamentul de la Budapesta
“Imnul Secuiesc” cântat la şedinţa solemnî
Cere ca România să intervină în problema manifestării iredentiste din Franta
Eva Iova a fost achitată în procesul cu Autoguvernarea Românească
PSD îşi va coordona acţiunile parlamentare cu acţiunile sindicatelor
Cătălin Voicu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi fals în inscrisuri sub semnătura privată
Noi standarde de cost pentru unităţile medico-sanitare au fost aprobate prin hotărâre de guvern
Angajaţii din IT vor fi scutiţi în continuare de impozitul pe venituri
Parlamentarii de Botoşani chemaţi la judecată în ziua de Rusalii
Reducerile din Sănătate vizează doar funcţionarii din DSP
Macovei îşi face planuri pe la toamnă, cu privire la numirea directorilor de şcoli
În loc de bani, şefii de spitale vor primi de la CAS note
IŞJ nu se teme de greva profesorilor şi boicotul examenului
pe post de spărgători de grevă sunt pregătiţi profesorii cozi de topor
La Protecţia Copilului se lucrează în secret la noua organigramă
Conducere auto fără permis la Văculeşti
Accident de circulaţie cu părăsirea locului faptei la Darabani
Tineretul PSD Botoşani îşi desemnează liderul
Hoţii au călcat sediul PSD din Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog