Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6751
De la 07 Ianuarie 2003
122892400

Preţul apartamentelor în cădere liberă

  • cei mai afectaţi sunt românii care au cumpărat locuinţe cu credite
  • 19 September 2008, 23:00
Mirel s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema:
"Sunt terminat. Am luat credit de la Credit Europe si am cumparat un apartament cu doua camere pe care am dat 89.000 euro. Am platit 12 rate insa acum am ramas socat cand am mers la o agentie imobiliara din cartier si mi s-a spus ca, daca il vand , o sa iau pe el maxim 80000 de euro. Adica daca il vand acum nu imi acopar nici creditul luat de la banca. Daca pretul va mai continua sa scada , cred ca o sa incetez sa mai platesc ratele la banca ca oricum este mai dezavantajos pentru mine sa continui sa platesc rate la un pret de 89.000 in conditiile in care eu nu o sa mai iau in curand nici macar astia 80000 de euro de acum ! Si mai spun jigodiile astea de la putere ca nu ne afecteaza ce se intampla la americani ; ne mint ca pe niste tampiti."
Exact asa a izbucnit in USA criza creditelor subprime intrucat pe fondul scaderii pretului locuintelor, americanii si-au dat seama ca nu au nimic de pierdut si au decis sa nu isi mai plateasca ratele la banci intrucat nu pierdeau pe ansamblu mai nimic!

Apartamentele vechi din cartierele bucureştene precum Militari, Pantelimon sau Rahova sunt cele mai afectate de turbulenţele de pe piaţa imobiliară.
Specialiştii spun că, anul viitor, locuinţele din aceste zone nu vor mai depăşi pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat.
Adică un apartament cu două camere într-un bloc vechi va fi în jur de 65.000 de euro.
Preţurile vor înregistra astfel un recul până la nivelul anului 2006.
Şi românii care lucrează peste graniţă pun umărul la declinul cererii de apartamente. Fenomenul se observă mai ales în provincie unde aceştia reprezentau o bună parte din clienţii agenţiilor imobiliare. „Căpşunarii" au decis că o casă în România este o investiţie care poate să aştepte, iar mulţi dintre cei care posedă deja proprietăţi „inundă" cu oferte paginile de mică publicitate.

Seceta din vânzări determină mulţi ...
Specialiştii susţin că un apartament de două camere din cartierul bucureştean Vitan va costa, în cursul anului viitor, aproximativ 65.000 de euro, faţă de 90.000 în acest an
După mai bine de un deceniu în care investiţiile imobiliare au adus câştiguri similare celor promise de jocuri de tip Caritas (vezi graficul), lucrurile se schimbă dramatic.
Pe o piaţă în care zvonurile sunt legea, devine evident că preţurile locuinţelor au luat-o la vale şi tot mai mulţi români amână momentul achiziţionării unei case. Până la ce nivel vor scădea pretenţiile proprietarilor şi ce se întâmplă pe piaţa apartamentelor noi sunt întrebările zilei. Opiniile jucătorile din piaţă converg către un unic punct comun. Reaşezările de preţ sunt inevitabile.
„Nu întrevăd însă o prăbuşire generalizată a pieţei. Cel mai rău lucru posibil este revenirea la modelul din anii 1995-2003, atunci când cumpărarea unei case era condiţionată de vânzarea unei alteia mai vechi şi de contractarea unui mic credit pentru a acoperi diferenţa", spune Ioan Roşu, directorul agenţiei imobiliare Apulum.
El avansează chiar un preţ mediu pentru anul viitor. „Pentru întreg anul viitor estimez ca realist un preţ mediu la nivel naţional pentru locuinţele noi de 2.000 de euro pe metru pătrat util", afirmă reprezentantul agenţiei imobiliare.

Doi ani de corecţii
Ilias Papageorgiadis, directorul executiv al agenţiei imobiliare More International Invest, spune că preţurile artificiale la care sunt scoase la vânzare mai mult de jumătate din proprietăţile din real estate-ul autohton, în special apartamentele vechi, au blocat întreaga piaţă.
„Tranzacţiile vor avea loc numai pentru nişte preţuri mai mici decât cele actuale", spune reprezentantul More International Invest.

Reflux pe piaţa imobiliară
Reducerea pretenţiilor proprietarilor de apartamente vechi este inerentă. „Când piaţa se va debloca, va fi datorită unei combinaţii între o cerere puternică, preţuri „normale" şi disponibilitatea băncilor de a acorda finanţări", subliniază Papageorgiadis. Acesta apreciază că în momentul de faţă piaţa se află de-abia la începutul perioadei de corecţie. Tendinţa de scădere va continua pentru următorii doi ani. Cea mai accentuată coborâre va avea loc în cartiere precum Militari, Pantelimon, Rahova. „După trei ani, nu va avea sens ca apartamentele construite înainte de anii '70 să coste mai mult de 1.300 de euro metrul pătrat", crede Papageorgiadis.
Comparativ cu acest nivel, pentru locuinţele relativ mai noi, construite înainte de 1989, preţul va putea fi cu 10% până 30% mai ridicat, până la o medie de 1.500 de euro metrul pătrat. Dacă estimările specialistului grec se vor adeveri, la anul veţi putea cumpăra o garsonieră de 35 de metri pătraţi, situată într-o zonă bună a Capitalei, cu circa 50.000 de euro. Un segment care nu se va încadra în aceste valori va fi cel al apartamentelor centrale.

Multe blocuri, doar la stadiul de proiecte
Dezvoltatorii de calibru se declară neafectaţi de turbulenţele de piaţa imobiliară.
Nici preţurile nu vor sta pe loc. Reuven Havar conduce afacerile din România ale companiei israeliene Afi Europe, firmă care a anunţat investiţii de 700 de milioane de euro pe piaţa locală de real estate, este de această părere.

Materialele, tot mai scumpe
Argumentul său este creşterea constantă a preţului materialelor de construcţii, precum şi îngreunarea accesului şi scumpirea creditelor pe plan european.
„Eu cred că România se va dezvolta constant în următorii 10-15 ani. Oamenii au nevoie de locuinţe şi vor avea şi bani. Mulţi dezvoltatori au încetinit deja ritmul în care construiesc şi, pe termen lung, preţurile nu vor da înapoi". afirmă Havar.
Mult mai severe sunt însă efectele asupra celor care au în portofoliu doar câteva zeci de apartamente. Un exemplu este constructorul Zare Development SRL. Dezvoltatorul a promis cumpărătorilor de apartamente „pe hârtie" că locuinţa mult-visată va fi gata în luna ianuarie a acestui an.
Imobilul din strada Nuferilor de lângă lacul Străuleşti nu este gata nici în ziua de astăzi. Constructorul spera că va finaliza lucrările cu banii obţinuţi din vânzarea a două penthouse-uri din acelaşi imobil. Acestea nu îşi găsesc însă cumpărător.

Căpşunarii dinamitează preţurile
Românii de peste hotare pun un umăr serios la declinul cererii de apartamente. Agenţii imobiliari din provincie consemnează o „inflaţie" de case scoase la vânzare de proprietari din rândul imigranţilor. „Mulţi chiar îşi vând proprietăţile de aici şi pleacă definitiv în ţările în care muncesc. Această tendinţă afectează şi volumul tranzacţiilor, care a scăzut la jumătate faţă de august 2007", spune Mirela Hudac, manager al agenţiei Maria Imobiliare din Satu Mare.
La Baia Mare, lucrurile stau la fel. „Băimărenii plecaţi la muncă peste hotare, care până acum erau clienţi pentru apartamentele din oraş, stau în expectativă, nu mai cumpără, spune Virginia Herţa, manager al agenţiei băimărene GMG Imo.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Un an de la înfiinţarea Asociaţiei Cultural Sportive “Trei generaţii”
Proces încrâncenat pe averea regretatului Adrian Pintea
rudele i-au adus in fata judecatorilor inclusiv pe vecinii artistului
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Pretenţiile lui, pretenţiile ei
Poate vă interesează acest spaţiu
Comentariul comentariilor (CLXLV)
(Ioan Rotundu)
Folosirea semnăturii digitale atât în mediu public cât şi cel privat
Cabral renunţă la maşina lui de „corazon”
Refugiul lui Stolojan
Românul şi turismul extern
64 de olimpici botoşăneni vor fi premiaţi
Cei care au construit ilegal case în zone cu risc vor da cu subsemnatul
Pedeliştii vor ieşi în stradă să înveţe electoratul să voteze uninominal
Interimatul de la Sănătate: boală lungă, moarte sigură
Botoşănenii au şanse să patineze la iarnă pe lacul din Parcul „Mihai Eminescu”
Zilele Patrimoniului în plină desfăşurare
Pacienţii mor cu zile din cauza birocraţiei
Pentru prima dată va fi închisă circulaţia pe Bulevard
Codreanu n-a dat vrabia din mână pe cioara din par
Sala Polivalentă se va numi Elisabeta Lipă
Primarul Flutur dă asigurări că nu vom plăti mai mult la căldură
4.900 abonaţi ai societăţii de termoficare nu intră la subvenţii pentru căldură
Dihonia îşi face loc printre liberali
Bătrânii vor putea fi îngrijiţi şi la domiciliu
Banii Sănătăţii aruncaţi pe 40 de mii de plicuri fără stăpân
Analizeze HIV vor continua să fie gratuite
Cei cu bani mulţi sunt şi cei datori la Sănătate
Funcţionarii de specialitate din primării habar n-au de legislaţia muncii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog