Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18629
De la 07 Ianuarie 2003
122878696

Preţul energiei din România depăşeşte media UE

  • 27 May 2013, 23:00
Pretul energiei electrice pentru populatie a urcat cu 4,4% in Romania in a doua jumatate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, iar tariful rezultat dupa ajustarea pentru puterea de cumparare este dublu si depaseste media UE, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.
La gaze, pretul din Romania a crescut tot cu 4,4%, la 2,7 euro pe 100 kWh, tarif care devine dublu odata raportat la puterea de cumparare, dar ramane sub media UE.
Preturile la energie electrica pentru populatie au crescut cu 6,6% in UE in a doua jumatate a anului trecut raportat la perioada corespunzatoare din 2011, in timp ce tarifele la gaze naturale au urcat cu 10,3%, potrivit datelor anuntate luni de Eurostat.
Astfel, pretul mediu la energia consumata de populatie a urcat in UE la 19,7 euro pe 100 kWh, in timp ce la gaze a fost inregistrat un pret mediu de 7,2 euro pe 100 kWh.
Cele mai abrupte cresteri ale preturilor la electricitate au fost inregistrate in Cipru (21%), Grecia (15%), Italia (11%), Irlanda si Portugalia (10% fiecare), Bulgaria, Spania si Polonia (9%).
Doar trei tari au raportat scaderi - Suedia (5%), Ungaria (2%) si Finlanda (1%) - iar preturile au stagnat in Danemarca si Malta.
Cele mai scazute preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), Romania (10,8 euro) si Estonia (11,2 euro), la polul opus situandu-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) si Germania (26,8 euro).
Exprimate la paritatea puterii de cumparare, cele mai scazute preturi la energie electrica au fost inregistate in Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cele mai ridicate in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria.
Preturile medii la gaze naturale au inregistrat cele mai puternice cresteri in Letonia (21%), Estonia (19%) si Bulgaria (18%), iar Slovenia a fost singurul stat care a raportat scadere (8%). Tarifele au stagnat in Belgia, Danemarca si Slovacia.
Cele mai reduse preturi ale gazelor naturale consumate de populatie au fost inregistrate in Romania (2,7 euro pe 100 kWh), Slovacia (5,1 euro) si Estonia (5,2 euro), iar cele mai ridicate in Suedia (12,7 euro), Danemarca (10,8 euro) si Grecia (10,2 euro).
Ajustate la puterea de cumparare, gospodariile din Luxemburg, Marea Britanie, Romania, Franta si Irlanda platesc cele mai ieftine gaze, la polul opus regasindu-se Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania si Lituania.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Martie şi românii
Credinţa, între scop şi mijloc
Ioan Rotundu
Manifestaţii violente la Paris împotriva căsătoriilor gay
peste 290 de persoane au fost arestate
Angela Merkel respinge un război comercial cu China
Premierul Ponta amână rezilierea contractului cu Bechtel
Alune americane
Ioan Rotundu
413 ani de neuitare! 413 ani de la Prima Unire a românilor
La mulţi ani români! Îţi mulţumim Maria Ta!
Crin Antonescu l-ar fi dat pe Chiliman afară din PNL pentru penibil
n-a avut articol în statut
Ministrul Pricopie vrea ca grădiniţa să fie obligatorie pentru copiii de 5 ani
Ionuţ Budişteanu a refuzat oferte din SUA pentru Universitatea Bucureşti
Botoşani: Ionică Nechifor – pavăza ciuruită penal a fermei Popăuţi
Ioan Rotundu
Va fi un concurs măsluit?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog