Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14297
De la 07 Ianuarie 2003
122874364

Primari care şi-au călcat demnitatea în picioare

  • 29 June 2008, 23:00
Nebunia alegerilor locale a trecut, noii reprezentanţi ai obştilor s-au aşezat deja în birourile predecesorilor, preluând, odată cu inventarul, noile situaţii scriptice şi faptice ale primăriilor. Odată momentele de euforie duse pe apa sâmbetei, au început confruntările cu problemele reale ale localităţilor care au edili noi. Chiar dacă de la instalarea oficială a noilor primari au trecut doar zece zile, unii dintre ei s-au pus vârtos pe treabă, vrând să demonstreze electoratului că alegerea lor nu a fost întâmplătoare.
La Flămânzi se află aproape de finalizare repararea şi finisarea exterioară a sediului Instituţiei Administrativ Teritoriale, clădire care, cu noua sa faţadă portocaliu-cărămizie, se încadrează mult mai bine în peisajul igienizat al părculeţului din vecinătate. Concomitent a început operaţiunea de amenajare şi de curăţare a spaţiilor verzi care mărginesc, pe o parte şi pe alta DE 58, de la intrarea până la ieşirea din Flămânzi. La Frumuşica au demarat deja lucrările de reabilitare prin pietruire a 4,5 kilometri de drum, în patru zone defavorizate din satele Rădeni, Boscoteni, Şendreni şi Storeşti, în unele din ele nepunându-se, de zeci de ani, măcar o roabă de pietriş.
Din nefericire, avântul noilor primari este subminat chiar de către foştii edili care, ca răzbunare că nu au mai fost aleşi, n-au găsit nimic altceva mai bun de făcut decât să pună beţe în roate noilor veniţi. Nu este cazul comunelor Prăjeni şi Coşula unde liberalul Gheorghe Matei şi social-democratul Mircea Acatrinei şi-au continuat fără probleme mandatele încredinţate de localnici încă de acum patru ani, şi asta chiar din primul tur. În schimb, la Băluşeni, mânios pentru faptul că actualul primar PSD Neculai Stratulat a sesizat Parchetului şi Curtea de Conturi cu privire nişte discutabile licitaţii, posibil trucate, ţinute în timpul mandatului său, fostul edil liberal Dinu Câşlaru s-a apucat să facă reclamaţii în stânga şi în dreapta, inclusiv la adresa presei care a relatat, chiar în timpul campaniei electorale, aspectul.
La Copălău, fostul primar PSD Mihai Baltă a refuzat să iasă cu fruntea sus din scena politică locală, pasând inventarul primăriei secretarului local, pentru ca acesta, la rândul său, să-l predea primarului Marius Didel Ceplinschi. Beţele în roate puse noilor aleşi nu au lipsit nici în comuna Frumuşica, unde fosta primăriţă liberală Ana Margareta Vamanu a luat acasă, imediat după debarcare, laptop-ul primăriei, sub pretextul că are de şters nişte fişiere. Apoi, a întârziat să pună la dispoziţia edilului Costel Rădeanu mai multe documente, între care hotărârile Consiliului Local, din mandatul său, afirmând insinuant c㠄eu când am venit prima dată la primărie, fostul primar Bleancă nu mi-a lăsat decât un birou plin cu sticle”. Din păcate, nu a dezvăluit cum au fost valorificate sticlele respective.
La Flămânzi în schimb, cel de-al treilea oraş al judeţului ca întindere şi ca număr de locuitori, fostul primar Dumitru Micuţaru nu a ezitat să strângă mâna democrat-liberalului Constantin Pitorac, pe care l-a şi sprijinit în calitate de preşedinte a organizaţiei PSD locale, împreună cu consilierii săi, să-l aleagă pe Dan Oloeriu ca viceprimar. Mai mult chiar, cei doi ar putea şi în viitor să colaboreze, proiectul „Podul care ne apropie”, în valoare de 186.000 de euro, privind construirea podului de beton Alexii din satul Poiana, fiind pornit de Micuţaru şi continuat de Pitorac. Lucrurile se vor aşeza cu siguranţă în timp, cei înfrânţi se vor consola cu eşecul iar noii primari îşi vor vedea, fiecare după puterea şi posibilitatea sa, de treburile administraţiilor locale.
Oricum, nici unul dintre noii primari nu s-a arătat prea mult afectat de şicanele foştilor edili. Din contra, cei vizaţi au încercat să treacă fără prea mare tevatură peste acest tip de probleme, considerând că misiunea lor este alta, nu cea de a răspunde la provocări care nu-şi mai au astăzi rostul. Chiar ne-a plăcut în acest sens opinia unui nou ales care, amuzat de situaţia în sine, ne-a amintit de un faimos citat din „Legile lui Murphy”: „Nu mă cert niciodată cu un prost. Lumea s-ar putea să nu sesizeze diferenţa”. (B.P:F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Invidia lui Gheorghe
Aveţi bani, puteţi cumpăra o maşină interesantă!
Un deţinut a câştigat procesul cu închisoarea pe motiv de hrană religioasă
Program Tele'M Botoşani luni, 30 iunie
Leacul lui Năstase... pentru DNA
Comentariul comentariilor (CXLVIII)
(Ioan Rotundu)
Ştire pozitivă despre Văcăroiu
Sondaj Naţional ATLE, iunie 2008
România politică după alegerile locale
Hai la instrucţie!
Patru colecţionari botoşăneni au expus la EFIRO 2008
Festival mai mult decât gălăgios pentru rockerii botoşăneni
Liviu Câmpanu şi-a abandonat jurământul
Maşina de vot a funcţionat perfect
Conţac şi Ţurcanu sunt vicepreşedinţi ai CJ Botoşani
Deficit de locuri la grădiniţele din Botoşani
Începe recolta la păioase
Birocratul Elvădeanu sfidează ridicolul şi bunul simţ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog