Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9823
De la 07 Ianuarie 2003
122869890

Primăria cumetrilor

  • (Ioan Rotundu)
  • 12 June 2008, 23:00
Zilele trecute am ajuns prin Călăraşi, localitate prin care n-am mai călcat de ceva timp. A fost suficient să-mi contactez cunoscuţii şi repede am intrat în atmosfera luptei electorale locale. În primul rând am rămas surprins că primarul actual Liviu Zelinschi, membru PD-L, n-a intrat în turul doi al alegerilor, sătenii nemaiavând încredere în el. Iar neîncrederea lor pare pe deplin justificată, de vreme ce prin Primăria Călăraşi ilegalităţile sunt la ele acasă.
Zelinschi este cercetat în vreo trei dosare, sub acuzaţia de părăduire a banilor publici. Un control al Curţii de Conturi a dat la iveală multe şi grave nereguli, printre care şi nejustificarea de către primar a unei sume de aproape un miliard de lei vechi, în mare majoritate pe seama pietruirii drumurilor. Primarul a dosit Raportul Curţii de Conturi, consilierii locali neştiind nici la ora actuală care sunt ilegalităţile comise de primar. Ştiu doar că cei de la Curte au sesizat organele de cercetare penală, iar Zelinschi este anchetat de procurori. Mai ştiu că vreme de cinci ani, familia primarului n-a mai plătit statului nici un fel de impozite şi taxe. O vină pentru cele petrecute în primărie ar aparţine şi contabilei şefe, considerată depăşită profesional, dar pe care primarul a menţinut-o în funcţie, poate tocmai pentru că s-a dovedit nepricepută.
În legislatura ce stă să expire, respectiv 2004 – 2008, primarul a făcut echipă cu viceprimarul liberal Ion Pleşca. Perceput ca un fel de om de afacere, deşi termenul este cam pretenţios pentru el, Pleşca s-a dovedit mult mai abil decât primarul. Deşi multe din imputaţiile care i se aduc primarului intră în sfera de responsabilitate a viceprimarului, Pleşca a reuşit să paseze toată responsabilitatea în cârca lui Zelinschi, care acum trage ponoasele. Se vorbeşte prin Călăraşi că Pleşca l-ar avea la mână pe Zelinschi, şantajându-l cu dosarele în care este anchetat, dosare la care viceprimarul a contribuit din plin. Iar acum, de nevoie, primarul cântă în struna electorală a liberalului Pleşca, intrat în turul doi al alegerilor pentru funcţia de primar.
Numai că şi călărăşenii s-au deşteptat. Ei sunt nemulţumiţi că în mandatul Zelinschi – Pleşca, în primărie s-au format fel de fel de cumetrii, prin angajarea de neamuri. De exemplu, secretara Magda Rusu are soţul angajat la fondul funciar, ambii soţi fiind cumetri cu viceprimarul Pleşca. Contabila Liliana Aniţei este cumătra secretarei, aşadar neam şi cu viceprimarul. Livia Primac este angajată asistent social, cuscră cu secretara Rusu iar un alt cuscru, Dorin Sârghi este angajatul primăriei pe probleme PSI. După cum se poate observa, toţi de prin Primăria Călăraşi s-au nemurit, şi acum stau ciotcă în jurul viceprimarului Pleşca, să-l scoată primar, ca nu cumva interesele lor „familiale” să fie afectate de vreun intrus în această funcţie.
Iar „echipa cumetrilor” acţionează în favoarea lui Pleşca pe toate fronturile. Soţul secretarei primăriei, Dumitru Rusu, a fost pus membru în Biroul Electoral Comunal din partea PNL, ca totul să fie sub control. În turul întâi, o nepoată a lui Pleşca, de numai cinci ani, o dulceaţă de copilă bine instruită politic, îi prelua de mână pe votanţi şi intra cu ei în cabina de vot, arătându-le unde să pună ştampila pe PNL. Printre cei care au beneficiat de „serviciile” ei putem numi pe Maria Chisac şi Pachiţa Pleşca.
Un anume Vasile Papuc, directorul de şcoală din Călăraşi, a mobilizat în spirit liberal întreg corpul profesoral. Cine nu-i cu el, este împotriva inspectorului general Rusu de la IŞJ Botoşani, urmând ca după alegeri să dea socoteală.
În turul I al alegerilor, Pleşca a împărţit sătenilor vreo mie de iconiţe şi alte atenţii, dar n-a obţinut decât 331 de voturi, nici jumătate din cât a obţinut contracandidatul său clasat primul. Semn că şi la Călăraşi Dumnezeu îşi păstrează neutralitatea politică şi nu sare în ajutorul candidatului liberal. Poate că văzându-i „mapa profesională de creştin”, Dumnezeu a considerat că are conştiinţa încărcată de prea multe păcate.
Pentru turul II pare să fi schimbat tactica. Oamenii şoptesc că viceprimarul Pleşca îi vizitează acasă pe votanţi ş-i mai ajută cu câte un zece lei, cum a văzut la televizor că a făcut şi Gheorghe Flutur de la Suceava. Lui Flutur i-au ieşit pasienţele, adică a fost ales preşedintele CJ Suceava, dar lui Pleşca nu-i garantează nimeni succesul. Oamenii s-au obişnuit să bea, să primească pachete, bani dar de votat, votează cu totul într-un alt mod. Exemple din acest fel îi plin judeţul şi a cam sosit vremea ca politicienii să înţeleagă că nu mai pot aduna voturi decât dată au programe credibile. În turul II, la Călăraşi se vor confrunta penegiştii, prin candidata Elena Vrajotis, o răsfăţată a electoratului local care a obţinut în turul I 675 de voturi şi liberalul Ion Pleşca, cu o zestre de numai 331 de voturi. Despre Vrajotis oamenii spun că-i Ioana d’Arc de Călăraşi, care are curajul să spargă mafia locală. Localnicii susţin că Vrajotis îi bărbătoasă şi va învinge. Dacă zic ei, aşa o fi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Românul şi momeala electorală
OJPC şi-a propus să desfiinţeze puţinele locuri de joacă amenajate
A jucat la poker banii împrumutaţi din bancă şi…
Georgian prins la graniţa României cu Ucraina
Strategic, Ţurcanu îi pregăteşte lui Flutur o nouă amendă
Şi-au luat adio, după ce electoratul le-a dat cu şutul în fund
Ţurcanu este dispus să facă pace şi să colaboreze cu Ţâbuleac
Interesele imobiliare aprind rău spiritele la Curteşti
proaspătul preşedinte al CJ, Mihai Ţâbuleac la un pas de a fi linşat
Omagiu adus lui Eminescu
Doi scriitori botoşăneni au intrat pe poarta Uniunii Scriitorilor
Prima parcare supraetajată la Botoşani
Toţi revoluţionarii botoşăneni au primit pământ
Persoanele necăsătorite pot adopta un copil
Program Tele'M Botoşani vineri,13 iunie
Ca să nu păţească ca Ceauseşcu, Voronin îşi pregăteşte fuga la Moscova
România ar putea avea din nou un guvern minoritar
Declaraţii ale tinerilor persecutaţi de regimul comunist de la Chişinău
Magistrală rutieră în jurul Mării Negre
Dilema Georgianei
Comentariul comentariilor (CXXXV)
(Ioan Rotundu)
Vă invită la o colaborare avantajoasă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog