Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25291
De la 07 Ianuarie 2003
92775501

Primarii - principala țintă a măsurilor restrictive impuse de guvern

  • 28 December 2017, 23:00
Oamenii de afaceri cu firme mici și mijlocii sunt însă „victime colaterale” ale unei dispute mai ample, care vizează mai ales primarii.
Pe fondul mutării contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați și al reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, mulți primari s-au plâns că vor primi în anul 2018 bani mai puțini de la Guvern, din cotele defalcate din impozitul pe venit. Guvernul le-a promis o suplimentare in 2018 a veniturilor platite de la bugetul central, dar aceasta suplimentare de venituri scade daca primariile inregistreaza excedent bugetar. Stiind acest lucru, multi primari si-au programat pentru decembrie plati pe proiecte, unele chiar si in avans, astfel incat sa nu fie prinsi cu excedent.
Acum, unii dintre primari s-au trezit ca nu au putut face la timp platile dorite si au ramas cu excedent, ceea ce se va traduce in sume mai mici platite de guvern in 2018. Potrivit informatiilor HotNews.ro, printre primariile afectate de aceasta schimbare subita se afla Constanta si Bucuresti.
"Efectul acestui ordin? S-a dorit blocarea primariilor care si-au propus diminuarea soldului la finalul anului. Cu alte cuvinte, guvernul nu a vrut sa lase primariile sa-si cheltuie fondurile, dintr-un motiv foarte simplu. Odata cu diminuarea veniturilor primariilor prin scaderea impozitului pe venit - adica bani produsi in local, guvernul a "bandajat" problema prin alocari catre primarii.
Dar aceste alocari scad daca primariile au sold (sau excedent) la final de an. Or, stiind acest lucru, primariile au inceput sa faca plati in decembrie pentru a nu ramane cu bani in conturi. Guvernul a vazut acest lucru si a luat decizia, vineri noaptea inainte de Craciun, de a limita posibilitatea ca primariile sa faca plati, astfel incat guvernul sa plateasca in 2018 cat mai putini bani catre primarii", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, pentru HotNews.ro.
Primaria Oradea nu a fost afectata, spune Bolojan, pentru ca si-a luat din timp masurile necesare pentru a face platile pana la termenul-limita. "Dar stiu sigur ca sunt colegi din alte primarii care nu au reusit sa se incadreze in noul termen anuntat vineri seara, inainte de Craciun", spune Ilie Bolojan.
În ordinul ministrului Ionut Mișa din 21 decembrie se prevedea:
„Începând cu data de 27 decembrie 2017 inclusiv, ordonatorii principali de credite ai bugetului local pot prezenta cereri pentru deschiderea de credite bugetare astfel: — În perioada 27 decembrie 2017—29 decembrie 2017 — pentru sumele pentru care în luna decembrie 2017 au fost aprobate acte normative care prevăd acordarea acestora şi efectuarea de plăţi din bugetul local aprobat pe anul 2017, precum şi pentru alte sume, pe bază de fundamentări justificate, semnate de ordonatorul principal de credite, cu aprobarea conducătorului unităţii Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului local şi a trezorierilor-sefi ai activităţilor de trezorerie și contabilitate publică sau a persoanelor care exercită atribuţii de trezorier-şef”.
A doua zi, prin Ordinul din 22 decembrie, Mișa le-a scurtat primarilor termenul de conformare:
„În data de 27 decembrie 2017 ordonatorii principali de credite ai bugetului local pot prezenta cereri pentru deschiderea de credite bugetare astfel:
– pentru sumele pentru care în luna decembrie 2017 au fost aprobate acte normative care prevăd acordarea acestora şi efectuarea de plăţi din bugetul local aprobat pe anul 2017”.
Și plata unor restanțe salariale pe care statul le are la anumite categorii de bugetari va fi întârziată din cauza devansării cu o zi a termenului de la Trezorerie. Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a afirmat miercuri că mii de dascăli din judeţ sunt afectaţi de el de-al doilea ordin al o ministrului Finanţelor, din 22 decembrie.
"Foarte multe unităţi şcolare aveau programări făcute pentru ziua de astăzi. Vineri, în Monitorul Oficial a apărut ordinul ministrului de Finanţe cu nr. 3315 prin care trezoreriile încheie programul de plăţi pe 27 decembrie, ora 12,00. Ceea ce este revoltător este faptul că această tranşă de bani a intrat foarte târziu în cont, adică joi şi vineri, după care s-a intrat în concediu.
Nu era timpul fizic să luăm aceşti bani. Şcolile erau programate pentru joi, pentru vineri dar au fost anunţate la ora 10,00 că programul este până la ora 12,00. Practic, au virat banii joi, 21 decembrie, sau vineri, 22 decembrie, iar acum îi iau înapoi. Prin urmare, oficialii statului român îşi bat joc de angajaţii din învăţământ ce au de primit hotărâri judecătoreşti. Banii din conturi se vor întoarce la bugetul statului. Nu vor putea fi viraţi în ianuarie", a declarat profesorul Laviniu Lăcustă, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, angajaţilor din sistemul de educaţie ieşean li s-a promis că în urma unor decizii judecătoreşti li se vor plăti restanţele la majorările salariale neacordate începând cu anul 2009. Suma totală pe care dascălii ieşeni o au de recuperat este de aproximativ 11 milioane de lei.
Și la Ministerul Dezvoltării Regionale sunt unele probleme legate de plățile de final de an, au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse oficiale.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presedintele moldovean Igor Dodon, vizat din nou de o procedura de suspendare
Guvernul a amanat pana la 1 iulie plata contributiilor,
a TVA si a impozitului pe profit in contul unic de la Trezorerie
Nu se amana intrarea in vigoare a OUG 79 privind trecerea contributiilor de la angajator la angajat
O instanta a obligat UDMR sa comunice informatii de interes public:
lista imobilelor detinute si inchiriate, lista operelor de arta detinute, diurnele pentru deplasari in strainatate
Creste numarul de muncitori straini admisi de Guvern in 2018
Noi reguli pentru ITP, de anul viitor. Inspecţii mai dese la maşinile vechi
Fost director Apele Romane, trimis in judecata sub acuzatia de luare de mita: \
Aproape 9 milioane de lei, un Volvo si un teren de 8.800 metri patrati / Miza: Barajul Runcu
Consilierul lui Florin Iordache va fi noul consilier la Bonn
Bancul zilei: La ce-i bună limba ebraică
Horoscopul zilei de 29.12.2017
Lumea lu’ Rotundu pregătită pentru noaptea de Revelion (II)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă