Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3171
De la 07 Ianuarie 2003
122888820

Primarul condamnat a avut parte de o înmormântare cu scandal

  • Ioan Rotundu
  • 18 May 2017, 23:00
Fostului primar al comunei Cristeşti, Ioan Aciobăniţei, i-a fost dat să aibă parte de un sfârşit nemeritat poate. Spre finalul celui de-al doilea mandat de primar a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie. Vestea nefericită a primit-o la sfârşitul lunii martie 2016.
Aciobăniţei a susţinut tot timpul că nu a comis nicio faptă ilegală ci a lucrat numai în interesul comunităţii iar acuzaţiile aduse de procurori că ar fi comis fapte de corupţie pe seama imaşului comunal sunt aberante. La alegerile din iunie 2016 a pierdut mandatul. Îl pierdea şi de na-r fi fost condamnat pentru că în comună numărul nemulţumiţilor de modul în care rezolva problemele crescuse alarmant. Măcinat de condamnarea primită, Aciobăniţei, deşi nu era bolnav, inima i-a cedat la vârsta de 64 de ani.
Înmormântarea a avut loc ieri, în cimitirul din satul Schit Orăşeni. Numai că preotul paroh din sat, Ioan Ungureanu, aflat în conflict cu ierarhii de la Protopopiatul Botoşani şi Mitropolia Iaşi, a primit interdicţie de a mai oficia slujbe şi servicii religioase. Despre scandalul de la biserica din Schit Orăşeni s-a scris şi se va mai scrie în presa botoşăneană.
Pe seama înmormântării de ieri s-au creat fel de fel de scenarii, printre care şi acuzaţia adusă preotului Ungureanu că a refuzat slujba de înmormântare. Numai că situaţia a stat cu totul altfel.
Imediat ce reprezentanţii reprezentanţii Protopopiatului şi ai Mitropoliei au aflat de înmormântarea care urma să se facă, au considerat momentul un prilej de-al scoate pe preotul Ioan Ungureanu din biserica apărată cu cerbicie de săteni. Fostul primar are un cumnat, fratele soţiei, preot în judeţul Suceava. Prin acesta s-a manipulat familia Aciobăniţei ca să refuze slujba de înmormântare săvârşită de preotul Ungureanu şi să solicite alţi preoţi. Aşa s-a format o echipă de şoc din mai mulţi preoţi în frunte cu protopopul Lucian Leonte şi vicarul administrativ de la Mitropolia Iaşi, preotul Marian Timofte, botoşănean la origine şi apropiat al protopopului Leonte.
Planul era ca să intre cu toţii în biserică pentru slujba de înmormântare şi totodată să-l evacueze pe preotul Ungureanu. Numai că preotul şi sătenii au simţit ce li se pregăteşte şi n-a descuiat biserica sigilată iar sătenii i-au sărit în apărare blocând intrarea în curtea bisericii. Rămaşi pe dinafară, cioporul de preoţi a mutat slujba de înmormântare la biserica monument istoric din Cristeşti unde slujeşte preotul Petru Macovei.
Ieri, la ora 13.00, mortul încă nu era adus la biserică iar cetăţenii din sat aşteptau să-şi vadă fostul primar pentru ultima oară (foto 1). De ce s-a ales tocmai această biserică pentru slujba de înmormântare situată la margine de sat şi nu biserica din centrul satului Cristeşti, răspunsul poate fi găsit în vârsta preotului Macovei apropiată de de cea a protopopului Leonte şi a ierarhilor de la Mitropolie. Au un limbaj comun cu rădăcini în „iepoca de aur” a lui Ceauşescu.
Fostul primar a fost înmormântat în cimitirul satului Schit Orăşeni, într-o zonă de morminte sărăcăcioase iar groapa a fost una simplă (foto 3), în contrast cu cavourile luxoase din jur. Nu ştiu cine are cimitirul în administrare dar putea ca măcar în dimineaţa înmormântării să fi cărat gunoiul şi crucile vechi adunat chiar la poarta de intrare (foto 2). N-a fost o imagine prea plăcută pentru înaltele feţe bisericeşti care deja cugetau la noi metode de răzbunare pe preotul Ungureanu care, ieri, s-a dovedit mai abil ca ei şi n-a putut fi scos din biserică.
Orice interpretare va fi dată prezenţei înaltelor feţe bisericeşti, încercarea vicleană de evacuare a preotului Ungureanu a fost adevăratul motiv. Dacă n-ar fi fost acest scandal cu preotul Ungureanu, n-ar fi fost nici urmă de protopop sau vicar la înmormântarea unui condamnat, fie el şi fost primar cu cumnat preot. Ar fi fost o înmormântare obişnuită, urmată de bârfele babelor despre ce a fost sau n-a fost pe placul lor.
Cât despre preotul Petru Macovei de la biserica din Cristeşti, unde s-a săvârşit slujba de înmormântare, la adresa lui am primit mai multe reclamaţii. Aşa că veţi mai auzi şi citi despre persoana sa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Tranzacţie onestă
Horoscopul zilei de 19.05.2017
Ministrul Tudorel Toader: "Avem prea multe incriminari in legile speciale
Cetateanul roman sta cu Monitorul Oficial in mana toata ziua?"
Ministrul Justitiei anunta ca modificarea codurilor penale si civile, pentru aducerea "la standarde europene", ar putea fi finalizata in toamna
Proiectul de punere in acord a Codului penal cu deciziile Curtii Constitutionale nu va fi prezentat Guvernului fara avizul CSM
Mircea Kivu recunoaste ca a colaborat cu Securitatea:
Nu gasesc alt resort pentru a fi semnat angajamentul decat lasitatea
Japonia: Printesa Mako si-ar putea pierde titlul,
daca se logodeste cu iubitul sau, care nu are sange albastru
Fiul cel mare al lui Donald Trump se afla in Alba,
unde a participat la o partida de vanatoare si a vizitat un castel
Klaus Iohannis, dupa ce Senatul a decis ca seful "Doi si-un sfert" va fi numit fara avizul CSAT:
In ultima instanta voi ataca eu la Curtea Constitutionala
Romania, locul 5 in Europa la consumul de alcool,
imediat dupa Rusia
Cresterea pe primul trimestru va ramane 5.7%, va garantez!
Datele au fost contestate din necunoastere
Culisele venirii lui Donald Trump Jr in Romania.
Vanatoarea, munitie gratis pentru anti-americani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog