Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20667
De la 07 Ianuarie 2003
122880734

Primarul destituit al Moscovei l-a acuzat de făţărnicie pe Medvedev

  • 29 September 2010, 23:00
* demiterea lui Iuri Lujkov nu va avea consecinţe economice pentru capitală Luni, cu numai cateva ore inainte de decretul presedintelui privind destituirea din functie a primarului Moscovei, Iuri Lujkov i-a trimis o scrisoare sefului statului. Copia documentului a fost postata pe pagina electronica a cotidianului New York Times, dar curand dupa aceea siteul a incetat sa mai raspunda la solicitarile utilizatorilor. Deocamdata nu se stie daca este vorba de o supraincarcare a retelei sau mana hackerilor.
Oricum, textul apare pe siteul postului de radio Eho Moskvy. Scrisoarea nu cuprinde traditionalul mod de adresare „Stimate...!”, la fel cum nu se incheie cu obisnuita formulare „Cu respect....”. Lujkov incepe simplu: „Domnule Presedinte!" In primul rand, el dezvaluie cateva dintre circumstantele destituirii sale. Lujkov arata ca la 17 septembrie a fost invitat de seful administratiei prezidentiale, Sergei Naryshkin, care l-a anuntat ca Medvedev i-a cerut sa ridice problema demisiei.
Interesandu-se de motivele unei asemenea decizii, oficialul de la Kremlin nu a putut raspunde, explicand numai ca este vorba de neincredere prezidentiala. Intelegand ca, de buna voie, Lujkov nu va demisiona, Naryshkin i-a oferit o saptamana de gandire. Ragazul de sapte zile, Lujkov l-a petrecut in concediu. Lujkov s-a ingrijorat de starea democratiei din Rusia.
Dupa care s-a prezentat la seful statului cu cererea de demisie, care insa nu a fost citita. In cerere, Lujkov a scris, de asemenea, ca „la noi in tara dreptul de a-ti expune punctul de vedere exista din 1937”. Iuri Lujkov a amintit, de asemenea, afirmatiile presedintelui de la forumul economic de la Iaroslavl: „Cine nu este de acord, sa treaca in opozitie”, pe care le-a comparat cu lozinca „Cine nu este cu noi, este impotriva noastra”.
Comentand demiterea lui Lujkov, premierul Vladimir Putin a declarat ca seful statului a actionat in conformitate stricta cu litera legii. „In ceea ce priveste procedura in sine, umila dumneavoastra sluga a fost autorul legii conform careia sunt promovati si inlaturati din functii liderii regionali. Presedintele Dmitri Medvedev a actionat in stricta conformitate cu legea si in cadrul competentelor sale”, a spus Putin, citat de RIA Novosti. „Iuri Lujkov a facut multe pentru dezvoltarea Moscovei si, intr-o mare masura, el este o figura emblematica a Rusiei moderne. Dar este evident ca relatiile primarului cu presedintele nu s-au aranjat. Dar primarul este subordonatul presedintelui si nu invers, de aceea au fost nevoie de masuri pentru normalizarea acestei situatii”, a spus seful guvernului.
Demiterea lui Lujkov nu va conduce, dupa toate probabilitatile, la consecinte economice serioase pentru capitala, cred expertii. In pofida faptului ca patrimoniul Moscovei este foarte mare, mostenirea lui Lujkov nu este chiar atat de importanta, scrie Kommersant.
Cel mai puternic subiect economic in structura guvernului Moscovei il constituie complexul constructiilor, a carui cifra de afaceri se apropie de 14 miliarde dolari pe an. Orasul detine, de asemenea, participatii la combinatul petrolier moscovit, iar departamentul pentru piata alimentara este un important jucator al pietei de resort a Rusiei.
Potrivit datelor statistice, capitala consuma pe an peste 10 milioane tone de produse alimentare, Moscova asigurand 40% din volumul total al comertului cu produse alimentare. In ajun, agentia Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al Moscovei in valuta straina si nationala la nivelul BBB, cu prognoza pozitiva. Kommersant noteaza ca preturile ridicate si deficitul de terenuri al Moscovei se explica prin faptul ca primaria s-a opus intotdeauna vanzarii acestora. Daca in restul Rusiei intreprinderile puteau cumpara teren la un pret echivalent a 2,5% din valoarea de cadastru, in capitala si Sankt-Petersburg, acest procent a fost de 20%.
In plus, cei doritori sa achizitioneze terenuri erau obligati sa se judece cu autoritatile pentru dreptul de a deveni proprietar. Cheltuielile bugetare ale Moscovei au fost stabilite pentru 2011 la nivelul de 1,29 trilioane ruble, ceea ce inseamna 12% din cheltuielile bugetare ale Rusiei.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 30 septembrie
Bancul zilei: Preotul şi prostituata
UE şi SUA ar putea deveni mediatori în diferendul transnistrean
O româncă în politica italiană
După ce s-a luptat cu comentatorii Olguta Vasilescu se luptă acum cu ungurii
Franklin Templeton a preluat in mod oficial administrarea Fondului Proprietatea
România ar putea adera la zona euro in 2016
cu un an mai târziu decât termenul prevăzut
Iranul a prezentat trei escadrile de hidroavioane
dotate cu mitraliere si camere de supraveghere
Universurile paralele sunt posibile
Aura Vasile (PSD) îi doreşte lui Mircea Toader (PDL patru gemeni
pe care să-i crească cu facilităţile de la stat
Persoanele cu restante la asigurările de sănătate vor fi executate silit
Geir Haarde ar putea fi primul lider mondial pus sub acuzare pentru criza financiară globală
Grevele din România pot conduce ţara la colaps
demonstraţiile paşnice pot degenera în confruntări armate
Teatrul „Mihai Eminescu” ridică cortina stagiunii 2010-2011
Botoşănenii pot să ia cu asalt noul magazin Praktiker
Apă non-stop la Darabani
„Tineret în acţiune”
Tânăr de 18 ani prins fără permis de conducere
Începe, în sfârşit, reabilitarea trotuarelor din Frumuşica?
S-a reorganizat programul la cabinetele din Policlinica spitalului judeţean
Noul normativ sanitar împiedică medicii tineri să intre în sistem
Centru de excelenţă pentru elevii foarte deştepţi
Ministerul Sănătăţii vrea să reducă numărul celor exceptaţi de la plata asiguirării
Viorel Coman- tânăr liberal naşpa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog