Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
27309
De la 07 Ianuarie 2003
118292502

Profesori de limbă română din regiunea transnistreana, audiați in Parlamentul European

  • 29 November 2012, 23:00
O premieră în Parlamentul European: au fost audiați 16 profesori care predau in limba română in regiunea transnistreană. Acestia au fost invitati la Bruxelles de europarlamentara română Monica Macovei, care este presedinta Delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova, scrie Europa Liberă, preluata de Romanian Global News.
Rusia a fost condamnată luna trecuta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru încălcarea dreptului la educaţie în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. In urma verdictului, Moscova a fost obligată să achite reclamanţilor peste 1 milion de euro. Mai mult, Curtea a stabilit că Moldova nu se face in niciun fel vinovată de violarea dreptului la educaţie în aceste cauze și că vina și responsabilitatea îi revin exclusiv Rusiei.
Cu toate acestea, discriminarea elevilor din scolile de limba româna continua in Transnistria, cum a amintit-o, vorbind în Parlamentul European, ambasadorul Moldovei în Belgia, Mihai Gribincea:
„Guvernul Republicii Moldova consideră că practica autorităților separatiste de a îngrădi părinților moldoveni dreptul de a alege în ce alfabet să fie educați copiii lor este o violare a drepturilor omului. Copiii moldoveni, pe întreg teritoriul țării, trebuie să aibă dreptul să învețe în limba lor maternă, atât în formă orală cât și scrisă.”
La rândul sau, europarlamentara Monica Macovei, gazda reuniunii, a amintit izolarea cetatenilor Transnistriei si conditiile dificile in care se poate ajunge in acest stat de non-drept:
„Pe șosea e sârmă ghimpată și e un post unde sînt soldații ruși cu vechile și vestitele kalașnikov. Eu, ca cetățean al Uniunii Europene, nu pot intra acolo decât dacă dinainte trimit un fax sau o scrisoare la autorități, la președinte, - totul e de fapt decis de președinte, - iar după ce se acordă permisiunea lista cu cei care au voie să intre e trimisă la acest... post de frontieră, sau cum vrem să-i spunem.”
Eugenia Halus, directoarea scolii Evrica din Râbnița, a rezumat conditiile in care functioneaza cele opt institutii de invatamant in limba romana din Transnistria:
„Cinci din aceste instituții de învățământ nu au sediu propriu. Elevii învață în încăperi arendate, transformate, sau sînt nevoiți să se deplaseze în alte localități, deoarece autoritățile separatiste le-au confiscat clădirile. Lipsa condițiilor de instruire, atacul psihologic practicat persistent și permanent, inclusiv prin mass media regionale, duc la micșorarea catastrofală a numărului de elevi în aceste opt instituții de învățământ. In urma acțiunilor abuzive ale administrației de la Tiraspol, precum și a promovării unor discursuri pline de ură pe toate căile posibile, împotriva celor care studiază în aceste instituții, an de an scade esențial numărul copiilor care solicită învățarea în aceste instituții.“
Romanian Globan News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Maria reclamantă şi Ion pârât
Gastronomie: Frigărui marinate de miel
Care e schema deturnării de fonduri de care e acuzat Nelu Iordache, patronul Romstrade şi Blue Air
banii furaţi ar fi fost cheltuiţi pe terenuri şi un avion
Cine importă gaze, la ce preţ, de unde şi cât
USL vrea să distrugă relaţia cu partenerii strategici
Frankfurter Allgemeine Zeitung semnalează un nou posibil caz de plagiat în Guvernul Ponta
Ecaterina Andronescu ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din anul 2003
Nicolae Negru: Să nu ne irosim votul
Mândria de a fi Victor Ponta
În ajunul Zilei de Învrăjbire Naţională
Ioan Rotundu
Botoşani: Medicii botoşăneni vor o nouă dezbatere pe tema Legii Sănătăţii
Se amână pronunţarea în procesul Spitalului Judeţean cu „Casa”
Botoşani: Cancerul pulmonar ajunge la cifre îngrijorătoare
Ponta a declarat că-l va scoate pe Năstase din puşcărie
B otoşani: Banii de navetă ai profesorilor, recuperaţi cu executorii judecătoreşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă