Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10288
De la 07 Ianuarie 2003
79872901

Profesorii de la Bac sunt copleşiţi… cu sancţiuni

  • 15 February 2010, 23:00
Profesorii au fost avertizaţi de conducerea Ministerului Educaţiei că riscă sancţiuni din cele mai aspre, mergând chiar până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, dacă vor fi prinşi cu ilegalităţi la bacalaureat. Avertizările transmise ieri de la Minister, printr-un comunicat, fac referire şi la aşa numitul „fond de protocol”.
„Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea unor beneficii sau a protocolului pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare”, se arată în comunicatul adresat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat început ieri.
Pentru că probele orale nu sunt apreciate cu note, şi deci nu contează în final la rezultatul bacalaureatului, este puţin probabil ca elevii şi părinţii acestora să fie interesaţi să cotizeze la fondul de protocol, devenit o obişnuinţă în ultimii ani la bacalaureat. Avertizarea ministerului ar fi fost mai potrivită în preajma probelor scrise ale bacalaureatului.
În acelaşi comunicat adresat cadrelor didactice, reprezentanţii ministerului mai menţionează că profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, vor fi sancţionate în conformitate cu prevederile metodologiei sau ale Codului penal.
În astfel de cazuri, comisia de bacalaureat judeţeană va sesiza în scris organele de cercetare penală. „Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 - 6 luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă. De asemenea, abaterile săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile pentru examenul de bacalaureat sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual”, mai sunt avertizaţi profesorii.
În plus, profesorilor care nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile în comisiile de bacalaureat, care manifestă neglijenţă sau încalcă prevederile prezentei metodologii, li se suspendă, pe o perioadă de 1-5 ani, dreptul de a participa la sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat, avertizează şefii ministerului. Decizia privind suspendarea dreptului de participare a acestor cadre didactice în comisiile de examen ale sesiunilor ulterioare este luată de comisia de bacalaureat judeţeană. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Vasile la al treilea coniac
Să fi avut Năstase gura aurită?!
Gastronomie atractivă: Găină cu sos de ceapă
Discuţie telefonică între preşedinţii celor două state româneşti
Pod peste Prut şi Universitate românească la Ungheni
Republica Moldova lucrată pe la spate
Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Mare
Adrian Năstase se retrage din cursa pentru şefia PSD
Ungaria renunţă la o noua tranşă din împrumutul de la FMI şi UE
Mircia Gutău a primit oficial titlul de cetăţean de onoare
Japonia rămâne a doua economie mondiala în 2009
pe fondul evoluţiei pozitive din ultimul trimestru
PNL rămâne adeptul Parlamentului bicameral
Radu Mazăre candidează la preşedinţia PSD
Val de autodenunţări la Fisc
după achiziţionarea unui CD cu nume şi conturi din Elveţia
Comentariul comentariilor (XXX)
Ioan Rotundu
Listă, ca să încapă şi profitorii!
Ioan Rotundu
Candidez la preşedinţia PSD. Mitrea anunţă că s-ar putea retrage
Vot pe liste, norma de reprezentare, Congres la Romexpo
Fetita de 7 ani aleasă regina unei şcoli de samba nu a rezistat
presiunii şi a izbucnit în plâns, la Carnavalul de la Rio
Un pod adevărat, trainic şi european peste Prut ne uneşte din nou
moldovenii au fost reprezentaţi de prim ministruromânii s-au mulţumit cu ministrul de Interne
Apa Grup are parte la amenajarea vămii
A încercat să dea mită, dar nu i-a mers
A refuzat recoltarea probelor biologice de sânge
Rezidenţiatul mai la toamnă
Bolnavii n-au medicamente, iar DSP le oferă filme instructive
În prima zi de examen avem un Bac fără evenimente
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă