Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18692
De la 07 Ianuarie 2003
122878759

Profesorul Constantin Moroşanu a fost înmormântat într-o atmosferă sobră şi protocolară

  • - un epitaf pentru mormântul său „N-am dorit să mă nasc român, am primit această onoare”
  • 20 October 2016, 23:00
Ieri, profesorul dărăbănean Constantin Moroşanu, mare patriot şi susţinător al flăcării românismului între românii din Regiunea Cernăuţi – Ucraina şi Republica Moldova a fost înmormântat în cimitirul vechi al satului Teioasa, cartier al oraşului Darabani, loc unde s-a născut şi a trăit până la vârsta de 56 de ani când a trecut în eternitate.
Au venit să-l conducă pe ultimul drum prietenii săi din Bucovina de Nord, raioanele Herţa şi Noua Suliţă, din Cernăuţi, capitala regiunii, în frunte cu primarul localităţii Mahala, Elena Nandriş, românca care i-a sfidat pe judecătorii de la Cernăuţi declarându-le că este româncă de peste 500 de ani (aluzie la atestarea documentară a localităţii Mahala) dar că ea se simte şi mai veche, din vremea dacilor.
Cu lacrimi în ochi Nandriş mi-a explicat că moartea prematură a profesorului a creat un gol imens în relaţiile frăţeşti cu românii din zona Darabanilor şi nu ştie dacă nu cumva prezenţa la înmormântarea profesorului nu va fi şi ultima prezentă a sa în această zonă.
Vasile Bâcu – preşedintele Societăţii culturale „Mihai Eminescu” Cernăuţi a rememorat acţiunile desfăşurate împreună cu profesorul cu care s-a cunoscut prima oară în anul 2008. Jurnalistul ucrainean de origine română Adrian Medvedi, cel care a fost prezent la toate acţiunile comune ale românilor din cele trei entităţi statale româneşti,. Şi-a exprimat durerea sufletească care l-a cuprins când a aflat cumplita veste a morţii profesorului.
Poetul Gheorghe Şodrângă, un alt mare patriot român din Regiunea Cernăuţi, şi-a amintit cum l-a cunoscut prima oară pe profesor şi cât de mult s-a ataşat de el pentru că a descoperit în persoana acestuia un român sincer şi ataşat valorilor istorice naţionale aşa cum s-au desfăşurat ele, având curajul să rostească adevărul chiar în faţa celor care î-l mistificase.
Din Republica Moldova au venit cinci primari de localităţi. Am stat de vorbă cu Anatoli Ciobanu, primarul localităţii Pererita, locul de naştere al poetului Grigore Vieru. Şi Ciobanu şi-a exprimat temerea că moartea profesorului înseamnă şi dispariţia verigii de legătură a lor cu zona comunelor româneşti de peste apa Prutului.
Primarul comunei Coţuşca, Dan Vezeteu, un alt colaborator al profesorului, a recunoscut că va avea o mare problemă să poată continua Festivalul internaţional de folclor pe care l-a organizat în primă ediţie în primăvara acestui an. Profesorul Moroşanu era cel care ţinea legătura cu factorii culturali din Ucraina şi Moldova şi-i organiza să poată veni în România să participa la astfel de evenimente culturale.
Puternic afectat de moartea profesorului, aproape plângând, Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş, crede că va putea să preia o parte din responsabilităţile asumate de profesorul Moroşanu şi va putea să menţină relaţiile de prietenie cu românii din Ucraina şi Moldova. Dealtfel îşi propusese ca după slujba de înmormântare să-i invite pe românii din Ucraina şi Moldova la un restaurant din Darabani şi să stabilească modalităţile viitoare de a ţine legătura cu ei.
Dintre politicienii care au beneficiat de-a lungul timpului de acţiunile profesorului, beneficiind de imaginea publică a acestuia, n-a fost prezent decât senatorul Corneliu Popescu. Deputatul liberal Costel Şoptică, cel care nu a ratat niciun prilej de a se urca pe scena evenimentelor organizate de profesor n-a considerat să-şi ia un ultim rămas bun.
Procesiunea a pornit de la casa părintească a profesorului iar cortegiul funerar a trecut pe la şcoala unde Constantin Moroşanu a fost elev şi apoi zeci de ani profesor. Directorul şcolii, profesorul Lucian Florea a dat citirii unui mesaj colegial de despărţire. De la biserică, cortegiul s-a deplasat la cimitir. Aici profesorul dorohoian istoric dr. Vasile Adăscăliţei, cel care l-a însoţit frecvent pe Moroşanu în deplasările sale prin Regiunea Cernăuţi şi Republica Moldova, a rostit un cuvânt de despărţire, omagiind meritele celui care peste câteva minute a fost coborât în groapă pentru veşnicie.
Am realizat un reportaj „In memoriam” surprinzând impresiile celor veniţi să-l conducă pe profesor pe ultimul drum, reportaj în care am inclus şi o secvenţă filmată la Muzeul „George Enescu” din Dorohoi unde, tot ieri, au avut loc mai multe evenimente culturale. Şeful Secţiei de memorialistică din cadrul Muzeului Judeţean Botoşani, istoricul militar dr. Sergiu Balanovici a cerut audienţei să ţină un moment de reculegere în memoria profesorului, făcând un scurt rezumat asupra personalităţii acestuia. Şi-a încheiat cuvântul cu o recomandare de epitaf pentru profesor: „Nu am vrut să mă nasc român, pur și simplu am avut onoarea”
Reportajul va fi difuzat pe Tele’M Botoşani, sâmbătă, 22 octombrie, ora 19.00 în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, cu reluare duminică noaptea şi luni la amiază.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 21.10.2016
Bancul zilei: Amabilităţi
Locuitorii unui sat din Alba spun ca sunt terorizati de un urs ce le-a ucis sapte vaci
si de o haita de lupi ce da tarcoale turmelor de oi
Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu Theresa May:
Vom negocia cu foarte mare aplomb soarta romanilor din Marea Britanie
Demersul Coalitiei pentru Familie nu este o "cale a fanatismului religios"
Klaus Iohannis: Un premier politic e un premier asumat clar de un partid sau o coalitie,
nu ma intereseaza deloc daca e membru de partid sau nu
Dacian Ciolos, despre atacurile la Kovesi: Vad o campanie disperata
Pe ce loc se afla Botosani in topul judetelor cu cele mai multe centrale termice de apartament
Bătălie pe viaţă şi pe moarte în PNL Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog