Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25276
De la 07 Ianuarie 2003
122885343

Profitorii

  • 6 October 2010, 23:00
„Profitorii” este titlul reportajului care va fi difuzat în această seară, la ora 20.30 pe Tv SOMAX, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu. Cu ceva timp în urmă am publicat în paginile Jurnalului concluziile unei anchete privind modul în care s-au întocmit listele cu persoanele sinistrate de pe urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iunie.
Am arătat în acel reportaj că la Cândeşti, deşi numai două persoane şi-au pierdut casele sub apele Siretului şi ale râului Molniţa, pe lista depusă la Guvern au fost înscrise peste 40 de persoane, ceea ce a stârnit protestele localnicilor. Prefectul Cristian Roman mi-.a promis că va trimite la Cândeşti o comisie care să verifice cum stau lucrurile. De atunci a trecut ceva timp, Dar prefectul n-a făcut publice concluziile comisiei. Pentru că prin sat s-a zvonit zvonit că cei trimişi de prefect au fost purtaţi cu veriga-n bot de către oamenii din primărie pe unde au avut aceştia interes şi pentru că, neoficial, comisia ar fi stabilit că ce s-a scris în Jurnalul nu este adevărat, m-am dus din nou în satul cu pricina.
De această dată cu cameramanii după mine şi am filmat, să vadă şi orbii, că în Cândeşti cel puţin două case se construiesc din bani guvernamentali fără ca prin curtea acestor gospodari să fi trecut vreun strop de apă ieşită dintre malurile celor două râuri: Siret şi Molniţa.
Văzându-ne că filmăm, oamenii s-au adunat în jurul nostru şi au început a vocifera că adevăratele persoane inundate nu apar pe listă dar apar în schimb persoane care n-au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Unele dintre aceste persoane protestatare au acceptat să fie filmate şi apar în reportaj Aşadar, la Cândeşti, „Profitorii” există în carne şi oase, dar nu pot fi văzuţi şi de oficiali. Nu ştim din ce motive suferă oficialii de orbul găinii, dar sperăm să aflăm.
La Hilişeu Horia a fost şi prefectul Roman. Acesta a declarat presei locale că acolo totul este în regulă, bine organizat şi că sinistraţii vor avea casă nouă înainte de venirea iernii. Ne-am dus şi noi să filmăm această minune. Numai că totul a fost pe invers.
În primul rând că depozitul de materiale pentru construcţia celor 66 de case era nepăpzit iar vreo trei căruţe încărcau materiale fără supravegherea cuiva. Muncitorii care lucrau la câteva case, când ne-au văzut că filmăm au dispărut urgent, abandonând uneltele de lucru. Probabil lucrau la negru:
Mai multe familii au abia turnată temelia casei iar un anume Roman nu are nici măcar temelia. Iar omenii sunt disperaţi că iarna bate la uşă şi materialele pentru construcţia caselor n-au venit în totalitate. Lipsesc lemnele, scândurile, uşile şi geamurile, tabla pentru acoperiş.
Primarul Constantin Babliuc s-a arătat optimist şi ne-a garantat cu mâna pe inimă că într-o lună de zile toate cele 66v de case vor fi gata pentru a-şi primi stăpânii. Mă îndoiesc!
La Dorohoi ne-am înţeles telefonic cu viceprimarul liberal Sorin Clim să ne întâlnim la locaţia unde se construiesc casele sinistraţilor. N-a venit la întâlnire, n-a mai răspuns la telefon. Am filmat la locuinţa artistului Petrică Maxim, şi el inundat de apele venite de nu se ştie unde. Maxim aştepta proiectantul să-i termine de proiectat reparaţiile care se derulează. Are casa întoarsă pe dos, atelierul plin de nămol, piese de ceramică depozitate pe unde nu te aştepţi. Dar omul, ca orice artist, este optimist şi speră să-şi refacă casa până la primul îngheţ.
La Ibăneşti lucrurile stau în normalitatea lor. Primarul Romică Magopeţ, fără a se baza pe sprijinul oficialilor şi-a luat soarta în propriile mâini şi a purces la ridicarea caselor pentru sinistraţi., Ba le construieşte şi câte o anexă, adăpost pentru animale. Primarul este visător, optimist şi a vorbit în faţa camerei de filmat foarte poetic. Se merită să-l priviţi şi să-l auziţi. Aşadar, în această seară vă invit la „Profitorii” şi nu veţi regreta!
Ioan Rotundu

Nota redacţiei: Fotografii din timpul inundaţiilor de la Ibăneşti,


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 7 octombrie
Bancul tilei: Reportaj sexual
Sex cu duşmanul. Cu dezlegare de la rabin
Afară, poliţistul nu riscă să-sş piardă slujba şi respectul societăţii
La noi are venitul mai mic decat o amenda. Si ce respect pierde el?
De ce noua lege a pensiilor va produce efecte reale doar peste 20 de ani
Antonescu, în topul parlamentarilor cu cele mai multe absenţe
IPP e un simplu agent de propagandă al lui Traian Băsescu
România va avea in 2010 cea mai severă contracţie economica din Europa emergentă
Ameninţarea la adresa Europei este reală
"Investigaţie majoră" a OLAF la proiectele cu finanţare SAPARD
peste 60 de cazuri deja anchetate; controalele se extind.se soliciăa recuperarea integrală a fondurilor acordate
Autonomia Găgăuziei utilizată de Rusia ca element tactic pentru federalizarea Basarabiei
Un sfârşit tragic şi nemeritat
Comunicat de presă E. ON Gaz Distribuţie
Proiectul „Sistemul eficient de gestionare a deşeurilor din zona Flămânzi” va fi lansat oficial
Trotuarele din strada Bucovina distruse din nou
Mii de locuri de parcare pentru botoşăneni
O jumătate de tonă de electronice stricate
Cei din Sănătate au din nou chef de proteste
Sindicatul din învăţământ vrea ca şi părinţii să se alăture protestelor
Malpraxisul luat ceva mai în serios printr-o nouă lege
În privinţa bolnavilor cronici Ministerul Sănătăţii vrea să pară milos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog