Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20064
De la 07 Ianuarie 2003
122905713

Proiectul USR

  • cei ce produc zgomote puternice in locuinta primesc amenzi contraventionale daca in locuinta unei persoane care depune plangere nivelul depaseste 35 de decibeli
  • 7 March 2018, 23:00
Senatul a adoptat miercuri o propunere legislativa initiata de USR prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile in locuinte si in institutii publice si amenzi pentru depasirea acestora, potrivit Agerpres. Proiectul prevede introducerea in sarcina agentului constatator a obligatiei de a masura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat si verificat metrologic.
Potrivit acestui proiect, se vor da amenzi de pana la 1.500 de lei si prevede majorarea cu jumatate a limitelor amenzilor in cazul repetarii contraventiilor.
Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, pe motiv ca "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustica este nepotrivita, in contextul in care la aparitia organelor de ordine publica solicitate prin apelul 112 astfel de activitati inceteaza".
Propunerea legislativa, care a fost adoptata de Senat cu 80 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de for decizional in acest caz.
Potrivit actului normativ, amendat in Comisia juridica si adoptat de plen, constituie contraventie "tulburarea fara drept a linistii persoanelor din locuinte sau din alte imobile cu functiuni echivalente locuirii, intre orele 7.00 - 14.00 si 16.00 - 23.00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 35 dB, masurat in interiorul locuintei sau al imobilului persoanei vatamate, in camera indicata de aceasta, cu ferestrele inchise, ca urmare a producerii de zgomote, larma, strigate, tipete ori alte manifestari similare sau a folosirii oricarui aparat, obiect ori instrument muzical". [n.r. sublinierea apartine redactiei]
Tot contraventie constituie depasirea nivelului de presiune acustica de 30 dB in locuinte intre orele 14.00 - 16.00 si 23.00 - 7.00, masurat in conditii similare.
Propunerea legislativa amendata incadreaza tot la contraventii "tulburarea fara drept a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau alte centre de ingrijire medicala, instante de judecata, alte autoritati publice centrale sau locale, institutii publice, regii autonome, societati reglementate de Legea societatilor 31/1990, lacase de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul Romaniei, in timpul de functionare, daca acesta se incadreaza intre 7.00 - 23.00, de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 45 dB". Pentru intervalul orar 23.00 - 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.
Un alt amendament stabileste ca, atunci cand masurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce tin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de masurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatator.
Contraventiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie, politistii de frontiera.
"Ma bucur ca senatorii au dat un vot pozitiv imbunatatirii constatarii acestui tip de contraventii, ca prim pas pentru solutionarea unei probleme a tulburarii linistii publice prin zgomot, cu care se confrunta majoritatea romanilor si care afecteaza calitatea vietii acestora", a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, initiatorul proiectului, intr-u comunicat USR.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Coca Cola va lansa o bautura alcoolica pentru prima oara in istoria sa
Bancul zilei: Dispută matrimonială
Horoscopul zilei de 8.03.2018
Viorica Dancila, pronuntand de sase ori "imunoglobina" in loc de "imunoglobulina":
Demersurile pentru achizitionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de catre compania nationala Unifarm SA
Avalansa de sesizari privind aspecte ale activitatii si conduitei procurorilor DNA
Rusia este supectata ca a folosit bombe mai putin precise pentru a da vina pe Siria pentru crime de razboi
Desi numarul actiunilor disciplinare a scazut, a crescut numarul abaterilor savarsite cu reacredinta.
Comportamentul nostru este de natura a contribui la ridicarea increderii in actul de justitie
Nicolae Banicioiu si-a depus candidatura la functia de presedinte executiv al PSD,
fara a avea insa sustinerea organizatiei sale/ Ecaterina Andronescu si-ar putea depune joi candidatura
Decizie a Ministerului Sanatatii in criza imunoglobulinei:
a cumparat in 2017 un medicament nepotrivit. Autoritatile ascund pretul platit pentru tratamentul gresit
Comisia Europeana: Progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva coruptiei au fost puse in pericol din nou.
Boom-ul economic, bazat pe consum
MAE, despre raportul Comisiei Europene:
Confirma avansul inregistrat anul trecut de economia Romaniei, tendinta de consolidare a investitiilor publice si imbunatatirea potentialului de crestere si a conditiilor de pe piata muncii
Felicitare pentru 8 Martie fin partea redacţiei Jurnalul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog