Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15631
De la 07 Ianuarie 2003
122901280

Proiectul de Dezvoltare Rurală la final

  • 3 September 2007, 23:00
Proiectul de Dezvoltare Rurală se apropie de final. Pe data de 30 septembrie acesta va fi încheiat în toate cele cinci judeţe pilot, printre care şi Botoşani. Cu această ocazie a fost ieri prezent la Botoşani Ionel David, specialist în monitorizare şi evaluare la Unitatea de Management din Bucureşti. Proiectul de dezvoltare Rurală se încheie după şase ani, rezultatele finale fiind deja conturate. În valoare totală de 53milioane dolari, proiectul este finanţat în proporţie foarte mare de Banca Mondială, care a contribuit cu 40 milioane. PDR se derulează sub coordonarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative începând din 2002, pe baza împrumutului de la Banca Mondială.
Iniţial au fost selectate câte 20 de comune din judeţele pilot Botoşani, Călăraşi, Dolj, Sălaj şi Tulcea, ajungându-se prin proiecte ale asociaţiilor de comune la 116 beneficiari. Proiectul a avut ca obiective dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale administraţiei publice locale şi asigurarea unui mai bun acces al locuitorilor din mediul rural la servicii de calitate prin înfiinţarea de proiecte de mică infrastructură rurală, în principal reabilitări de drumuri prin împietruire şi realizarea de mici sisteme de alimentare cu apă”, a declarat Ionel David.
La nivelul fiecărei comune pilot au fost implementate în medie două cicluri de subproiecte de mică infrastructură însumând maxim 300.000 dolari. Judeţul Botoşani a beneficiat de 45 de subproiecte, din care 41 pentru modernizări de drumuri şi doar patru pentru alimentări cu apă. Unul din criteriile de eligibilitate a fost reprezentat de nivelul de dezvoltare sub media pe ţară.
Fiecare comună a trebuit să aleagă la momentul respectiv în urma unei dezbateri publice dacă vrea alimentare cu apă sau reabilitare drum. În Botoşani, din cele 45 de subproiete mai trebuie finalizate doar două, care se află însă la stadiul final, urmând ca luna acesta să fie făcute recepţiile.
„Au rămas nerecepţionate două alimentări cu apă, de la Ungureni, unde este o extindere realizată acum doi ani de zile şi Tudora, unde sunt probleme şi de captare şi pompare. Ele sunt în fază finală de execuţie şi vor fi recepţionate”, a declarat Dan Botez, şeful Unităţii de Implementare Botoşani a Proiectului de Dezvoltare Rurală. Din punctul său de vedere la Ungureni s-ar fi putut face recepţia în cazul în care mobilizarea autorităţilor locale ar fi fost mai mare. Deşi lucrarea este practic terminată, la Ungureni este o problemă cu sursa. „Nu putem face recepţie decât dacă este apă în instalaţii. Din ce s-a făcut prin SAPARD sunt probleme. E posibil să fie treabă de exploatare”, a declarat Dan Botez.
În ceea ce priveşte lucrarea de la Tudora, s-a dorit o modificare a amplasamentului reţelelor de distribuţie. Lucrările sunt şi acolo în fază finală. „În momentul în care cetăţenii au luat decizia tipului de lucrare s-au testat fântânile publice şi la Botoşani oamenii au preferat să aibă drumuri”, a declarat specialistul în monitorizare şi evaluare la Unitatea de Management din Bucureşti. Cei care au avut proiecte şi în asociaţii de comună au fost cei mai câştigaţi, având parte de mai multe proiecte. Astfel de comune sunt Mihălăşeni, Pomârla, sau Truşeşti. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoarea ex-prefectului Roman către botoşăneni
Deşi aflaţi în şucăr, Conţac ia apărarea lui Ciuştea
Pare să fie mulţumit de stadiul de pregătire al şcolilor
PSD nu crede în şansa lui Manolache
Mulţumiţi de rezultatele unui mandat în opoziţie
Conţac speră ca noul prefect să-i facă zilele mai senine
Un Festival aproape cumincior
Concluziile lui Ghiorghiţă asupra Festivalul Verii
A încercat să fugă de acasă, dar a fost întoarsă de poliţie
Păţania şoferului neatent la companion
În comă alcoolică la spital
Urban Serv vrea o maşină de spălat eurocontainere
Primăriile nu mai au în stoc lapte praf pentru sugari
Locurile de muncă vacante s-au dublat
Formarea profesională are ca reper cererea de muncă din străinătate
Seminar pentru veterinarii oficiali privind protecţia cailor
Va rămâne prefectul Sorescu echidistant politic?
Ioan Rotundu
Desfăşurarea tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a
Publicarea Metodologiei examenului naţional de Bacalaureat 2008
Smiley este pur si SIMPLU „Cu un pas înainte”
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 septembrie
Comunicat de presă
Horoscop
Diplomaţie preoţească
Poate aveţi nevoie de un masaj... la domiciliu
Neseriozitatea constructorului va bulversa activitatea Şcolii Frumuşica
Bovine convocate la vaccinare pe ritm de muzică populară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog