Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5594
De la 07 Ianuarie 2003
122577533

RA – APPS – pomul cu mere de aur?

  • 22 January 2007, 23:00
La finele lunii octombrie a anului trecut, cu aprobarea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, Secretariatul General al Guvernului (SGG) condus de ministrul Radu Stroe, în calitate de minister de resort, a dispus şi întreprins, pentru prima oară, unele demersuri de restructurare la Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS). Măsurile porneau de la necesitatea ca Regia să nu se mai ocupe de afaceri imobiliare comune şi contracte de închiriere la liber. Obiectul de activitate al Regiei trebuia să fie format doar din acele imobile destinate demnitarilor şi altor categorii de persoane, care pot beneficia, potrivit legii, de locuinţe de serviciu. În textul proiectului de act normativ privind restructurarea a fost stipulată regula de bază a vânzării prin licitaţie a spaţiilor şi apartamentelor, adevărate „perle ale coroanei”, destinate activităţilor comerciale şi de locuit.
Tot dorinţa de aderare la o stare de normalitate în modul de funcţionare a Regiei a determinat SGG să întocmească un alt proiect de act normativ, distinct, privitor la vânzarea de către RA-APPS a spaţiilor utilizate de societăţile de presă în Casa Presei Libere, neglijată de-a lungul timpului de guvernarea PSD. Proiectul stabilea clar caracterul nediscriminatoriu, care să ofere aceleaşi condiţii de cumpărare tuturor deţinătorilor de astfel de spaţii închiriate.
În consecinţă, la finele lui octombrie 2006, SGG a solicitat Consiliului de Administraţie (CA) şi conducerii Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", analizarea şi verificarea legalităţii tuturor contractelor şi convenţiilor de cazare încheiate de Regie. Totodată, l-a demis, pentru lipsă de performanţă, pe directorul general Cristian Vlaicu (PD). Acesta, în calitate de preşedinte al CA al RA-APPS, s-a ocupat de promovarea, susţinerea şi aprobarea, în 2005, a unor hotărâri ale CA prin care a schimbat destinaţia a 214 imobile, din spaţii de locuit în spaţii comerciale. Acestea au fost rapid închiriate unor societăţi comerciale recent înfiinţate. Cristian Vlaicu, un apropiat al doamnei Elena Udrea (la rândul ei o apropiată a şefului statului), avocată cu state vechi de plată semnate prin contracte substanţiale încă din perioada guvernului PSD, nu a reacţionat, deşi de la vânzarea spaţiilor din „Casa Presei Libere” către operatorii economici nu fuseseră înregistrate decât restanţe şi nu primise decât notificări privind deficienţe consemnate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea de Control a Guvernului. De atunci, împotriva premierului Tăriceanu şi a ministrului SGG Radu Stroe au apărut acţiuni denigratoare în presa centrală, cu atacuri repetate privind „grupuri de interese” din jurul Guvernului.
Cine este însă cu adevărat grupul de interese aflat în cel mai mare pericol şi care-şi vede ameninţate brusc prin măsurile amintite, contractele „ferme” de prestări servicii? Acelaşi care a contribuit la încercarea de influenţare în acordări privilegiate, fie prin negociere directă, fie prin concesiune sau vânzare a unor terenuri şi complexe gen „Moara Vlăsiei” (fostă Dracula Park), Complexul rezidenţial (Romexpo) din B-dul Expoziţiei şi Hotelul Triumf.
Toate scandalurile din ultima perioadă, majoritatea centrate pe RA-APPS, au fost dirijate spre Călin Popescu-Tăriceanu şi spre colaboratorii săi şi apoi spre PNL, cu acuzaţii despre presupuse afaceri şi interese. Aceste acţiuni sunt armele unor adevărate grupuri de interese care urmăreau blocarea acţiunilor privind restructurarea Regiei.
Toate acestea sunt măsuri care vizează numai dezbinarea şi slăbirea PNL, şantajarea cu schimbarea lui Tăriceanu de la şefia Guvernului, întreprinse în speranţa reluării şi consolidării afacerilor necurate, dar profitabile, ale adevăratului grup de interese - cel de la Cotroceni. Este unicul grup care a fost afectat şi în pericol să-şi piardă hegemonia, prin măsurile luate privind activitatea RA - APPS. (Iulian Rapcea)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Conţac riscă să plătească în fiecare zi câte o amendă
Specialişti italieni la APM Botoşani
CCD va acredita un nou curs de perfecţionare
Bucureştean căruia i s-a înfundat… pe fond de alcool
Măsuri împotriva secetei
Cursuri de calificare în zece meserii
Minori campioni la autoturisme furate
Înecată într-un pârâu din apropierea locuinţei
Înjunghiat de cumnat pentru o moştenire
O comisie bucureşteană va verifica instituţiile publice din Botoşani
Rezultatele lui Conţac la Ministerul Justiţiei se scaldă în incertitudine
Conţac n-o slăbeşte din ochi pe Marcela
Conservatori din fruntea societăţii Apa Grup vor fi daţi jos
Municipalitatea vrea să modernizeze transportul în regim de maxi taxi
Nou regulament menit să aerisească circulaţia în municipiu
Unde a turnat asfalt primăria, sapă canale E.ON
Prefecţii caută soluţii pentru realizarea drumurilor colaterale
Obţinerea carnetului rămâne un hop greu de trecut
Comentariu la comentarii (XIV)
Numai soţ de blondă să nu fii!
Grecia antică VII
Ciorbă de fasole cu costiţă afumată
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog