Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10596
De la 07 Ianuarie 2003
122896245

Rădenii Noi – satul ce-a alunecat din modernitate spre timpurile medievale

  • 29 August 2007, 23:00
Ca orice localitate nouă, înfiinţată artificial, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, satul Rădenii Noi a căpătat, atât pe planşele arhitecţilor cât şi pe teren, o formă simplă, mai degrabă occidentală decât neaoşă, alcătuită din şase-şapte uliţe verticale şi tot atâtea orizontale, intersectate la distanţe egale. Cât a fost nou, satul arăta bine şi curat, gospodăriile localnicilor concurând în frumuseţe şi agoniseală cu locuinţele din localităţile învecinate. Dar fiindcă localitatea nu prezenta nici un interes economic, ca Pădurenii Vechi, de exemplu, unde cariera de piatră a creat multe locuri de muncă, a fost trecut pe linie moartă de autorităţi, acestea nemaiinvestind nimic în infrastructura sa.
Nici un primar din ultimii 30 de ani nu a reparat un singur drum din acest sat, nici un camion de balast şi nici un autogreder nu au străbătut uliţele în toată această perioadă, cu excepţia zilelor în care s-a lucrat la cei 100 de metri de drum reabilitat prin pietruire în apropierea grădiniţei săteşti. Încet, încet, oamenii au început să ocupe tot mai mult din spaţiul străzii, unii au “ciupit” câţiva metri, pe care i-au împrejmuit cu plasă de sârmă, pentru orătănii probabil, alţii, confundând drumul public cu propria bătătură, au început să depoziteze în faţa caselor lemne, materiale de construcţii, piatră şi furaje agricole.
Un drum cu maşina prin Rădenii Noi este astăzi o adevărată aventură, datorită gropilor nenumărate şi slalomului la care te obligă materialele aşezate în drum. Asta, în zilele fericite când se poate circula, deoarece drumurile “asfaltate” doar cu iarbă şi pământ bătătorit, devin impracticabile practic în anotimpurile ploioase sau în prejma culesului, când noroiul este amestecat continuu de căruţe, tractoare şi animale duse sau aduse de la câmp. Despre toate aceste probleme şi – mai ales – despre viitorul urbanistic al localităţii – am discutat cu primăriţa Margareta Vamanu, care cunoaşte foarte bine, de altfel, starea localităţii.
“Dacă toate celelalte sate sunt aşezate pe coastele dealului Holm, având drumurile mai pietroase şi mai practicabile, localitatea Rădenii Noi este pe aşezătură, căile sale de acces transformându-se, la vreme de ploaie sau de iarnă, în veritabile mocirle, greu de străbătut. Cunoscând toate aceste aspecte, am întocmit un proiect cu care intenţionez să mă prezint la primul ministru pentru a încerca să obţin o prioritate de pietruire, măcar parţială, a drumurilor din Rădenii Noi”, ne-a spus primăriţa Vamanu.
Problema este că, fiind vorba de drumuri săteşti, nu s-a găsit până în prezent nici o sursă de finanţare prin fonduri europene sau guvernamentale, deşi toate posibilităţile au fost studiate cu atenţie în ultimii doi ani. “La noi, toate drumurile comunale au fost reabilitate, dar cum drumurile săteşti nu au sursă de finanţare, singura variantă pe care am găsit-o a fost să apelez la guvern. Fiind eu o persoană care nu dau înapoi nici un pas, am să reuşesc să intru la primul ministru şi să solicit fonduri guvernamentale. Nu există însă o certitudine că voi reuşi, ci doar o speranţă că voi găsi înţelegere. Oricum, satul este în mod special în atenţia mea”, ne-a mai spus Margareta Vamanu.
O informăm pe ambiţioasa primăriţă că şansele sale de a intra în cabinetul primului ministru Tăriceanu, sau altul ce-l va succeda, sunt nule. Drumurile săteşti se reabilitează din fondurile locale, acumulate de pe urma impozitelor şi taxelor de la contribuabili. Restul sunt doar simple himere, sau promisiuni electorale, că tot se apropie alegerile locale. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Geoană a bătut drumul până la Botoşani pentru nişte laude
Consilierul Ştefan se simte sufocat de taximetre
Municipalitatea negociază pentru spaţiul Poliţiei Comunitare
Primarul Flutur îl bate pe Macaleţi cu propriile arme
Furtună nu crede în şansele moţiunii PSD
Scâncete neputincioase
Ioan Rotundu
Primarul se bucură de relaţiile internaţionale stabilite
Geoană demască intenţiile ascunse ale preşedintelui Băsescu
Oana Andonia şi-a petrecut vacanţa în Arhipelagul Seychelles
Comunicat – şedinţa de Guvern
reducerea timpului de soluţionare a evenimentelor rutiere uşoare şi plata daunelor
Trecerea unor persoane în alte funcţii
Program TELE'M Botoşani, joi, 30 august
Încă o firmă bucureşteană care nu respectă termenul de execuţie
Horoscop
Alegere între căsătorie şi puşcărie
Telefoane mobile descoperite în pachetele unor deţinuţi
Control ministerial în Spitalul judeţean, cu constatări la secret
Garda de Mediu a obligat primăriile să încheie contracte cu Protan
Prins cu număr fals de înmatriculare
Bătrânii continuă să fie înşelaţi, iar escrocii să fie liberi
Fugit de la locul faptei
Centru teritorial "Spiru Haret" lăsat fără două calculatoare
Închiriere avantajoasă şi pe termen lung
Să-i ia dracul, pe-amândoi!
Cârcotaşul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog